sclerózis multuplex

2011.09.30.
20 éves lány vagyok. növérem 2 éve tudta meg hogy sclerozis multiplex betegsége van. a kérdésem az lenne, hogy létezik-e hogy egy családon belül két ilyen betegség is elöforduljon?
különösebb jelek nincsenek nekem, de ami megvan a testvéremnél több azokbol megvan nekem is. pl néha elkezd reszketni a kezem csak ugy semmitöl, érzek a végtagjaimban, föleg a lábaimban egy bizsergö érzést, mintha hangyák mászkálnának rajta, sokszor gyenge vagyok, zsibbad el a bal kezem...lehet ezek még csak kis dolgok de azért kiváncsi lennék hogy mit szól ön ehhez. kicsit öszintén félek, hogy nekem is sclerozisom lehet:s de kérem válaszoljon, mit szól ön ehhez, lehetnek-e ezek tünetei a betegségnek?
köszönöm elöre is a választ!

Szakértőnk válasza a sclerózis multuplex kérdésre

Kedves Levélíró!

A zsibbadás, érzéketlenség, elektromosság érzése, fonákérzés utalhatnak SM-re, de nem feltétlenül erre kell gondolni. A SM esetén felmerül a genetikai tényezők szerepe, de közel sem biztos, hogy nálad is erről van szó (valószínűbb, hogy nem). Érdemes volna felkeresned a háziorvosodat, aki valószínűleg beutal majd egy neurológiai vizsgálatra és remélhetőleg megnyugodhatsz.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor