Műtét utáni dohányzás

2015.08.26.
Kedves Doktor úr/nő!
16 éves fiú vagyok, nemrég volt egy mellkas műtétem, pontosan Pectus Excavatum. Ez a műtétem előtt én dohányoztam, már körülbelül 2 éve, ami tudom, nem helyes ennyi idős korban.. De sajnos családi és más lelki problémáim is voltak, amit a cigarettába fojtottam, majd végül rászoktam és mondhatni függővé váltam, amit nem is bánok... Tudom, sok helyen írnak róla és sokan mondják, hogy mennyire káros és hogy mennyire kicseszek magamról, de ettől függetlenül nem szeretnék leszokni, ami tudom, ismét nem helyes döntés, de így döntöttem.
A műtétem előtt 1 héttel már nem dohányoztam... Most járok a műtétem után 3 héttel. Most már jobban érzem magam, a fájdalmak már mondhatni nagyon kicsik és már a mozgás is tökéletesen megy.
A kérdésem az lenne, hogy okozhat e valami kárt ha ismét rágyújtok. Kihat e a mellemre és lehet e belőle valami problémám. Mert a műtét közben, behelyeztek egy vaslemezt ami 3 évig bent lesz és ez nem ér a tüdőmhöz. Tulajdonképpen a "gödör" a mellkasomból ki van ugrasztva, így a tüdőm több teret kap.. Ugyanis 3 éve asztmás vagyok.. Sok orvosnál voltunk.. Sokan azt mondjuk, hogy ez mellkas benövésem miatt volt, sokan viszont azt, hogy csak a kamaszodás miatt van és ki fogom nőni..
Tehát igazából nem tudom mitől van, de ez az asztma mellett is dohányozta és nem volt semmi panaszom 2 éven keresztül.. A teljesítményem nem csökkent és rosszul sem lettem soha. És ezt szeretném folytatni, de nem tudom, hogy a műtét után ebből lehet e valami probléma. Illetve mennyi ideig kell várnom, hogy ismét rá gyújthassak? Van erre egyáltalán lehetőség?
Válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Műtét utáni dohányzás kérdésre

Kedves Kérdező!

Először is gratulálok, hogy le tudtál állni a műtét előtt, illetve azóta is a dohányzással, ez tényleg nagyon nagy dolog, ez azt jelenti, hogy fizikailag leszoktál róla!Ha már ennyire jól csináltad, nem kéne visszaállni, bár kétségkívül a cigaretta sok kellemes érzést okozott, és ezekre vágysz is.Meg kellene próbálni valami mást találni helyette, ami nem káros, mégis kellemes, talán rágózás, cukorka szopogatása, esetleg elektromos cigaretta. Hidd el, neked sajnos annyi mellkasi-tüdő problémád van cigi nélkül is, hogy nem kéne még ezzel is tetézni. A tüdőgondozóban vagy a Korányi Intézet honlapján a leszokáshoz kaphatsz segítséget, hogy ne csak a fizikai, hanem a lelki függőség is oldódjon.Úgy gondolom, hogy napjainkban annyi káros hatás éri a testünket (légszennyezés, egészségtelen ételek, stressz stb) hogy amit lehet, kerüljünk el,ne tegyünk rá még egy lapáttal.Lehet hogy most jól vagy és egészségesnek érzed magad, a tested évekig, évtizedekig tud tűrni, kompenzálni, de utána sajnos mindenkinél jelentkeznek a dohányzás káros hatásai (krónikus hörgyőgyulladás,légzési elégtelenség, érelmeszesedés, daganatok.....)., . Műtét után a sebgyógyulás általában 6 hétig tart, de mire a szövetek teljesen stabilizálódnak és alkalmazkodnak a műtét utáni állapothoz akár 6 hónap is eltelhet.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor