pattanás
#Testi problémák

Kamaszkori pattanások: mitévő legyek?

2019.12.27.
2 perces olvasási idő

Szinte minden tinédzser ismeri a pattanásos bőr problémáját. Mi is okozza a ezeket? Annak ellenére, amit sokan mondanak, nem a piszkos bőr miatt jelennek meg! A túlzott faggyúmirigy- és zsírtermelés az elhalt bőrsejtek és a baktériumok felhalmozódása okozza, ami a pórusok gyulladásához vezet. A MakeUp szakértői felhívják a figyelmet, hogy ez genetikától függ. Ha a családtagok is pattanásokkal szenvedtek kamaszként, valószínűleg nálad is ki fog alakulni. (x)

A pubertás kor ideje alatt a hormonok sokkal aktívabbá válnak, az olajmirigyek stimulálódnak. Pontosan ezért alakul ki a tizenévesek körében a túlzott kiütések száma. Minden szükséges arcápoló készítményt megtalálsz itt. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amit tudnod kell, mielőtt a kezelést kiválasztod.

Mivel különböző fokúak lehetnek, ezért a kezelés is többféle. Mértéke személyenként változó, hiszen az előrejelzés nélkül szaporodhat, csökkenhet. Mielőtt megpróbálod gyógyítani, bizonyosodj meg a következőkről:

- Célja a csökkentés és az új bőrhibák megelőzése, hegesedésének korlátozása.

- Ezek fokozatosak, időt és türelmet igényelnek.

- Ne nyomkodd, mert az további gyulladásokat okozhat!

- Kezelés során kerülni kell a lézeres epilálást, gyantázást és bőrradírozást.

Enyhe pattanások esetén

Szükségesek lehetnek közvetlenül a bőrre kialakított vény nélküli gyógyszerek. Ezek sok resorcinolt, benzonyl-peroxidot, szalicilsavat és ként tartalmaznak, amelyek felelősek a miteszerek gyógyításáért, a baktériumok elpusztításáért, a zsírtermelés lelassításáért, továbbá nagy szerepet játszanak a gyulladások elleni küzdelemben.

Kezelések

  • Száraz és irritált bőrön jobban működnek a krémek.
  • Zsíros bőr esetén a gél alapú készítmények megfelelőbbek.
  • Az eljárást ajánlatos este elvégezni, kizárólag a használati utasítás alapján.
  • Előfordulhat, hogy az orvos antibiotikumokat ír fel.
  • Fontos, hogy a gyógyszereket pontosan és időben szedd!
  • Türelem: az eredmény elérésére akár 6-12 hetet is várni kell.

Bőrápoló krém

Sajnos nincs külön 100%-ig hatékony módszer a problémás bőr megelőzésére, de vannak tippek, amik csökkenthetik súlyosságát és mennyiségét:

Elengedhetetlen a napi arcmosás, hiszen segít eltávolítani a felesleges felszíni zsírokat és az elhalt bőrsejteket, viszont a túl sok tisztítás kárt okozhat, amennyiben a bőr túlszárad, esetleg irritálttá válnak a pattanások.

Ne felejtsd el testmozgás után is megmosni az arcod, hiszen az izzadság eltömítheti a pórusokat és csak súlyosbítja a helyzetet. Ha zsíros ételekkel, olajokkal dolgozol, vagy túlzottan kimelegedsz a forró nyári napokon, akkor a lehető leggyorsabban mosd meg arcod és a pattanásra hajlamos területeket.

Ha használsz testápolókat vagy más kozmetikumokat, keresd a comedogenic vagy nonacnegenic készítményeket, ami annyit jelent, hogy nem tömíti el a pórusokat.

Amennyiben képtelen vagy hajlakk vagy zselé nélkül élni, ügyelj arra, amennyire lehetséges, tarsd távol az arcodtól. A hajformázó cikkek olyan zsírokat és olajokat tartalmaznak, amik nem előnyösek az aknék számára. Próbálj ki inkább víz alapú termékeket!

Viszont a pattanás a mellkason vagy a háton sokkal bonyolultabb, ezért ne viselj szűk ruhát, mert az szétdörzsölheti a már sérült területet.

(Szponzorált tartalom)