Főoldal / Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / félelem a vizsgálattól
  

félelem a vizsgálattól

ora 2013-12-17 12:07:19
üdv doki!
én az a sokallergiás lány vagyok, már írtam ide. állandóan megy a hasam, folyik az egész. néha éjszakánként is a vécén ülök, anya teljesen ki van akadva, hogy járkálok ki, azt hiszi hajlanig számítógépezek, pedig csak megy a hasam és csikarnak a beleim, nem tudok akudni. :(
felhívtam a gasztroe. dokit, nem is ügyeletben volt, mégis felvette. mondtam neki, hogy gondolkodtam és lehet mégis szeretném a vastagbéltükrözést... és aggódva kérdezte, hogy miért mi a baj? és válaszoltam is, hogy nagyon megy a hasam - amit letagadtam, mikor voltam nála kontrollon, mert nagyon féltem a tükrözéstől és inkább azt mondtam, jól vagyok. holnapután kell felhívnom, mert csak a kórházban tud időpontot adni. nagyon félek az egésztől, az este már azt képzeltem be, hogy biztos rákos vagyok, és meg fogok halni. anyának nem is akarom mondani az egészet, egyedül akarok elmenni.
nem tudom, hogy megy pontosan ez a tükrözés. biztonságot adna, ha pontosn tudnám, mire kell vigyáznom, mi fog történni velem, stb. altatásban csinálják, mert nagyon szorongó vagyok, de valami oylasmit olvastam, hogy előtte diétázni kell. leírná pontosan a doktornő, mit és hogyan kell előtte tegyek? biztos a dokim is el fogja mondani, de félek, lefagyok és nem fog eljutni minden az agyamig.
kérem szépen, nagyon megköszönném, mert én nagyon félek.
szeretettel: r.

Szakértőnk válasza a félelem a vizsgálattól kérdésre

Kedves Levélíró!

Biztos vagyok abban, hogy a vizsgálat ilyen szempontól megnyugtató eredményt fog hozni (tehát nem várható, hogy rosszindulatú betegségre derül fény). Jó lenne, ha mégis beavatnád az anyukádat, hiszen a vizsgálat után segíthetne hazamenni (mert előfordulhat, hogy bágyadt vagy álmos leszel).

A vizsgálat előtt meghatározott idővel nem lehet enni, viszont nagy mennyiségű folyadékot kell fogyasztani. Emellett speciális hashajtót kell bevenni, ami erős hasmenést okoz, így a vastagbél teljesen kiürül, tiszta lesz (elő lesz készítve a vizsgálatra).

A vizsgálat során a vastagbelet levegővel töltik föl, így áttekinthető a teljes nyálkahártya. Ez sok esetben feszülést, kellemetlen érzést okoz. Mivel te el leszel bódítva, ebből nem fogsz semmire sem emlékezni. Jó döntést hoztál, biztos vagyok benne hogy közelebb kerültök a megoldáshoz.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések