bokatörés 11

ora 2014-12-28 20:41:22

Tisztelt Szakértők!
Én a 11 éves öcsém sérülésével kapcsolatban tenném fel a kérdésemet. A tavasz végétől a nyár végéig egy nagyobb házfelújítás ill. bővítés volt nálunk. A felújításnál aki csak tudott segített. Az öcsémnek a kitett téglákon játszani "támadt" kedve. Mi hiába szóltunk rá többször. Nem hagyta abba. Egyszercsak egy nagy kiáltást hallottunk. Addig pakolgatta a sorban levő téglákat, hogy azok már nem voltak szabályosan egymás tetején és az így az általa nagyából "összeépített" téglasoron addig "hintázott", hogy a tégla két oldalsó irányból megindult. A bal lábát még időben felrántotta, de a jobb bokáját mind a két irányból eltalálta a lecsúszó téglasor. Látszott, hogy nagyobb baj lehet, így az édesapánk rögtön bevitte az ügyeletre. Az ügyelet tovább küldte a kórházba. A kórházban röntgen és MR vizsgálat is készült, melyek kimutattak két kisebb törést a bokáján. A boka külső részén egy csont, a boka belső részén két csont is eltört. A sérülés következtében 3+2 hétig volt gipszben. Gyógytornára is járt. Mindez július vége és szeptember vége között zajlott. Azóta egészen 2 nappal ezelőttig nem sűrűn fájlalta. Azóta viszont sajnos állandóan fáj neki.
Ez a fájdalom lehet-e a megérkező nagy mértékű hidegfrontra való érzékenységtől? A fájdalom lehet-e túlterheléstől? (Összességében a karácsonyi készülődések idején hosszabb ideig terhelte egyszerre, mint egy átlagos iskolai napon.) Teljes tünetmentes mikor lehet? Önök szerint a sportot (focit) hadja abba vagy folytathatja? Egy ilyen sérülés a jövőbe a sportolói szándékában mennyire hátráltathajta?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a bokatörés 11 kérdésre

A sérült, korábban törött végtagok érzékenyek lehetnek az időjárás változásra, de általában idősebb korban jelentkeznek ezek a fájdalmak. Elképzelhető, hogy egy nagyobb fizikai megterhelés okozta a panaszokat. A sportolás tekintetében érdemes ortopéd szakorvost megkérdezni, bizonyos sérülések mellett a hobbi szintű sportolásnak nincsen akadálya, de gyakran előfordul az is, hogy egy-egy hasonló sérülésnél az élsportolói karrierről le kell mondani.Dr. Földi Ildikó - szakértő Dr. Földi Ildikó - szakértő
Hirdetések