Zöldövezet

#Zöldövezet

394 db cikk a témában

#vásárlás
2009.09.18.

Felelősen még élvezetesebb a vásárlás – 2. rész

A cikk első részében azzal kapcsolatosan adtunk tippeket, hogy mire figyelj oda vásárlás közben, az egyes termékek közötti válogatás során. Ebben a részben pedig általános tanácsokat adunk azzal kapcsolatban, hogy „shoppingolás” közben hogyan tudod a környezeted állapotát is szem előtt tartani.

#suli
2009.09.09.

Környezetszennyező iskolák

A téma meglehetősen aktuális, hiszen „nyakunkon az iskolakezdés”. Felmerülhet benned az a kérdés, hogy most akkor már az is baj, hogy iskolába jársz? Természetesen nem, azonban a diákoknak is kötelessége a környezet megóvása.

#Hortobágy
2009.09.04.

Kirándulj a zöldbe! Úticél: Hortobágy

Mit keresünk a Hortobágyon? Az első találkozás alkalmával a legtöbben a vége nincs messzeséget, a bólogató gémeskutakat, a jószágokat legeltető szilaj pásztorokat, a tárgyakat emelgető, átformáló délibábot keresik a pusztában és általában meg is találják. Másokat meg a színek és fények, a hangulatok világa nyűgözi le.

#elektronikai hulladék
2009.08.31.

E-hulladék

A 21. század a „kommunikációs forradalom” időszaka, ugyanis egyre szélesebb termékkínálat áll a vásárlók részére. Manapság már bárhonnan küldhetsz egy sms-t a családodnak, vagy a barátaidnak, vagy akár egy laptop segítségével e-mailezhetsz velük akár az Atlanti-óceán felett is. A technológia világa nagyszerű, azonban hátulütői is vannak: az elektronikai hulladékok.

#szemét
2009.08.27.

Kevesebb szemetet Földünk életben maradásáért!

Az emberek csak vásárolnak, és vásárolnak. Kimutatták, hogy két évvel ezelőtt a világon minden másodpercben gyártottak egy autót, és az emberek naponta 2.3 millió cipőt és 2.6 milliárd játékot vettek meg.

#turizmus
2009.08.26.

A turizmus negatív hatásai a fejlődő országokban

A turizmus sok ország számára hatalmas bevételeket jelent. A legtöbb helyen azonban az igazán rászoruló helyi közösségek azok, akik a turizmus pozitív hatásai helyett csak a negatív hatásokkal szembesülnek.

#globális felmelegedés
2009.08.19.

Globális felmelegedés: Veszélyben a Föld?

A globális felmelegedés valóban létezik. A Föld légkörének átlagos hőmérséklete az utóbbi évtizedekben növekedett, mely jelentősen kihat bolygónkra: a jégtömegek olvadnak, a tenger szintje emelkedik, s egyre több az áradás.

#klímaváltozás
2009.08.12.

Mit hoz a klímaváltozás?

Ha érdekel, hogyan alakíthatja át Földünket a klímaváltozás, jó helyen jársz. Bár tény, hogy a Föld átlaghőmérséklete tovább fog emelkedni, régiónként eltérően alakulhat a jövőbeli klíma, ezért helyesebb a globális felmelegedés helyett klímaváltozásról beszélni.

#vízhasználat
2009.07.22.

Felelősen is lehetünk szépek

A szépség alapja testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A víz érték, használj annyit, amennyire szükséged van - segíts azoknak, akiknek kevés jut belőle!

#víz
2009.07.12.

Vízhiány

Az ENSZ nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint 1,2 milliárd ember folyamatosan küzd a túlélésért. Körülbelül 2,6 milliárd ember számára még a latrina legegyszerűbb „fejlett” formája is hiányzik. A helyzet Afrikában és Ázsia egyes részein a legsúlyosabb. A hasmenéses betegségek, melyek a nyugati civilizációban banális egészségügyi komplikációnak számítanak, az öt évnél fiatalabb gyermekek halálának legsúlyosabb okozói a fejlődő országokban. A hasmenéses megbetegedés évente közel 1,6 millió gyermek haláláért felelős, mégsem kap kellő figyelmet a nyilvánosság, a sajtó vagy a politikusok részéről.

#víz
2009.07.08.

Tények, adatok a vízről

Az ember által fogyasztható, felhasználható vízzel, annak hiányával kapcsolatos számos felmérés készült. Ezek közül szedtünk csokorba néhányat: megdöbbentő tények, melyek elgondolkodtatnak a környezet szennyezése és a víz felhasználásának pazarló módja miatt.

#környezetvédelem
2009.07.01.

Csak óvatosan a műanyag flakonokkal

Egy vizsgálat szerint polikarbonát flakonokból való üdítőital- vagy akár vízfogyasztás után is kétharmadára emelkedik a vizelet bisphenol A (BpA) koncentrációja. A polikarbonátok és más műanyagok előállításához használt BpA a kísérleti állatok szervezetében az ivarszervek károsodását eredményezte, sőt összefüggés állapítható meg a szintetikus vegyület és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulása között.

#környzetszennyezés
2009.06.19.

A jövő tízparancsolata

A klímaváltozás lassítása, a környezetszennyezés csökkentése, és a takarékos vízhasználat érdekében mindennapi tevékenységed során Te is sokat tehetsz. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, hozzájárulhatsz egészséges, tiszta környezeted megtartásához.

#Fair Trade mozgalom
2009.06.10.

Fair Trade

Méltányos csoki, tisztességes tea, együttérző kávé és kezdeményező cukor. Igazán megkívántad őket? Akkor itt az idő, hogy beszéljünk a Fair Trade-ről.

#szél
2009.06.07.

Energiamese

Az emberiség az évezredek során folyamatosan állította szolgálatába mindennapi élete megkönnyítése céljából a különböző energiaforrásokat. Ma már nélkülözhetetlen a szél, a víz és a nap energiájának minél hatékonyabb alkalmazása, széleskörű kihasználásuk és az energiaforrások felkutatása nagy erőkkel folyik.