#Zöldövezet

EFOTT: idén a Velencei-tónál

2012.05.27.
2 perces olvasási idő

Az először 1976-ban startoló fesztiválnak saját házirendje van, nem árt indulás előtt átolvasni a honlapjukon található információkat, de álljon itt néhány hasznos tipp. Maszlavér Gáborral, az EFOTT fesztiváligazgatójával beszélgettünk.

Noha a terület kialakításánál a szervezők mindig igyekeznek a legkörültekintőbben eljárni, a zsúfoltság olykor elkerülhetetlen, napközben a strand, este pedig a nagyszínpad fellépői vonzanak hatalmas tömeget, így bármi megtörténhet. A lényeg, hogy mindenki fokozottan figyeljen az értékeire, a saját és társai épségére. A fesztiválon ugyanazok a szabályok lesznek érvényben, mint máshol. A büfékben 18 éven aluliakat dohányáruval, illetve fiatalkorúakat és ittas személyeket szeszes itallal nem szolgálnak ki. Készüljünk fel a szúnyog- és kullancsveszélyre megfelelő riasztóval, illetve készítsünk be a hátizsákunkba a leégés ellen naptejet is.

Meddig lehet kedvezményes diákjegyet vásárolni?

fesztiválA kedvezményes hetijegyet június 29-ig lehet megvásárolni. Ezt a középiskolások és felsőoktatásban tanulók egyaránt igénybe vehetik. A hetijeggyel rendelkezők számára ingyenes a sátorozás, illetve a kemping területén található zuhanyzók használata. A hetijegyes karszalaggal rendelkezők ingyenesen vagy kedvezményesen használhatnak bizonyos szolgáltatásokat, ilyen például a strandfürdő, de lesz lehetőség a Szkéné Színház előadásait is megtekinteni.

Az utazás is külön szervezést igényel, mit tanácsolsz a távolból érkezőknek?

Különféle lehetőségekkel igyekszünk költséghatékonyabbá tenni az idefelé vezető utat. Meghirdettük a „Tekerj az EFOTT-ra” programot, amelynek lényege, hogy a nyitónapon szervezett kerékpáros túrán lehet lejutni a fesztiválra. Ott van például a telekocsi rendszer, amely azért jó, mert ha többen jönnek egy autóval, akkor többfelé oszthatják az útiköltséget, csökkentik a torlódást, védik a környezetet, ráadásul még a fesztivál kezdete előtt új barátokra találnak. A honlapunkon keresővel lelhetünk útitársakra. A fesztivál idején sűrűbben járnak majd a vonatok, és azok a szerelvények is megállnak Velencénél, amelyek általában nem szoktak. Érdemes kihasználni a diákoknak szóló kedvezményeket.

Hol van a legjobb sátorhely? Van-e tuti tipped?

A fesztivál területén a sátrazás mindig a kijelölt helyen lehetséges. Mivel minden évben máshol rendezik meg az EFOTT-ot, előre nem lehet megmondani, hol a legjobb sátrat verni. A szervezők azonban az előzetes helyszínbejárások során igyekeznek figyelembe venni, hogy melyik terület a legalkalmasabb a kemping kijelölésére.

Mit tegyünk, ha eltűnik valaki vagy valami?

A fesztiválon a talált tárgyakat az információs sátorban gyűjtik, tehát ha találunk valamit, akkor ott adjuk le, és az elveszett tárgyainkat is ott keressük. A talált tárgyakat a fesztivál után egy hétig megőrzik, és az [email protected] e-mail címen lehet érdeklődni utánuk. Ha eltűnne valaki, azt azonnal jelenteni kell az EFOTT rendezőinek. A fesztiválon valamennyi hatóság képviselteti magát, éjjel-nappal mentőügyelet, tűzoltóautó és rendőri jelenlét erősíti majd a biztonságot.

(T.A.)