tampon
#Testi problémák

Tudnivalók a tamponhasználatról

2023.08.10.
3 perces olvasási idő

Már az ókori Egyiptom és Bizánc területén is használták a tampon ősét, ami összetekert papiruszt vagy gyapothengert jelentett. Lehet, hogy eleinte idegenkedsz a tampontól, ami teljesen normális, hiszen rengeteg tévhit kering róla. Igyekszünk választ adni a tamponnal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre, eloszlatni a félelmeket, hogy aztán bátran merd használni!

A tampon a menstruációs vér felfogására készült termék. Puha gyapotból készül, melyet szorosan egymásra préseltek, így hozva létre a könnyen felhelyezhető henger alakú tampont. Még a hüvelyben felfogja a menstruációs váladékot, így elkerülhetőek az azzal járó kellemetlen szagok (a menstruációs váladéknál csak a levegővel érintkezve jelentkeznek a jellegzetes szagok), és a külső nemi szervek is tiszták maradnak.

Különböző méretekben kapható, a helyes méret kiválasztása a vérzés erősségétől függ, hiszen a nagyobb tamponnak nagyobb a nedvszívó képessége is. A fiatal lányoknak és a „kezdőknek” azonban vérzéserősségtől függetlenül a mini tampon használata javasolt, hiszen az ő hüvelybemenetük még igen szűk.

Hogyan használd a tampont?

Legfontosabb, hogy tisztában légy a felhelyezés mikéntjével, aztán lazíts! Az első próbálkozások gyakran kudarcba fulladhatnak, mivel nehéz megtalálni a megfelelő testhelyzetet, s gondot okozhat a feszültség is. Minél lazább vagy, annál könnyebb lesz felhelyezni. Ha idegeskedsz, az izmaid összehúzódnak, s ezáltal a tamponhasználat is nehezebb lesz! Ha először használsz tampont, javasoljuk, hogy a menstruációs ciklus azon periódusát válaszd, mikor erősebb a vérzésed. Ez megkönnyíti a felhelyezést.

  • Először is moss kezet, majd ülj vagy állj kényelmes helyzetben (ha az egyik lábad felteszed a WC-ülőkére, az megkönnyíti a felhelyezést). A tampon védőcsíkjának feltépésével távolítsd el a celofán bevonatot. Ezután fogd a tampont a mutató és hüvelykujjad közé, úgy, hogy a kúpos vég előre, a hüvelyed felé mutat.
  • A szabad kezeddel óvatosan nyisd szét a szeméremajkakat, és helyezd a tampont a hüvelynyíláshoz.
  • Finoman told a tampont felfelé, addig, amíg teljesen nincs a hüvelyben. Ellenőrizd, hogy a kihúzószál kívül legyen!
  • A tampon akkor van helyesen felhelyezve, ha nem érzed. Ha még kellemetlen, akkor óvatosan told mélyebbre. Ne keseredj el, itt is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. A második vagy harmadik próbálkozásod biztosan sikeresebb lesz! Idegeskedés helyett lazíts és próbálkozz újra!
  • Felhelyezés után ismét moss kezet!

Mit tegyél, ha még mindig nem sikerül felhelyezni?

Ha sokadik próbálkozásra sem sikerül felhelyezni a tampont, érdemes esetleg nőgyógyászhoz menni, mivel lehetséges, hogy túl kicsi a hüvelynyílásod. Ez a lányoknak csak 2%-át érintő állapot, de komoly gondot okozhat. Egy tükör is segíthet megtalálni a hüvelynyílást, hogy megkönnyítsd a felhelyezést, illetve ha nem túl erős a vérzés, egy kis hüvelysíkosító is jól jöhet.

Milyen gyakran cseréld?

A tampont cserélni kell minden alkalommal, mikor WC-re mész, vagy már szivárogni kezd. Sose hagyd bent 4 óránál tovább, még akkor sem, ha nincs erős vérzésed, mert fertőzést okozhat!

Hogyan távolítsd el?

Egyszerűen csak fogd meg a kihúzószálat, és húzd meg! A használt tampont tekerd egy kis WC papírba és dobd a szemetesbe. Soha ne húzd le a WC-n, mert dugulást okozhat! Mi történik, ha nem találod a kihúzózsinórt? Amennyiben nem találod a kihúzózsinórt, aggodalomra akkor sincs ok. Ujjaiddal óvatosan a hüvelybe nyúlva eltávolíthatod a tampont.

Tévhitek

Sok tévhit kering a tamponról, ezért fontos, hogy tudd:

  • A tampon nem veszi el a szüzességedet. A szűzhártya nagyon rugalmas, így nyugodtan használhatsz tampont.
  • Ha applikátoros tampont használsz, ne félj attól, hogy az applikátor a hüvelyben ragad! Egyszerűen húzd ki, ha a tampont felhelyezted. A felhelyezés akkor jó, ha nem érzed a tampont.
  • Ne félj attól, hogy a tampon elvész benned! A méhszáj túl keskeny, nem enged utat a tamponnak a méh felé. Helyes felhelyezés esetén a tampon nem eshet ki, a hüvelyedben marad, mivel a hüvely izmai megtartják.

Toxikus Sokk Szindróma

A Toxikus Sokk Szindróma egy olyan betegség, melyet a túl hosszú ideig tartó tamponhasználat okoz. Noha ritka fertőzés, nagyon veszélyes. Jó, ha tudod, a fertőzést nem a tampon, hanem egy baktérium okozza, mely akkor támadhat, ha a tampon túl hosszú ideig van a hüvelyben.

Megelőzéséhez fontos, hogy:

  • Legalább 4-6 óránként cseréld a tampont!
  • A megfelelő méretet válaszd! A fertőzés leggyakrabban akkor fordul elő, ha túl nagy tampont használnak.
  • Váltogasd a tampon és betéthasználatot!
  • Mindig moss kezet felhelyezés és levétel előtt!
  • Csak a menstruációs váladék felfogására használj tampont! Egyéb esetekre ott a tisztasági betét.

Tünetek

Amennyiben tamponhasználat közben a következő tüneteket észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz! A tünetek hasonlítanak az influenza tüneteire, ám menstruáció alatt elsősorban a Toxikus Sokk Szindrómára kell gyanakodni!

  • hirtelen, magas láz
  • hasmenés
  • hányás
  • szédülés, fáradtságérzet

A toxikus sokk szindrómáról részletesen korábbi cikkünkben írtunk.

(Kamaszpanasz ; Forrás: Youngwomenhealth)