Inferior STE

2012.04.24.
Tisztelt szakértő!
17 éves vagyok. Néhány hónappal ezelőtt mellkasi panaszok miatt kardiológiai kivizsgáláson voltam. Csináltak egy EKG-t, és szívultrahangot. A kardiológus megnyugtatott, hogy nincsen semmi baj, minden rendben van. Egy közelgő műtét miatt preoperatív vizsgálatként EKG-ra ismét mentem, és azt mondták, nincsen minden rendben, ezért kéne egy terheléses EKG. Emiatt visszamentem ahhoz a kardiológushoz, aki néhány hónapja megnyugtatott. Amikor meglátott, azt mondta, nem csinál még egy szívultrahangot, mert néhány hónapja minden rendben volt, és most is minden biztosan oké. Ennek ellenére a diagnózisokhoz be lett írva a tachykardia, ami tudomásom szerint szapora szívverés. Ezen felül pedig szövegként leírta, hogy az EKG görbében "min. inferior STE látszik". Mint kiderült, ez már a hónapokkal ezelőtti EKG-n is látszott, meg a preoperatív vizsgálatként elvégzetten is. Ennek ellenére ismét közölte velem, hogy minden rendben van, de azért a műtétem után csinálunk majd egy terheléses EKG-t. Az STE-re rákeresve mindenhol infarktussal kapcsolatban voltak találatok. A műtős orvosom is csodálkozott.
Az a baj, hogy a családom sem ért meg, azt mondják, hogy csak bemesélem magamnak, hogy baj van, meg ebben a korban nem lesz semmi gond, stb... Pedig a legelső kivizsgálás pont a panaszok miatt volt, és ezek szerint tényleg nincs minden rendben...
Akkor ez most hogy van? Miért mondta a kardiológus, hogy minden rendben van, amikor ilyen infarktussal kapcsolatos dolog került a lapra, és tachykardiát is diagnosztizált (azt is csak a papírról tudom). Mennyire veszélyes ez?
Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Inferior STE kérdésre

Kedves Levélíró!

A tachycardia valóban szapora szívverést jelent. A szívfrekvencia azonban dinamikusan változó paraméter, vagyis pillanatról pillanatra változik az értéke, függ fizikai és lelki tényezőktől is. Tehát ha valakinél ebben a pillanatban 100/ min frekvenciát észlelek, az lehet ideges, de lehet hogy éppen most futott le pár száz métert. És lehet, hogy egy perc múlva már csak 80/min lesz az érték, és ez is teljesen normális. Ha permanensen magas frekvenciát észlelsz, akkor lehet szükség kivizsgálásra (háziorvosnál).

Az STE-t klinikai képpel együtt kell értékelni, hiszen előfordulhat kis mértékű elevatio (nem szignifikáns), pl. fiatal felnőttek esetében is, és semmiféle bajt nem jelez! Mivel látott kardiológus, én a helyedben megnyugodnék. Ő a legilletékesebb személy annak eldöntésében, hogy van-e bármilyen szív eredetű betegséged. Ha ő megnyugtatónak látja a helyzetet, akkor minden bizonnyal az is.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor