Főoldal / Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / súlyos bokatörések évekke...
  

súlyos bokatörések évekkel ezelőtt

ora 2014-10-27 11:22:11

Tisztelt Szakértők!
Én egy 18,5 éves srác vagyok. (Nappali tagozatos diák.) Már kicsivel több mint 3 éve volt egy súlyos motorbalesetem, melynek következtében eltört mind a két bokám. A jobb külbokám három, a jobb belbokám hét helyen is. A bal belbokámon fáradásos törs alakult ki. A jobb bokámban az összes szalag teljesen elszakadt. A bal bokámban részlegesen elszakadtak a belső és a külső bokaszalagok.
A sérülések következtében a bal lábamon 3 hétig fekvőgipsz és 3 hétig járógipsz volt. A többszörös darabos törések miatt a jobb bokámat műteni kellett. A műtét során 6 rögzítő csavart helyeztek el a bokámban. A műtétet követően 6 hétre fekvőgipszet kaptam. A 6 hét leteltét követően újabb 6 hétre járógipszet kaptam. A járógipsz levételét követően 6 hónapig jártam gyógytornára. A balesetet követő műtét során a bokámba berakott rögzítő csavarokat részben a gipszcseréjekor részben a járógipsz levétele után 9,5 hónappal kivették.
A dolog viszont számomra egyre kényelmetlenebb, hiszen a minden napi életbe is hátráltat.
A balesetet megelőzően és azóta is sportolok (kézilabda). Sajnos egyre jobban hátráltat viszont az, hogy szinte minden edzés illetve minden mérkőzést követően továbbá időjárásifrontok változásánál a jobb bokám feldagad és ezt rendszeresen fájdalommal is jár. A bal bokámnál ez a jelenség csak időjárásifrontoknál jelentkezik.
Voltam már a panaszaimmal a műtétet végző orvosnál illetve voltam azon kívül más szakorvosnál is. A vizsgálatok viszont semmit nem mutattak ki.
Próbálkoztam már avval, hogy a jobb bokámra bokarögzítőt tettem. Ez részben bevált. Elsősorban az edzések utáni fájdalmat tudtam nagyobb mértékben csökkenteni evvel. Sajnos viszont mérkőzések után előjövő fájdalmakat viszont még csekély mértékben sem sikerült enyhítenem. Eleinte az orvos is ajánlotta a bokarögzítőt, de mára már egyértelműen ellenzi.
A dologhoz hozzátartozik, hogy a legtöbb mérkőzésünk vasárnap délután van és így másnap azaz hétfőn iskola.
Az iskolába menés egészséges lábbal és száraz körülmények között is kb. 30-35 perc gyaloglást jelent, ami 5-10 perccel többet jelent amikor csúszós (esős, havas) az út illetve nehezek a látásviszonyok. Ilyen sérült lábbal az alapidő is sokszor 45-50 percre nő mert a fájdalom miatt nem tudok csak lassan menni, ami akár 60 perc fölötti időt is jelenthet ködös-esős-havas körülmények között.
a; Mit tehetek még, hogy tompítsam a fájdalmat? b; Ön(ök) szerint szembe szálljak-e avval az orvosi tanáccsal, hogy NE használjak egyáltalán bokarögzítőt? (A bokarögzítő használata során a fájdalmak részben mérséklődnek és a járás is könnyebb.) c; Számíthatok-e arra, hogy bármikor teljesen tünetmentes legyenek a korábbi sérüléseim? (Még az időjárásifrontokat se érezzem meg.)
A megtisztelő segítségüket előre is köszönöm.
Károly

Szakértőnk válasza a súlyos bokatörések évekkel ezelőtt kérdésre

Kedves Károly!

Nem akarom elvenni a kedvedet, de nem tudlak azza biztatni, hogy ilyen súlyos sérülés(ek) után valaha is teljesen panaszmentes leszel. Várhatóan jelentősebb megterhelésre valamilyen erősségű fájdalom jelentkezni fog, illetve az időjárási frontokat is megérzed majd (ez a kor előrehaladtával fokozódni szokott). A bokarögzítővel kapcsolatban azt gondolom, hogy ha nagyobb megerőltetés várható (meccs vagy hosszabb, kimerítő edzés), akkor szerintem nyugodtan felteheted, mert ezzel tehermentestíed a bokád és megelőzöl egy esetleges újabb sérülést. Folyamatos használatra nem javaslom én sem. Panasz esetén megpróbálható NSAID tartalmú gélek ill. kenőcsök használata (patikában vény nélkül is kapható). Figyelj oda arra is, hogy nem mulaszd el a bemelegítést sport előtt.

Esetleg további gyógytorna javíthat a helyzeten, ezt a kezelőorvosodnak kell mérlegelnie.

Minden jót:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések