Mi lehet a gond?

ora 2012-06-19 20:08:39
Tisztelt doktornő!
Az utóbbi hónapokban több mindent tapasztaltam, amik lehet, hogy összefüggnek, de nem tudom eldönteni, hogy kellene-e tartsak a jelek miatt, vagy csak én képzelem súlyosnak a helyzetet (pl túl lassú metabolizmus, oxigénhiány akár daganat). Felsorolnám őket:
1. Fülzúgásra minimum 8 éve emlékszem, de akkor sem, és tavaly sem tudták megmagyarázni az ORL orvosok. Végül kiderült, hogy otoszklerózisom van, viszont azt nem mondták, hogy összefügne a kettő, mivel a diagnózis a jobb fülemre szól inkább, én meg a balban hallom szinte folyamatosan most már a zúgást.
2. Ősszel (tanévkezdéskor), illetve tavasszal, mikor az idő felmelegedett, és át kellett térnem a téli lábbeliről a tavaszira, legalább 1-2 hétig éreztem, hogy fájnak térdtől lefelé a lábizmaim amikor járok. Akkor is ha nem siettem, de mikor sietnem is kellett, borzasztóan zavart, és úgy éreztem néha, mintha nem lenne erő a lábamban, és nem tudnék járni.
3. Mostanában (másfél hete) nagyon kezd zavarni az, hogy kipihenem magam, s mégis, ha felébredek nincs erőm felkelni. Volt olyan nap, hogy éppen csak annyit ültem ill. álltam, amíg ettem, egyébként az ágyon félig vagy teljesen fekszem. Ha ki akartam ülni egy padra az árnyékba tanulni, fél óra alatt be kellett jönnöm, mert nem bírtam a fejem tartani. Folyton le kell dőljek, és a fejem valaminek támasszam. Néha megmagyarázatlan fejfájásom is van. Érthető, hogy a két szak végzése kimerít, de szerintem az aluszékonyságnak más okai is lennének, ugyanis ha nem az egyetemen vagyok, akkor pihenek, és félév közben látszólag bírom a strappát, csak akkor érzem ezt a fáradtságot amikor nem kell bemenjek reggel.
4. Eddig iskolában, egyetemen mindig tudtam figyelni, akár 10 órát is folytonosan, de az utóbbi időben egyre gyakrabban történt meg, hogy elvesztettem a fonalat. Vizsgaidőszakban viszont sosem voltam képes tanulásra koncentrálni, nincs türelmem olvasni – így most is nagyon zavar. Iskolában kitűnő voltam, de otthon nem tanultam sosem, kizárólag a házi feladatokat írtam le. Egyetemen is a kötelező írnivalót végzem el, de olvasni nincs türelmem, tanulni nem vagyok képes.
5. Későn kelős reggeleken, ébredés után, de egyszerű ledőlésekkor is arra jövök rá, hogy olyan dolgokon gondolkodom, olyan párbeszédeket és konkrét szituációkat képzelek el amiket a valóságban nem tudnám vagy nem merném megtenni, amiktől tartózkodom vagy irtózom.
A leggyakrabbak: egy régi, eltávolodott barátnak tett vallomások, régi érzelmek átélése és megérteni próbálása, illetve ilyenkor gyakran hiányzik és kívánom a közelséget, érintést, ölelést (legyen akár családtag, akár barát részéről) – mindezektől a mindennapi életben félek, és ösztönösen visszahúzódom, ha „fenyegetve” érzem magam. Párkapcsolat is csak fáradt, kedvtelen napjaimban hiányzik, főleg este, lefekvés előtt vagy reggel ébredés után, de napközben nem is jut eszembe. Nem is figyelem az embereket, odanézni sem szeretek, ha párt látok.
6. Megemlíteném még, hogy béta-thalasszémiám van, de a szakorvos nem írt elő különös kezelést illetve komplikáltabb orrsövényferdülésem, amit meg kéne műteni, ha felkészülök rá.
Tudom, és elnézést kérek, hogy már egyszer feltettem hasonló kérdést, de mivel nem kaptam rá meg a választ, és más tünetekre is felfigyeltem, egyre nyugtalanabb vagyok. Kérem, mondja el, hogy ön szerint van valamilyen összefüggés a jelek közt illetve van-e közük a diagnosztizált betegségekhez? Milyen konkrét panasszal mehetnék orvoshoz, mert ezek annyira általánosak, hogy gondolom egy szakorvost sem tudnék 1-1-gyel meggyőzni. Valamit tehetnék esetleg, hogy a következő vizsgákra jobban tudjak összpontosítani, mert számomra az átlagos teljesítmény is kudarcnak számít, és tudom, hogy sokkal többre vagyok képes.

Szakértőnk válasza a Mi lehet a gond? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem hinném, hogy van összefüggés a leírtak között. A fáradékonyság, gyengeség hátterében állhat a fokozott szellemi igénybevétel is, de egyéb ok is (vérszegénység? pajzsmirigy rendelleneség? izombetegség?), ez irányban kellene vizsgálódni. Egy fizikális és laborvizsgálatra mindenképpen szükség volna. Nem írtál arról, a fülzúgásra kapsz-e bármilyen kezelést (betahisztin?), egy újabb F-O-G kontrollra szükség lehet. Ami mindenképpen hasznos lehet: a vizsgaidőszak befejeztével pihenj annyit, amennyit csak tudsz. A lelki problémáidra (nem biztos, hogy ezek az elképzelt szituációk bármilyen problémát jelentenek) is gyógyír lehet, ha kicsit kikapcsolsz.

Minden jót:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések