Főoldal / TEST / Milyen magas leszek?
  2012-05-15

Milyen magas leszek?

Mire számíthatsz, ha meg akarod határozni, hogy milyen magas is leszel? A legtöbb esetben a legegyszerűbb, ha csak vetsz egy pillantást a szüleidre, de a képlet mégse ennyire egyszerű. Most megkértünk pár gyermekorvost, hogy segítsenek megválaszolni a tiniket érintő egyik legégetőbb kérdést, méghozzá azt, hogy milyen magasak is lesznek. Az orvosok most lerántják a leplet a sztereotípiákról, és elmondják, hogy pontosan mi is befolyásolja a magasságunkat, és azt is, hogy mi mit tehetünk a magasságunk növelése érdekében.

- hirdetések -

Mi befolyásolja a magasságom?

A végleges felnőtt magasságodat számos tényező befolyásolja. A növekedési minták, a család génállománya, a pubertás elérése, az, hogy a család későn vagy hamar érő volt, krónikus betegségek megléte, illetve a táplálkozás - mondta Dr. Vaneeta Bamba gyerekorvos.

Meg tudom határozni, hogy milyen magas leszek?

„A legegyszerűbb módja, ha az orvosodtól kérsz egy növekedési táblázatot.” – mondja Dr. Adda Grimberg. Az orvosod ugyanis bizonyos időközönként megméri a magasságodat, amelyet később össze tud vetni az adott kornak és nemnek megfelelő átlagmagassággal. Ezt a mintát követve, pedig egy megközelítő értéket tud mondani, ugyanis a fiatalok nagy része a növekedésben egy adott sémát követ. Természetesen ehhez figyelembe kell venni az adott génállományt is.

Ha a szüleim magasak vagy alacsonyak, akkor én is az leszek?

Talán. A génjeid, amelyeket a szüleidtől örököltél az egyik legnagyobb szerepet játsszák a növekedésben és a végleges felnőtt magasságod kialakításában. De a magasságod nem csak ettől függ - mondta Dr. Bamba.

magasságMikor kezdek el növekedni? Mennyit fogok növekedni? Mi a különbség fiúk és lányok esetében?

A növekedés megindulása különböző korban kezdődik a fiúknál és a lányoknál is, de mindkét nemnél körülbelül 2 évig tart. A lányoknál a növekedés általában 9-10 éves korban kezdődik, és a leglátványosabb változás 11-12 éves korban következik be. A fiúknál mindez kb. a 11. életévnél kezdődik és a leglátványosabb fejlődés a 13 éves kor körül történik. Ez alatt az idő alatt a fiúk átlagosan 10cm-t nőnek évente, a lányok pedig 7-8 cm-t. Ez tehát az egyik fő oka annak, hogy egy átlagos férfi miért magasabb körülbelül 10 cm-rel, mint egy átlagos nő - mondta el nekünk Geffner. A lányoknál és a fiúknál is a növekedés vége egybeesik a pubertás végével. Ekkor ugyanis a növekedési zónák – különösképpen a csontok – elérik végleges méretüket és eztán már stagnálnak - nyilatkozta Grimberg.

Tehetek valamit annak érdekében, hogy magasabb legyek? Vannak-e rá különféle gyakorlatok? Esetleg speciális étrend vagy étrend-kiegészítők?

A legjobb módja annak, hogy a lehető legmagasabb legyél, az, ha egészségesen élsz. Táplálkozz megfelelően, sportolj, mozogj rendszeresen és aludj eleget rendszeresen. Jól látod, a növekedéshez megfelelő táplálékra és tápanyagra van szükség, ezt azonban minden fiatal megkapja a különféle ételeken, és innivalókon keresztül, mindenféle étrendkiegészítő nélkül is. A helyes testtartás is segít. Igaz ugyan, hogy a helyes testtartás önmagában nem ösztönzi a testedet növekedésre, de segít abban, hogy magasabbnak tűnj. – mondta Dr. Grimberg.

Geffner továbbá azt javasolja, hogy amennyire csak lehet, óvakodjunk az olyan gyógyszerektől és „csodaszerektől”, amelyek azt állítják, hogy magasabb leszünk tőlük. Ne dőljünk be a „növekedést serkentő” vagy „növekedési hormonok" feliratnak, mert ezek valójában egyáltalán nem használnak, és a megvásárlásuk csak felesleges pénzkidobás. A növekedési hormont nem lehet csak úgy bevenni, mint egy gyógyszert. Ráadásul ezen termékek előállítása és forgalmazása nincs komoly szabályokhoz kötve, így előfordulhat, hogy még károsak is lehetnek ránk. Amennyire csak lehet, kerüljük ezeket a tablettákat.

Valódi és ténylegesen növekedést előidéző növekedési hormont csakis az orvos írhat fel, és azt is csak kirívó esetekben. Így a rutinszerű használatát ezeknek a hormonoknak minden orvos ellenzi. Ugyanis olyan komoly mellékhatásai lehetnek, mint a cukorbetegség kialakulása, vagy az agyfolyadék mennyiségének növekedése - mondta el Geffner.

Sokkal magasabb vagy alacsonyabb vagyok társaimnál, és emiatt önbizalomhiányban szenvedek. Mit tehetek?

Először is a legfontosabb, hogy tudd, nem vagy egyedül. Ez egy teljesen normális reakció a túl alacsony vagy túl magas gyerekeknél. De ezen egy minimális önbizalom-növeléssel túlteheted magadat. A legjobb módja, hogy kiépítsd ezt az egészséges önbizalmat, ha jobban odafigyelsz az erősségeidre. Lépj hátra egy lépést, ülj le nyugodtan, majd gondold át, hogy mi az, amiben igazán jó vagy, és mi az, amit tényleg szeretsz csinálni. Ha jó vagy a sportban, a táncban, valamilyen művészetben vagy a tanulásban, koncentrálj arra. Ha már tudsz az értékeidre fókuszálni, sokkal magabiztosabb leszel. Továbbá pedig ne feledd, hogy mindenki változik, és lehet, hogy egy-két év múlva már nem is te leszel a legnagyobb, legkisebb - tette hozzá Dr. Bamba.

Az alacsoabb lányoknak a cipők segíthetnek, a fiúknak a felzselézett haj lehet a megoldás. Továbbá nem kell félned, ugyanis valószínűleg mindösszesen csak későn érő típus vagy. Ha erről szeretnél meggyőződni, kérj egy röntgenvizsgálatot, amely a csontod életkorát határozza meg, és amely majd megközelítőleg elárulja, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig fogsz-e növekedni, mint a társaid - jegyezte meg Geffner.

Van okom aggodalomra, ha sokkal alacsonyabb vagy magasabb vagyok, mint a családtagjaim általában?

Ha tényleg úgy gondolod, hogy sokkal kisebb vagy nagyobb vagy, mint szüleid vagy testvéreid, és ez téged valóban zavar, mindenképpen látogatsd meg az orvosodat. Ő majd elvégez rajtad pár tesztet, és eldönti, hogy további kezelésre szorulsz-e vagy sem. Ha igen, akkor egy gyermek endokrinológushoz fog küldeni. Továbbá az orvosod valószínűleg már hamarabb észre fogja venni, hogy nálad valami nincs rendben. Miután a rutinvizsgálatok elvégzésekor évente méréseket is tart, és ha évente kevesebb, mint 5 cm-t növekedsz, akkor már tényleg komolyabb beavatkozásra lesz szükség. Erre azonban az orvosod figyelmeztetni fog téged és a szüleidet is.

Ha pedig esetlegesen cikkünk után is kérdéseid lennének a magasságoddal vagy a növekedésed mértékével, keresd fel az orvosod, és beszélj vele erről. Az orvosod ugyanis segíthet eldönteni, hogy aggodalmad valós-e vagy csak fikció - zárta a beszélgetést Dr. Bamba.

(Cs.B. - teens.webmd.com)