Fertőz a lappangó HIV?

2013.02.22.
Kedves Orvosnó/Orvos!
Egy nagyon kellemetlen , számomra nagyjából felemésztő problémával állok szemben! Nemrég, pár napja együtt voltam egy lánnyal, aki tény , hogy nemrég volt szűrésen, és negatív tesztet kapott, de utána intrevénásan lőtte magát egy számára is ismeretelennel, én ezek után voltam vele együtt, óvszerrel, de egy kis ideig (kb kevesebb mint 10 mp) védekezés nélkül közösültünk!
Ha esetleg fertőzött a a lány, akkor e rövid idő alatt én is fertőzött lehetek? (Feltételezzük, hogy ő az lett a lövés miatt) Másik kérdésem, ami kapcsolódik a fentiekhez, hogy a HIV lappangó időszakban is fertőz. A két esemény nagyjágól egy héten belül történt.
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Fertőz a lappangó HIV? kérdésre

Kedves Levélíró!

Elhiszem hogy aggódsz és megértem. Ez fontos lecke a későbbiekre.. Azt javaslom, hogy a saját megnyugtatásodra is menj el HIV-tesztre. Körülbelül a feltételezett fertőződés után két héttel érdemes elmenni. Javasolni szokták jkésőbb (a teljes bizonyosság érdekében) egy ismétlő vizsgálat elvégzését is. Nagyon minimális annak az esélye hogy HIV fertőzést kaptál, de csak a teljes bizonyosság megnyugtató.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor