Ínhüvelygyulladás

2015.08.25.
Kedves Doktornő! Sokat hallottam az ínhüvelygyulladásról. Szerencsére nekem nem jelentkeztek hasonló tünetek eddig, de most néha érzem, hogy a bal csuklóm fáj. Ebben az esetben érdemes befáslizni a csuklót, ha jobban fáj, vagy csuklószorítót/csuklórögzítőt érdemes alkalmazni?
Ezen kívül azt szeretném még kérdezni (megelőzés céljából), hogy sokszor hallottam, hogy ez a betegség a kéz megerőltetésétől fordulhat elő. Ám arra nem kaptam sehol válszt, hogy konkrétan milyen fajta megerőltetéstől, milyen tevékenységektől lehet ínhüvelygyulladást kapni. Ezt szerettem volna kérdezni, válaszát előre is köszönöm szépen.

Szakértőnk válasza a Ínhüvelygyulladás kérdésre

Kedves Kérdező!

Ínhüvely gyyulladás lehet egyszeri, de erőteljes terheléstől, pl bútorok cipelése, vagy tartós, heteken, hónapokon át tartó megeröltetéstől (pl kismamáknál a gyerek emelgetése vagy nehezebb szatyrok cipelése). A jellemző tünet a mozgatásra, tehelésre jelentkező csuklótáji fájdalom, de lehet pl az ujjaknak is ínhüvely gyulladása. A kezelésben legfontosabb a kímélet, pihentetés, a lehető legkevesebb mozgatás, ezért szokták fáslival rögzíteni. Kifejezett panaszok esetén fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (un. NSAID típusú gyógyszerek) krémek, tabletták is alkalmazhatók., így néhány nap után enyhülnek a panaszok, a teljes gyógyulás ideje azonban több hét is lehet.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor