terhes
#Vágyak

A terhesség jelei mások a tiniknél?

2011.06.27.
4 perces olvasási idő

A tini lányok a legtöbb esetben váratlanul esnek teherbe, és a legtöbb esetben sokáig senki sem tudja (beleértve magát a leendő anyát), hogy jön a baba. Hogyan lehetséges ez?

Valóban más tünetekkel jelentkezik egy baba megfoganása a fiataloknál, mint a fejlett nőknél? Nos, cikkünkben erre keressük a választ.

A terhesség tünetei nagyjából kortól függetlenül ugyanazok; elmaradó menstruáció, a test kiszélesedése a középső tájakon, a mellek érzékenysége és fájdalma, hányás, evési ingerek, hangulatváltozások és természetesen a súlygyarapodás. Mivel a kamaszkorra jellemző testi változások sok esetben fedésben vannak a várandósság első tüneteivel, így előfordulhat, hogy a fiatalok nem veszik észre ezeket a jeleket. Hozzájárul a késői felismeréshez az is, hogy sokan nem kezelik kellő komolysággal vagy nem ismerik a szexuális élet veszélyeit és komolyabb következményeit, ezáltal a nem kívánt terhességek száma továbbra sem kevesebb, mint korábban.

Veszélyes terhességi mítoszok

Ha a fogantatásról van szó, nagyon sok tini hisz értelmetlen mítoszokban. Sajnos ezek közül nagyon sok nem igaz, így elrettentő példaként felsorolnánk azokat a mítoszokat, amelyekkel szerkesztőségünk már találkozott.

  • A pubertás végéig nem lehetek terhes.
  • Nem lehetek terhes, ha rendszeres a periódusom.
  • Nem lehetek terhes, ha éppen megvan.
  • Nem lehetek terhes, ha a fiú még az orgazmus előtt kihúzta.
  • Nem lehetek terhes, ha egyből a szex után lezuhanyoztam.
  • Nem lehetek terhes, ha éppen alkohol, vagy más tudatmódosító-szer hatása alatt álltam.

Természetesen vannak olyan fiatalok, akik ezen érveket nevetségesnek tartják, de sajnos a tinik egy része valóban komolyan hisz bennük. Ha egy szexuálisan éretté vált tini nemi élete megkezdése előtt nem rendelkezik a megfelelő szexuális oktatással, nem csak a társaktól hallott téves és félrevezető mítoszokban fog hinni, hanem valójában azzal sem lesz tisztában, hogy milyen folyamatok játszódhatnak le a szex során.

Ahogyan a biológia összezavarhatja a tiniket

A biológiai változások tömkelege lehet az egyik oka annak, hogy a tinik többsége nem fedezi fel magán a várandósság jeleit. A tinik ugyanis, különösen a fiatalabbak, rengeteg változást észlelnek testükön a pubertáskorban, így a terhesség tünetei már elenyészőnek számíthatnak. terhes has

A menstruáció megjelenése óriás változásokat indít el a lányokban. Elkezdenek rendszeresen vérezni, a gyomorgörcsök és a hányinger szinte mindennapossá válik az első periódusok alatt. Továbbá az izmok gyengesége vagy a sorozatos fejfájás is lehet a menstruáció velejárója. Ezek kellemetlen, de normális folyamatok, melyekkel meg kell birkóznia minden tini lánynak.

Ezek közül jó pár tünet egyezik a terhesség jeleivel, így ha valaki nincs tisztában azzal, hogy mivel jár az aktív nemi élet és milyen változásokat visz végbe a pubertás a testében, könnyen előfordulhat, hogy a terhesség korai jelei fölött csak szimplán elsuhan. Ezért fontos, hogy megfelelő oktatásban legyen része a fiataloknak, ugyanis több kutatás is kimutatta, hogy a legtöbb tini ilyen téren nem eléggé informált.

Ahogyan a pubertás elfedi a terhességet

Természetesen a pubertás nem csak a tudatlanság hiányában képes leplezni a terhességet. A növekedési minták ugyanis elfedhetik a korai várandósság jeleit. A tinik ugyanis fázisokban növekednek. Előbb egy pufók szakaszba lépnek, amit természetesen később egy nyúlási szakasz követ. Ennek első szakasza természetesen súlyfelesleg megjelenésével jár, ez azonban még nem jelenti azt, hogy valaki valójában tényleg terhes.

Továbbá a tinik gyermekei általában nem olyan fejlettek, vagy nagyok, mint egy felnőtt nő babái. Ezért előfordulhat, hogy a tünetek is csak később, vagy kisebb mértékben jelentkeznek náluk. Továbbá a tinik hajlamosak mindezt egy átmeneti kis súlyfeleslegnek felfogni, anélkül, hogy a terhességre gondolnának. Ezt természetesen igyekszenek elrejteni mások elől bővebb ruhákkal. Ez téma egyébként is kényes, különösen a fiatal lányok között, így amint láthatóvá válik a súlygyarapodás a többiek – különösen a barátok többsége – hajlamos elhallgatni azt, hogy ez látszik. Ezzel is erősítve a tini feltevését, miszerint ő nem is terhes.

A terhes tinik legfőbb ellenfele: a tagadás

A legfőbb oka annak, hogy a tinik nem vagy csak későn veszik észre a terhesség jeleit, a tagadás. Túl sokan hiszik ugyanis azt, hogy velük ez nem történhet meg. Egy másik csoport feltevése szerint ők még túl fiatalok ahhoz, hogy teherbe essenek. Ők ugyanis úgy gondolják, hogy amíg testük a pubertás időszakában van, képtelen teherbe esni. Többek között ez a felfogás vezethet oda, hogy a tinik többsége meggondolatlanul cselekszik, ha szexről van szó.

A születésszabályozáshoz való hozzáférés az egyik legfontosabb!

A születésszabályozási módszerek körüli mizéria csak tovább növeli a problémák listáját. Sok fiatal ugyanis zavarba jön, ha kondomot vagy egyéb vény nélküli fogamzásgátlót kell vásárolnia. Legtöbbjük pedig nem szeretne erről beszélni a szüleivel ugyanis vagy úgy gondolják, hogy ciki vagy pedig félnek attól, hogy a szüleik megtiltják a szexuális kapcsolatot, amely további konfliktusokhoz vezet.

A lányok többsége továbbá fél megkérni orvosát, hogy írjon fel neki fogamzásgátlót. Legtöbbjük ugyanis attól fél, hogy az orvos mindezt majd el fogja mondani a szüleiknek, ha a születésszabályozás jön fel témaként. Ez sajnos van ahol jogos aggodalom, de szerencsére ma már léteznek olyan klinikák, ahol lehet anonimitást kérni.

A szexuális oktatás elengedhetetlen

A tinik is ugyanúgy esnek teherbe, mint a felnőttek – szex által - és a legtöbbjük hasonló tüneteket is tapasztal. Ezért, ha egy fiatal nem képes felismerni a terhesség jeleit az általában az alulinformáltságnak vagy a rossz szexuális oktatásnak köszönhető.

Kedves szülők és nevelők. Ne felejtsük el, hogy a szexuális felvilágosítás nem teszi a fiatalokat szexuálisan aktívvá. Aktivitásukért a biológia és a társak nyomása a felelős. Az, ha a szexuális élet negatív hatásairól beszélünk, vagy önmegtartóztatásra kötelezzük gyermekünket csak az ellenkezőt váltja ki. A tiniknek tudatában kell lenniük saját testük működésével és normális szexuális vágyaikkal. Tudatában kell lenniük a fogamzásgátlási módszerek használatával és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés módszereivel.

Ha a fiatalok csak a sötétben tapogatóznak, és nem ismerik szervezetüket, a terhesség csak egy újabb probléma lehet, melyet lehet észrevesznek, de nem mernek róla beszélni. Miután azt tanulták, hogy a szexuális élet rossz dolog, így egy esetleges terhesség bekövetkezésekor megpróbáljak annak jeleit minél tovább elrejteni. Amely – mikor már elrejthetetlen – visszafordíthatatlan folyamatokat indít el és további problémák melegágyává válhat. Tehát a legjobb megelőző politika az oktatás.

Kedves nevelők és szülök! Ne feledjük, hogy a fiatalokat fel kell világosítani a szexről, nem pedig elijeszteni attól! Ez egy lényeges különbség! Ne tiltsatok, inkább magyarázzatok és a „siker” garantáltan nem marad el!

(Cs. B.)

Kapcsolódó cikkek