bokatörés után hónapokkal - 13 éves

2014.09.23.
A 13 éves unokámnak tavaly tavasszal (áprilisban) az iskolában "végzett" sporttevékenység folytán elszenvedett a bal bokáján egy kettős bokatörést, amely mint a külbokája mint a belbokája eltört. Ráadásul a belbokája szilánkosan tört. Műteni is kellett. A műtét során több rögzítőcsavart tettek be a bokájába. Emellett kb. 6 hétig volt fekvőgipszben és kb. 6 hétig volt járógipszben. A járógpsz levételét követően kb. 8 hétig heti 2-3 alkalommal járt gyógytornára. Ezek után a kezelőorvosok teljesen gyógyultnak "nyilvánították".
Sajnos azonban is filyamatosan előjövő fájdalom gyötri. Ezek a fájdalmak legnagyobb része erőltetéskor jelennek meg, míg kisebb részük az időjárás-változáskor jelenik meg.
A sérülés bökövetkezte óra már TÖBB mint 1 év telt el. A kezelőorvosok teljes gyógyulásra vonatkozó "nyiltkozatuk" óta is már MAJDNEM 1 év eltelt.
Az iskolai sportolás mellett is sportol és nagyban hátráltatja a folyamatosan előjövő bokafájás.
Ön szerint teljesen természetes, hogy még mindig nagy rendszerességgel fájlalja a bal bokáját? Lehet még valamikor teljesen tünetmentes a korábban sérült bokája? Ön szerint fejezze be a sportot vagy sem?
Tisztelettel
egy érdeklődő nagypapa

Szakértőnk válasza a bokatörés után hónapokkal - 13 éves kérdésre

Kedves Nagypapa!

A sportot semmiképpen sem javasolt abbahagyni, természetesen figyelembe kell venni a terhelhetőséget. Az időjárásváltozáskor tapasztalt fájdalom, kellemetlen érzés sajnos nagyon gyakori, nem is tudom azzal vigasztalni, hogy ez teljesen meg fog szűnni. Ugyanakkor az egyáltalán nem törvényszerű, hogy terhelésre fájdalom jelentkezik. Én sort kerítenék egy szakorvosi kontoll vizsgálatra, hiszen az operáló orvos ismeri a fiatalember kórtörténetét a legjobban. Esetleg további fizioterápia javíthat a panaszokon.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor