Egészségügyi számítógépes rendszer

2012.11.18.
Tisztelt szakértő!
Előző kérdésemre ( http://www.kamaszpanasz.hu/szakerto/csak_fiuknak/13948 ) köszönöm szépen a választ!
Úgy gondolom, fontos lehet, hogy a sebészhez forduljunk, hogy minél előbb megoldjuk a problémát. Átmenetileg Neogranormon kenőccsel kezelte a barátom, de sok enyhülést nem tapasztaltunk.
Mivel ő még 18 alatti (de 14 feletti), és nem szeretnénk, hogy a szülők otthon megtudják a kapcsolatunkat (sajnos már lettünk meggyanúsítva, de persze tagadtuk), ezért úgy szeretnénk, hogy eljusson a sebészetre, hogy ezt ne tudják meg szülei (nehogy a gyanújukat, illetve a diagnózist fejben összekössék). Azt tudom, hogy beutaló nem szükséges, sőt, van is egy jó orvos, akihez szívesen küldeném. A kérdésem az, hogyha ez egy másik intézményben történik, mint ahol az ő háziorvosa van, akkor a szülei a háziorvostól megtudhatják-e, hogy mi a sebészeten jártunk (és milyen problémával), valamint az esetlegesen felírt gyógyszerek (pl. kenőcs, kúp) láthatóak-e a háziorvosa számára? Ez azért lenne problémás, mert így szinte biztos kiderülne (vagy még gyanúsabbá válna) a kettőnk kapcsolata.
Természetesen én csak a vizsgálatra, illetve az esetleges gyógyszerfelírásra gondolok. Azt tudom, hogyha beavatkozás válna szükségessé, akkor mindenképp mondani kell a szülőknek. Azonban ha ilyenre nincs szükség, akkor teljesen titokban tud-e maradni a szülei előtt (és így a háziorvosa előtt is), hogy ő felkereste a sebészetet, és esetleg gyógyszert is írtak?
Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Egészségügyi számítógépes rendszer kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem tudok erről konkrétan nyilatkozi. Vannak olyan városok, ahol a háziorvosok közvetlenül látják, hogy a betegük milyen szakrendelésen járt, mikor, mit kapott stb. (Nálunk ez a probléma nem megoldott, tehát én személy szerint nem férek hozzá ilyen módon a betegeim dokumentációjához.) Nem hiszem egyébként, hogy a háziorvos külön nézegeti, hogy melyik beteg hol járt, azt meg végképp nem tartom valószínűnek, hogy erről a tényről a barátod szüleit is tájékoztatja. A berepedés egyébként nem csak anális kontaktus során jöhet létre, tehát egyáltalán nem bizonyító értékű.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor