#Zöldövezet

A mozi vagy a DVD környezetbarátabb?

2011.07.10.
3 perces olvasási idő

Felmerült a kérdés: ha valaki minden téren környezetbarát akar lenni, ugyanakkor rajong a filmekért, menjen inkább moziba, vagy várja meg az adott film DVD változatát? Erre a kérdésre próbálunk választ adni alábbi cikkünkben.

Ha gyalog eljuthatunk a moziba, akkor az a nyerő, de ha vezetnünk, vagy buszoznunk kell a moziig akkor a DVD a zöldebb választás. Legalább is ezt szokták javasolni. A legjobb az lenne, ha készíteni tudnánk egy felmérést a mozik energiafogyasztásáról nézőkre lebontva, és azt össze tudnánk hasonlítani a házimozik energiafogyasztásával. Ezután kihirdethetnénk a győztest. Sajnos a megkérdezettek közül egyik mozi sem volt hajlandó nyilatkozni az energiafelhasználásukról. Vagy nem követik a fogyasztásukat, vagy csak nem akarják közzé tenni. Akármelyik is az igaz, ez az információs vákuum rengeteg spekulációt és bizonytalan választ eredményezett.

Kezdjük a technikai háttérrel!

Ha össze akarod hasonlítani a saját házimozi beállításodat egy valódi filmszínházéval, tételezzük fel, hogy lecserélted a régi katódsugárcsöves TV-det egy modern HD TV-re. (Feltételezzük még azt is, hogy beépített hangszórós TV-d van.) És most jönnek a száraz adatok. Egy átlagos plazma TV 301 wattos, míg az olcsóbb LCD TV-k átlagosan 111 wattosak. Tehát ezen adatok alapján egy plazma TV 0.53 kilowattóra (kwh), egy LCD TV, pedig 0.19 kwh energiát fogyaszt egy 105 perces film alatt. (Egy kilowattóra az az energiamennyiség, amelyet egy egy kilowattos készülék elhasznál egy óra alatt.) Vegyük az átlagot és tételezzük fel, hogy a te TV-d 0.36 kwh-t használ el egy film lejátszásához.házimozi

A DVD-lejátszók átlagosan 13 wattosak, vagyis 0.02 kwh-t fogyasztanak egy film lejátszásakor. Letölteni a filmet, majd kiírni DVD-re kevésbé hatékony megoldás. 40 wattot igényel, másként 0.07 kwh-t a film alatt. (Hogyha úgy gondolod, hogy a kölcsönzött DVD-k szállítása kiemelkedően környezetszennyező, talán gondold újra. Felmérések alapján e filmek szállítása alacsony energiafogyasztással jár.) Mindemellett a DVD lejátszód és a routered is valószínűleg a nap 24 órájában be van kapcsolva, ha kell, ha nem.

Tehát mindent összevetve, a házimozizás nagyjából 0.43 kwh fogyasztással jár, így felelősek leszünk körülbelül negyed kiló széndioxid kibocsátásáért a légkörbe.

A régi mozi gázos

A nagy mozik technológiája sokkal több energiát emészt fel, mint a te apró TV-képernyőd. A pontos érték változhat attól függően, hogy a mozi milyen kivetítőt használ, és hogy milyen fényerővel vetítik le a filmet. Általában ez 3.1 és 10.5 kilowatt között mozog. Egy tipikus projektor közepes fényerőnél egy 105 perces filmhez 9.6 kwh energiát használ el.

Egy mozi hangrendszerének fogyasztása nagymértékben függ annak korától. Az elmúlt 15 évben a gyárak felére csökkentették termékeik energiafogyasztását, főleg azzal, hogy az elektromos jeleket hatásosabban alakítják át hanggá. A legjobb hangrendszerek 1.7 kwh-t fogyasztanak egy 105 perces film alatt. Sajnos csak egy pár mozi alkalmazza az új technológiát. Országunkban a legtöbb mozi még a korábbi rendszert használja, ami 2.8 kwh körül fogyaszt. Ennek következtében a kombinált kivetítő és hangrendszer 12.4 kwh energiát fogyaszt és ezalatt körülbelül 8 kg széndioxid kibocsátásáért felelős.

Ha csak a képi és hanghatást vesszük, mindaddig a mozi fog nyerni, amíg legalább 29 embert be tud csalogatni a nézőtérre. Ráadásul egy nagy, hatásos címmel mindent el lehet érni. Nemde?

Hideg és nyirkos termek

És ha még a fűtés-hűtést is figyelembe vesszük, a számítások még bonyolultabbá válnak. Még egy ismert külső, és egy kívánatos belső hőmérséklet esetén is változó lehet az energiafelhasználás a fűtés-hűtéshez. Ez függ a nyílászárók minőségétől, a szigeteléstől, a nézők számától, satöbbi, satöbbi.

Még ezeknek a zavaró tényezőknek a figyelembevételével is egy minőségi mozi győzedelmeskedik a házimozi felett. Nincsenek ablakok, jó a szigetelés, így semmi zaj nem zavarja meg a filmet.

A mozik azonban felháborítóan hanyagok a szellőzés tekintetében. Amikor egy nagy dobozba zárnak sok izzadt emberrel, akik a legkülönfélébb módokon csámcsognak a füledbe, előfordulhat, hogy a lélegzeted is elakad. Viszont szellőztető-berendezések vásárlását és üzemeltetését a legtöbb mozi nem engedheti meg magának. Ehelyett egy kicsit tovább járatják a légkondit, hogy csökkentsék a páratartalmat, általában kiábrándító eredménnyel. Ezért hidegek és nyirkosak a mozitermek. Az azonban igaz, hogy ez energiatakarékos megoldás.

Mindezeket összevetve a mozi tűnik az abszolút győztesnek. De a végére maradt egy csavar! Már azzal, hogyha autóval mész a moziba a DVD lesz a nyerő, mivel az autók híresen sok széndioxidot bocsátanak ki. 5 km kocsikázás kilencszer több széndioxid-kibocsátással jár, mint amennyiért a házimozink felelős, és több mint egyharmada annak a mennyiségnek, amiért egy mozi komplett hang és fényberendezései felelősek.

Tehát ha tehetitek, inkább DVD-zzetek, de néha mindenkinek jól esik kedvenc filmjeit a moziban megnézni eredeti minőségben.

(M. Á.)