Szívelégtelenség és az ököklvívás

2013.02.02.
Üdv.
15 éves fiú vagyok, aorta insuff.gr.I-II. (így van a lapomon rövidítve) a betegségem. Most Január 28.-án voltam kardiológiai vizsgálaton (évente kell) eddig heti 2x kondiztam nem sok eredménnyel, alapból 1x szabadna, de így is szinte semmi eredmény nem volt, most elkezdtem MMA-zni (ekvert harcművészet) úgymond ketrecharcolni, és itt tanítanak boxolni stb. a kardiológus nem engedte, mert hogy a mellkast megüthetik és baj lehet. Az edzésen alapból erősen nem szabad ütni, és túl sem terhelem magam és a mellkashoz egy fogásnak sincs köze, de még se engedi az orvos, de ettől függetlenül csinálom. A kérdésem az lenne, hogy az ökölvívás miért baj? Oké a mellkasi ütést megértem, de azon kívűl? Mit árt?

Szakértőnk válasza a Szívelégtelenség és az ököklvívás kérdésre

Kedves Levélíró!

A szakorvossal kellene megvitatnod, miért pont az említett sportok ellen van kifogása. Az rendben van, hogy az általad végzett sportnak nincsen köze a mellkashoz és hogy ELVILEG nem kaphatsz ütést a mellkasodra, de azt te is tudod, hogy nem mindenki tartja be a szabályokat. Plusz vannak véletlenek is, és esetedben nem szabad kockáztatni.

Az ökölvívást valószínűleg azért tiltja az orvosod, mert extrém fizikai terheléssel jár.

Muszáj mérlegre tenned hogy mi a fontosabb, muszáj átgondolod, hogy nincs-e más (kevésbé megterhelő) sport, amiben kiteljesedhetsz.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor