Főoldal / TEST / A tavaszi fáradtság
  2015-03-23

A tavaszi fáradtság

Itt a tavasz, és fáradtsággal, ingerültséggel, alvászavarral, koncentrációzavarokkal küzdesz? Esetleg testi panaszaid is vannak? Dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyász, homeopatája a szerválasztásban és az életmódbeli tanácsokkal is segít.

- hirdetések -

Miért éppen tavasszal?

A téli, fényhiányos hónapok alatt nem csak kevesebbet mozgunk és kisebb mennyiségű vitamint tudunk bevinni a A tavaszi fáradtságtáplálkozással, de az étrendünk – természetes módon – zsírokban is gazdagabb. Így nem csoda, ha az első tavaszi hónapokban nem csak egy kis súlyfelesleggel számolhatunk, de azt is érezhetjük, hogy az energiaforrásaink kimerültek.

Ilyenkor tapasztalhatunk fáradtságot, alvászavart, rossz közérzetet, enerváltságot, de sokakat akár megijeszthetnek a testi tünetek is. Ilyen lehet a hajhullás, a bőr kiszáradása, erre hajlamosaknál az ekcéma kiújulása, a fejfájás. A gyors időjárás változások megviselhetik a frontérzékenyeket, és a szív- és érrendszeri betegeket is. A levertséget azonban nem csak a hosszú hideg és sötét hónapok okozhatják, de a vizsgálatok szerint ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet szerotonintermelése is, ami szintén szerepet játszik a hangulat alakulásában.

Tanácsok a mindennapokra

Az életmódunk kisebb-nagyobb reformjaival sokat tehetünk a tavaszi fáradtság legyőzéséért.

  • Ha nem szeretnénk multivitaminokat szedni, fogyasszunk minél gyakrabban friss zöldséget és gyümölcsöt. Sokkal koncentráltabban vihetjük be a vitaminokat, ásványi anyagokat, ha a zöldségekből és egy kis gyümölcsből smoothie-t készítünk magunknak.
  • Próbáljuk teljes értékű reggelivel kezdeni a napot, hiszen ez sokáig energiát ad, és így könnyebb lesz naponta többször, kevesebbet enni. Mivel a dehidratáltság is fokozza a fáradtságot, különösen figyeljünk az ivásra – ami optimális esetben tiszta vizet jelent.
  • Alkalmazzunk váltózuhanyt, amelyet meleggel kezdünk és hideggel fejezünk be a lábunktól a szívünk felé haladva. Érdemes reggel beiktatni, mert erősen frissít.
  • Minél többet legyünk a napfényen, sőt, ha elég elszántak vagyunk, kocogjunk, túrázzunk a szabad levegőn.
  • Ha megtehetjük, egy rövid kis ebéd utáni pihenő, egy negyedórás szundítás új erőt, energiát adhat.

Hogyan segít a homeopátia?

-Különösen nőknél gyakori a vashiány, aminek a tavaszi időszakban az is lehet a hátterében – esetleges orvosi indokok mellett -, hogy a gazdag vasforrások, a zöld színű zöldségek télen jóval kevésbé elérhetőek. A vashiány pedig szintén járhat gyengeséggel, fáradtsággal. A panaszok tartós fennállásánál, illetve új, szokatlan tünet jelentkezésekor feltétlenül fontos az orvosi kivizsgálás.   

www.oxygenmedical.hu