Sérülések

2019.09.04.
Tisztelt Válaszadó!
Én egy 28 éves kétgyermekes apuka vagyok. Az első gyermekem születésekor még majdnem 1 hónapom volt a 18. születésnapomig. (Az a helyzet, hogy a megfoganása napján az unokanővérem 18. és a barátja 20. születésnapját ünnepeltük és kicsit berúgtunk a nejemmel /aki akkor még „csak” a barátnőm volt, de már kb. 1,5 éve/ – aki egyébként napra pontosan 13 hónappal fiatalabb nálam)
A kérdésem két részre bontódik. Az egyik a nagyobbik fiamat, míg a másik pedig az öcsémet érinti.
Önzőbb módon a fiammal kezdeném. 10 éves, és tegnap kezdődött el az iskola. Azonban úgy alakult, hogy délig voltak csak bent (értekezlet volt a tanároknak). Mivel tegnap csak éjszakára mentem dolgozni, így hazahoztam. Úgy volt, hogy délután kiviszi őt és a húgát (5) a nejem a játszótérre. Aztán még mielőtt elindultak volna, azelőtt a nejem felmosott az előszobába és a nappaliba. Egyszer csak sírásra lettünk figyelmesek mindketten. Szaladunk a hang felé. A fiam a vizes járólapon elcsúszott és nagyon fájlalja a kezét. Megpróbáljuk szemre venni a sérülését. Elég csúnya, és pillanatok alatt feldagad. Nem hezitálunk sokáig, hanem bevisszük a gyermekorvosi ügyeletre, ahonnan rögtön tovább irányítanak a kórházba. Ott megvizsgálják és kiderül, hogy a jobb alkarjában singcsont és az orsócsont is eltört. Az előbbi ráadásul darabosan. Tegnap rögzítést kapott rá. Nem is engedték haza. Ma reggel megműtötték. Holnap engedik haza. 6 hétig lesz rajta gipsz. Hétfőtől (szept. 9) mehet iskolába.
1. Ön szerint a teljes gyógyulásnak elég lesz az a 6 hét, ami alatt a gipsz a kezén lesz, vagy valamire még számíthatunk (pl. gyógytorna)?
A bonyolultabb kérdéskör. Az öcsém 13 éves lesz (2006.10.30), lassan 6 éve igazolt focista. A hétvégén kezdődött el nekik a bajnokság. Részben a nyaralások, részben egyes társainak a sportorvosi hiánya, részben a tanévnyitó ünnepségek és sajnos részben kisebb sérülések miatt hiányos volt az U14-es és az U15-ös csapat is. Ezért amennyire csak lehetett a hadra fogható fiatalokkal egészítette ki a csapatot az edző. A vendéglátócsapat pályája minőségileg hagyott maga után kívánni valót. (Ott voltam a helyszínen, hisz én kísértem el, mint hozzátartozó, mert anyuék kiakarták kicsit még használni, hogy unokázhatnak.)
A pálya minősége: Nagyon mély, hisz az első meccs előtt frissen locsolták legalább félórán keresztül. Ezen kívül a műfű is csomókba fordult ki szinte minden nagyobb rúgást követően (ami ilyen mértékben nem lehetett volna). Szóval igen nagy kérdéseket vetett fel, hogy alkalmas volt-e vagy sem a pálya a meccsre. A játékvezető alkalmasnak minősítette. A locsolás miatti mélységet akár okozhatta volna eső is, így ez nem igazán volt mérvadó.
A kisebbik öcsém a saját (U14) korosztályában 65 percet játszott. Volt néhány ütközése és kapott is a lábára egyet-egyet. Aztán kb. 30 perc köztes (nem félidei, hanem a két meccs közötti) szünet után jött az U15-ös korosztály mérkőzése. A két meccs között még egy kicsit rálocsoltak a pályára így nem került megint jobb állapotba a műfű. Az öcsém megint kezdőként kapott szerepet. Nem sokkal, 6 perccel (46. percben) a II. félidő kezdete után azonban sérülés miatt le kellett cserélni. Az ellenfél elég durván csúszott oda. Már az ütközés pillanatában megijedtem, hogy esetleg eltört az öcsém bokája. Mintegy 3 percnyi ápolást követően két társa vállára támaszkodva tudott fél lábon leugrálni a pályáról. A meccs után annyit mondott az edző, hogy nagy valószínűséggel szalagsérülés, de a csontrepedés sem zárható ki. Rögtön hívtam anyuékat, akikkel a kórháznál találkoztunk. Az öcsémet megvizsgálták. Részleges bokaszalag-szakadás (elülső és a középső is elszakadt), szárkapocscsont alsó végéből egy 3 cm-es darab letört, a sípcsontja zúzódott. Jelenleg fekvőgipsz van a lábán, amit október 14-én vesznek le. Akkor vélhetően járógipszet kap majd 4-6 hétre.
2. Logikus okfejtés-e a vendéglátó csapattól az, hogy száraz időjárási helyzetbe a pálya indokolatlan fellocsolása elősegíti annak betanulását, hogy milyen olyan pályán játszani, amelyet a mérkőzés előtt vagy mérkőzés közben eső áztat el?
3. Közrejátszhatott-e az öcsém sérülésének súlyosságában a pálya állapota, valamint az, hogy már az első meccsen is voltak olyan belépők, ahol kapott egy-egy rúgást a bokájára valamint az, hogy a megelőző meccsen az egyik felugrás után kicsit alá is fordult neki, de folytatta a játékot?
4. Iskolába várhatóan mikortól mehet majd?
5. Egy ilyen jellegű sérülésből hozzávetőleg mennyi időbe telhet, mire felépül, és újra játszhat? Ebből lehet-e valami az őszi szezonba (ami az előzetes program szerint november végén, míg a versenykiírás szerint legkésőbb december közepén ér véget)?
6. Ön szerint orvosi szempontból az mennyire ildomos, hogy egy 2006 vége fele született gyereket összeereszthessenek egy viszonylagos téttel rendelkező sporteseményen egy olyan gyerekkel, aki 2005 legelején született, vagyis közel 2 év a kettejük közötti korkülönbség? (Főleg csontozati fejlődés és sérülésveszélyesség miatt kérdezem)
Megjegyzés:
Sérülés esetleges súlyosságának megbecslése:
A sérülést arra alapozva merte megjósolni, hogy a fociedzések mellett Elsősegélyt és KRESZ-t is oktat, emellett egy ideig úszómester is volt.
Utazó és pályára lépő csapatok:
U14: kezdő – 5 fő 2006-os („kiöregedő”), 6 fő 2007-es („beöregedő”); cserepad: 1 fő 2006-os, 3 fő 2007-es és 3 fő 2008-as (közülük 2 csereként pályára lépett – az egyik a tesóm helyett)
U15: kezdő – 5 fő 2005-ös („kiöregedő”), 5 fő 2006-os („beöregedő”), 1 fő 2007-es (az 55. percig); cserepad: 4 fő 2006-os és 3 fő 2007-es (mindhárom pályára lépett)
Az U14 esetében a 2008-as, míg az U15 esetében a 2007-es játékosoknál van az a kitétel, hogy közülük csak 2 lehet egyszerre a pályán.
Azon 2006-os és 2007-es játékosok, akik az U15-ben pályára léptek egy (2006-os) kivételével mindegyik pályára lépett az U14-ben is.
Iskolába járás:
Édesapám és én is rendelkezünk jogosítvánnyal valamint autóval. Apám és én is ugyanannál a cégnél dolgozunk, csak váltott műszakban. Amikor ő éjszakás (22-6), akkor én délelőttös (6-14) vagyok. Amikor ő délutános (14-22), akkor én éjszakás vagyok. Amikor ő délelőttös, akkor én délutános vagyok. (E héten, hogyha nem lennék éppen szabin, akkor délutános volnék.)
Az október 14-18-i héten megoldható, hisz én csak délutánra megyek, s bár nekem kitérő, de a családért mindent. (Október 14-én veszik le a fekvőgipszet a lábáról)
Az október 21-25-i héten mivel én 6:00 órára megyek (5:45-re legkésőbb alá kell írni a jelenlétit, a többi idő a munkára való felkészülés; kb. 1,5 óra az oda út). Ezzel szemben apánk 6:00 órakor végez (de 5:55-nél előbb nem hagyhatja el a munkamenetre kijelölt helyet; kb. 1,5 óra visszaút). Azaz NEM megoldható az autós iskolába jutás.
A rákövetkező hét őszi szünet.
A november 4-8-i héten megoldható, hisz délutános vagyok. (Mivel ez lenne a 4. hét, így előfordulhat, hogy többre nem lesz szükség)
A november 11-15-i héten nem megoldható, mert én délelőttre megyek, apánk reggel végez. (Remélhetőleg nem lesz szükséges ez a hét – 5. hét)
A november 18-22-i héten apánk délutános, így megoldható volna. (Remélhetőleg nem lesz szükséges ez a hét – 6. hét)
Az öcsém sérülés következménye a másik játékosra tekintettel:
A szabálytalanságot elkövető játékos is megsérült. Le kellett (volna) cserélni, de a bíró felmutatta a pirosat neki, így az öcsémmel ellentétben a srác helyére nem állhatott be senki. Ráadásul a piros lap következményeként a fegyelmi bizottság (FB) tegnapi (szept. 3) döntése értelmében, mint visszaeső egészen 2020. június 30-ig nem léphet pályára hivatalos mérkőzésen. Ideértve az utánpótlás és a felnőtt bajnokságot is. (A srác 2005. januári születésű, vagyis 22 hónappal fiatalabb az öcsémnél)
Egyébként meg volt a drámai belépő, hisz a fegyelmi bizottság ülésére már a srác is mankóval érkezett meg, hisz mint kiderült az eset következtében megrepedt a bokacsontja valamint meghúzódott a bokaszalagja. (Természetesen jó bulást neki is! – Ezt mondtuk személyesen is) Az előző évadban 3 alkalommal volt eltiltva. Egyszer 1, egyszer 2, egyszer pedig 5 meccsre tiltották el. Mivel az utóbbi a bajnoki évad vége előtti 3. (21/24.) forduló után kapta, így kettő átcsúszott erre a szezonra. Ez utóbbi kettőt a FB II. fokon felfüggesztette és így léphetett most pályára.
A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Utóirat:
Elnézést, hogy ilyen mértékben mentem bele a háttérbe is.

Szakértőnk válasza a Sérülések kérdésre

Kedves szülő! Ezeket a kezelőorvossal kell megbeszélni, minden eset más, nem lehet ismeretlenül tanácsot adni. A gyógyhajlam pedig nem feltétlenül előre jelzett dolog.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor