#Zöldövezet

Sárospatakról indul a Tiszavölgyi Kalandtúra

2012.06.29.
2 perces olvasási idő

A Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői júniusban már bebarangolták a Tiszabecs és Záhony közötti területet, a második hétvégére (mely július 6-án rajtol Sárospatakról) még korlátozott számban várják a csapatok jelentkezését.

Összesen 1750-en ismerhetik meg a Tisza völgyét

A Tisza nagykövetét sokan ismerik, ismerhetik: Hídvégi-Üstös Pál most olyan programot szervezett, melyre még nem volt példa Magyarországon. A nyár öt hétvégéjén mindig 350 főnek van lehetősége arra, hogy teljes ellátással, teljesen ingyen eltöltsön 3 napot és 2 éjszakát a Tisza völgyében, miközben kerékpározva, gyalogolva, evezve felfedezi a környéket, és ismerkedik a fenntarthatósággal. A feladatok nem nehezek, de azért az is talál magának kihívást, aki rendszeresen sportol, és meg sem kottyan neki a napi 50 km biciklizés.

A környéket, az egész útvonalat a tenyeréből ismeri a program szervezője, Hídvégi-Üstös Pál, aki már végigúszta, körbefutotta a Tiszát, és idén tavasszal 18 nap alatt 1200 kilométert tekert le 100 éves velocipédjével, amelyre 65 polgármestert is felültetett. A Tisza nagykövete szerint is büszkék lehetünk erre a vidékre, semmivel nem hátrább való az ország bármely, ma talán "divatosabb" tájánál. Közösségépítő, összefogást erősítő ereje is van a programnak, hiszen Hidvégi-Üstös Pál minden Tisza-menti települést meghívott, hogy nevezzen csapatot a rendezvényre.

A következő cél: Tokaj

túra2012. július 6. és 8. között a Záhony és Tokaj közötti szakaszt fogjuk bebarangolni, és elnézünk a Bodrogig is. Az első nap Rákóczi és a kurucok nyomában járunk, tárogatószó mellett rajtolunk el Sárospatakról. A Zemplén egyik legszebb természeti látványosságánál, a Megyer Hegyi Tengerszemnél mindjárt egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, majd bebarangoljuk a Rákóczi várat, és egy keveset evezünk a Bodrogon.

Sárospatak után honfoglaló őseink útján haladunk, megnézzük az múzeum parkot Karos határában, az árpád kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetünk, íjászkodhatunk, sámán-dobolhatunk és megkóstolhatjuk őseink étkeit is a honfoglalás kori kisrozvágyi Berzsenyfaluban. A szállásunk Dombrád üdülőterületén lesz a Tiszapart Üdülőközpontban pénteken és szombaton éjszaka is.

Eljutunk egészen Záhonyig, ahol a vasutasnap keretében ismerkedünk a vasúti közlekedéssel, meglátogatunk fatornyos templomot Zsurkon, kalandozunk Tisza menti holtágakon, kalandpályán kelünk át, és evezünk a szabolcsveresmarti tavon. Kecskét fejünk, kenyeret sütünk, Paszabon szőttest szövünk, megnézzük a 100 éves szivattyúházat Tiszabercelen, megismerkedünk a varsakészítéssel és a tiszai harcsafogás rejtelmeivel az egyik leggyakorlottabb halász segítségével. Az árpád kori templom mellett, a szabolcsi földvárnál érünk célba. Izgalmas és élménydús hétvége áll megint előttünk, oly módon barangoljuk be a Tisza-mentét ahogy előttünk még eddig senki.


A csapatok pólókat, kulacsot kapnak ajándékba. Minden nap lesznek a helyi termékekkel kapcsolatos, a fenntartható életről, illetve a hulladék megelőzésről szóló feladatok, és minden megállónál kapnak enni- és innivalót.
Az első hétvége élményeiből rövid ízelítő videónkon: http://youtu.be/A_8nH_sEm78

A Tiszavölgy Kalandtúra időpontjai:

  • 1. hétvége: Tiszabecs – Záhony útvonalon 2012. június 8. – 10. között volt
  • 2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.
  • 3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.
  • 4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
  • 5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

A kalandtúra célja a fenntartható életmód megismerése. A hetvenes, nyolcvanas években nagyrészt még megtermelték a szükséges élelmiszereket vagy helyben szerezték be azokat. A boltokban kevesebb volt a csomagolt, túlcsomagolt élelmiszer. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták. A falvakban, de a városokban élőknek is fő közlekedési eszköz volt a kerékpár. A Tiszavölgy Kalandtúra célja, hogy azt a fenntarthatóságot megismerjék a résztvevők, és próbáljunk feleleveníteni a ma is használható praktikákat, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Jelentkezés és bővebb információ: www.tiszavolgy.hu és a Tiszavölgy Kalandtúra elérhető a Facebookon is, ahol rengeteg fotó és élménybeszámoló található az első, nagyon jól sikerült hétvégéről.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

utazás