Főoldal / ZÖLDÖVEZET / Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedésért
  2012-05-05

Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedésért

Ismét rajz-, fotó és családi kreatív pályázatot hirdetnek az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából. A pályázaton a „Mozdulj a jó irányba!” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni. Olyan alkotásokat várnak a kiíró minisztériumok, amelyek akár meg is valósíthatóak.

- hirdetések -

A jelenlegi közlekedési szokások, különösen a személygépkocsik használata komoly egészségügyi kockázatokat (közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek, a közlekedési zsúfoltság miatti stressz) rejthetnek. Reggelente hatalmas dugót okoznak a személyautóval iskolába igyekvő családok, a benne ülő gyerekek és kamaszok nem szereznek elég tapasztalatot a városi gyalogos és tömegközlekedésben, ahhoz szoktak hozzá, hogy mindenhova kocsival viszik őket. Fontos kérdés, hogy ezek a gyermekek hogyan képzelik el a „jó irány” megvalósulását? Mit gondolnak az élhető városról?

A pályázat kiírói - köztük az általunk megkérdezett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - arra ösztönzik a gyermekeket és a felnőtteket, hogy közlekedjenek környezetbarát módon: gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket arra buzdítják, hogy ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell gyalogosan vagy kerékpárral helyesen közlekedni, segítsék a fiatalok önálló utazási készségének fejlődését.

pályázatPályázati kategóriák

1. Rajzpályázat:
•    óvodás kategória
•    kisiskolás kategória (1-4. osztály)
•    felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
2. Fotópályázat:
•    felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
•    középiskolás kategória (9-12. osztály)                        
3. Családi kreatív pályázat

Az alkotásokban határozottan jelenjen meg a „jó irány”, azaz, hogy az alkotó milyennek képzeli az élhető várost. Olyan pályaműveket várnak a kiírók, amelyek nem rugaszkodnak el a valóságtól, és akár meg is valósíthatóak.

A pályaművek elkészítése

A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.

A családi kategóriában rajz- és fotóműveken túl bármely szabadon választott technikával készített alkotással lehet nevezni, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. Például 1 perces kisfilm, fotósorozat, rajz, makett vagy montázs/kollázs, prózai mű, vers. A családi kategória nagymértékben épít a család alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, egyetlen pályaművet létrehozva, amely közös munkájuk gyümölcse. A rajz és családi pályázati anyagokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium címére kell eljuttatni („Európai Mobilitási Hét” rajzpályázat, 1440 Budapest, Pf. 1.). A pályázatok postára adási, illetve e-mailben történő elküldésének határideje: 2012. június 29. éjfél. A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Roller és más értékes ajándék

Az alkotásokat korosztályonként egyéni, valamint családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, multimédiás lejátszók, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2012. szeptember 16-22.) kerül sor.

(T.A.)