Zöldövezet, klímaváltozás

#Zöldövezet #klímaváltozás

41 db cikk a témában

Veszélyeket rejt a lakás levegője?
#lakás
2023.10.29.

Veszélyeket rejt a lakás levegője?

Gondoltad, hogy egyes légszennyező anyagok nagyobb mennyiségben vannak jelen a lakások levegőjében, mint a forgalmas belvárosban? Mely anyagok károsak az egészségre, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Repülés és ökológiai lábnyom
#repülés
2023.06.17.

Repülés és ökológiai lábnyom

Azok számára, akik rendszeresen utaznak külföldre, a repülés gyakran elkerülhetetlen. De tudtad, hogy a széndioxid-lábnyom jelentős részét alkotja a repülés? Azonban vannak-e módok ezen kibocsátások csökkentésére?

Télen fűt, nyáron hűt. Mi az?
#klíma
2023.06.01.

Télen fűt, nyáron hűt. Mi az?

A mai energiaviszonyok közt már nemcsak nyáron érdekes, hogy van-e klíma a lakásunkban. Viszont nyáron érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen légkondicionáló illik a lakóterünkbe ahhoz, hogy biztosan sor kerüljön a beszerelésre is még a téli fagyok beállta előtt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 55, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt.

Környezettudatosság a hétköznapokban - 30 dolog, amit Te is megtehetsz
#környezetvédelem
2023.04.11.

Környezettudatosság a hétköznapokban - 30 dolog, amit Te is megtehetsz

A környezetvédelem jelentőségével már te is tisztában vagy - de vajon te egyénileg mennyit teszel annak érdekében, hogy megóvd a szűkebb vagy tágabb környezetedet? Ha környezettudatos szeretnél lenni, akkor akár már most elkezdheted a berögzült rossz szokásaidat megváltoztatni, illetve olyan alapvető dolgokra figyelni, amelyekkel hozzájárulhatsz a környezet védelméhez.

Mit jelent a környezettudatos táplálkozás?
#környezetvédelem
2023.03.01.

Mit jelent a környezettudatos táplálkozás?

Globális felmelegedés, ózonréteg ritkulás, édesvizek, világtengerek szennyezése, az élővilág diverzitásának csökkenése - csak néhány a környezetet károsan befolyásoló folyamatok közül. Az emberi tevékenységek hatással vannak Földünk összetett környezeti rendszerének egyensúlyára.

Mit jelent a biokapacitás?
#biokapacitás
2022.03.11.

Mit jelent a biokapacitás?

Nem tudom, hogy gondolkodtál-e már azon, miközben éled a mindennapi megszokott életedet, hogy mindaz, amit csinálsz, ahogy élsz: az étrended, a víz-, és energiafogyasztásod, a keletkező hulladék vagy ahogy közlekedsz, nyaralsz, dolgozol, pihensz, mekkora nyomot hagy a Földön?

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?
#klímaváltozás
2022.02.03.

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

A hurrikánok, földrengések egyre gyakoribb színre lépésével a társadalom figyelme is mindinkább a klímaváltozás felé fordul. A természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól már sok szó esett, azonban arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

#klímaváltozás
2021.07.01.

A túlfogyasztás napja

Te tudod, mikor van a túlfogyasztás világnapja? Minden évben más időpontban - attól függően, hogy az emberiség fogyasztása mikor lépi túl azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve a fogyasztásunkkal járó kibocsátást elnyelni.

#légi felvétel
2021.04.06.

A National Geographic Magyarországról forgatott

A National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot, mégpedig felülről! Lenyűgöző légi felvételeket láthatunk többek között a Hortobágyról, a budapesti háztetőkről, a Szigligeti várról, a Balatonról, a Bokodi-tóról és Szentkirályszabadjáról is. A Magyarországról készült epizódot levetítik harminc országban!

#ökolábnyom
2021.01.22.

Magyarország ökolábnyoma

Az ökológiai lábnyom nem újkeletű fogalom, azt jelenti, hogy egy társadalomnak mekkora mennyiségű földre, vízre és energiára van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A statisztikák alapján Magyarország egy lakosának ökológiai lábnyoma kb. 3,7 hektár.

#fényszennyezés
2019.04.05.

Hogyan hatnak szervezetünkre a mesterséges fények?

Az éjszakai égbolt tüneményei a városi lakosok számára többnyire láthatatlanok. Az utcai lámpák és az épületek kivilágítása megnöveli az ég háttérfényét, áthatolhatatlan világos ködöt vonva a bolygó köré. Az éjszakai világosság hatással van az állatok viselkedésére, és az emberi egészségre is.

#víz
2018.04.08.

Meglepő dolgok az ivóvízben

A víz nem is olyan tiszta, mint hinnénk. Az elmúlt évek amerikai kutatásai kimutatták, hogy a fejlett országok ivóvizében több olyan dolog is van, amire nem is gondolnánk.

#környezetvédelem
2016.06.05.

Napi öt perc a tudatos fogyasztásért

A környezetvédelmi világnapnak nem kisebb célja van, mint széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Te mennyire figyelsz a környezetedre?

#Föld
2016.04.22.

Föld napja: ne csak a mai napon vigyázzunk a környezetre!

Ma már mindenki tapasztalhatja, hogy a Földünk súlyos környezeti problémákkal küzd. Ennek elsődleges oka az emberiség demográfiai robbanása, minek következtében egyre több területre, táplálékra, energiaforrásra van szükségünk, illetve sokat ront a helyzeten a mérhetetlen ipari szennyezés is. Egy kis odafigyeléssel viszont Te is sokat segíthetsz!