Főoldal / Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / bokatörés után hónapokkal...
  

bokatörés után hónapokkal - 13 éves II

ora 2014-10-23 18:14:07
Tisztelt Doktor nő!
A korábban feltett kérdésemre (http://www.kamaszpanasz.hu/szakerto/betegsegek_es_fertozesek/18128) adott válaszát köszönettel olvastam. Ezekkel a panaszokkal már több -köztük az operáló- orvosnál is jártumk/jártak. Semmi megnyugtatót nem mondott egyik orvos sem. A sport abba hagyásának ötlete is felmerült már, de erről minden általunk/általuk felkeresett orvos elzárkózott. A baj viiszont fent maradt. Most már odáig fajult a helyzet, hogy már majd' minden edzés után megdagad az unokám bokája és sokszor alig tud hazamenni/hazjaönni. Sajnos az sem segít a dolgon, hogy az osztálya idénre új testnevelés tanárt kapott aki az ilyen esetekkel nem hajlandó foglalkozni és folyamatosan oly mértékbe terheli le a gyerekeket, hogy a "nála levő" gyerekek 85-90%-a folyamatosan arra panaszkodik, hogy (mint) testileg ("mint szellemileg") olyan szinten kifárassza őket, hogy a többi órán sem tudnak koncentrálni és ez akár az osztályzatokban is meglászódik. (Bár még nagyon az évelején vagyunk.) Az unokám többször is jelezte az ominózus tanárnak, hogy volt egy súlyos lábtörése, aminek a "meggyógyulása" óta folyamatos fájdalmakkal küzd, de viszont az orvosok semmi maradandó károsodást nem találtak a vizsgálatokon.A felmentés-ajánlását az orvosok nem támogatják. A szülőnek meg megvan kötve a keze, hiszen amennyiben a tanár is úgy viszonyul az általa tanított diákokhoz akkor még talán 1-2 alkalommal elfogadja a szülő által kért részleges felmentést, de állandó jelleggel azért már nem. (Ez a tanár ráadásul nagyon ragaszkodik az orvosi szakvélemény alapján történő felmentéshez.) Próbálkoztunk már avval, hogy viseljen bokarögzítőt, de lényegében az orvos nem igazán nézi ezt jó szemmel, pedig az unokám azokban a napokban ill. hetekbe szinte teljesen tünetmentes volt. (Szinte kijelentette a doki, hogy NEM ajánlja a bokarögzítő használatát!)
Attól tartunk, hogy a vége az lesz, hogy újra megsérül és azután már nem lesz kérdés a sport abbahagyása.
1. Ön szerint jól jár el az a testnevelés tanár aki ilyen esetben figyelmen kívül hadja a diákjának vagy a szüleinek a jelzéseit a korábbi sérülésére vonatkozóan? (Ezt már természetesen jeleztük az osztályfőnöknek is.)
2. Mit tehetünk azon kívül, hogy az elmúlt 6-7 hónapban szinte állandóan a különböző szakorvosokat járjuk az unokám bokájával kapcsolatban és folyamatosan azt a választ kapjuk, hogy MINDEN RENDBEN VAN és nem értik mi a gond?
3. Ön (látatlanul írandó) véleménye szerint hallgassunk az orvos tiltó szavára vagy a tünetek szinte teljes eltűnése miatt engedjük, hogy használjon bokarögzítőt?
4. Jogos lehet-e az a félelem, hogy rásérül újra ugyan arra a bokájára és akár a sérülés "végzetes" is lehet?
A "végezetes" kifejezés itt természetesen NEM a halálra vonatkozik mint általában HANEM a sportpályafutására.
Tisztelettel
egy érdeklődő nagypapa

Szakértőnk válasza a bokatörés után hónapokkal - 13 éves II kérdésre

Kedves Nagypapa!

 

Nem értek egyet a testneveléstanárral, hiszen szakemberként az orvos tud nyilatkozni egy páciens terhelhetőségéről, ennek figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat (pl. sérülésekkel). Itt megválaszolom a következő kérdést is, tehát ha ebben az állapotban több terhelést kap az unokája mint ami szükséges, elfogadható-akkor véleményem szerint megnő az ismételt sérülés kockázata.(Ezzel együtt annak az esélye is, hogy a jelenlegi sporttevékenységet fel kell függeszteni.)

Azt is gondolom, hogy ha a bokarögzítő viselése csökkentette, ill. szüntette a panaszokat de a kezelőorvos nem ajánlotta a viselését (ugyanakkor nem tudott más, elfogadható alternatívát ajánlani a panaszok ellen), akkor érdemes viselni, legalább akkor, amikor fokozott terhelésnek van kitéve a sérült testrész.

Továbbra is az a véleményem, hogy esetleg gyógytorna, egyéb fizioterápia talán csökkentené a panaszokat.

Minden jót:

 Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések