vitamin
#Testi problémák

Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

2009.09.18.
2 perces olvasási idő

Csökken a teljesítőképességed, gyakran vagy fáradt, és úgy érzed, nincs semmihez sem kedved? Akárcsak sokunknak, ilyenkor tavasszal valószínűleg a Te szervezeted vitaminkészletei is kiürültek. Itt az idő, hogy felturbózd magad a tavaszra! Nem csak belsőd újul meg, hanem a külsődön is meg fog látszani!

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyagmentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

Vannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B-vitaminok, C-vitamin, folsav, biotin) vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjunk. A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre. A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.


A-vitamin és a-karotin. Az A-vitamin és előanyaga, az a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek megújulásában, így a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.

Hiányában a haj száraz lesz, a körmök elvékonyodnak, töredeznek. A bőr kiszárad, megvastagsszépségzik, hámlani kezd, és fogékonyabb lesz a kórokozókkal szemben. Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni 6-8 napon keresztül kapszula formájában, megelőzésre azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj, és a tengeri halak.

Ha valaki A-vitamin-t nagy mennyiségben tartalmazó tablettákat indokolatlanul hosszú ideig szed, vagy egyszerre sokat vesz be belőlük, könnyen túladagolás léphet fel! Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás, májkárosodás. Különösen veszélyes ez a terhesek számára, mert magzati károsodás is kialakulhat!

B-vitaminok. A B-vitaminok a bőr és a hajhagymák anyagcseréjében fontos szerepet játszanak, növelik bőrünk ellenállóképességét. Erőssé teszik a hajat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól.

Hiányukban hamar fellép a szájzug nehezen gyógyuló, fájdalmas berepedezése, a bőr vörössé, duzzadttá válhat, hámlani kezd, az ajkak kicserepesednek. B2 vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5 vitamin hiánya nagyon ritkán alakul ki, mert szinte minden élelmiszerben megtalálható, így például sok van belőle a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban. A B6 vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.

A biotin erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket, hiányakor bőrgyulladással, a szőrzet kihullásával, a körmök feltöredezésével számolhatunk. Fáradékonyság, étvágycsökkenés, depresszió, magas koleszterinszint is a hiánytünetek közé tartoznak. A biotin természetes forrásai a máj, élesztő, dió, paradicsom, hal, gabonafélék és a tojássárgája.

C-vitamin. A C-vitamin szintén antioxidáns, valamint részt vesz a fertőzések elleni küzdelemben is. Elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, így a rugalmas, de mégis feszes bőr kialakulásához. Segíti a vas bélből való felszívódását, a sebgyógyulást, valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait. Hiányában a bőr fakó lesz, nehezebben tartja meg a nedvességet, így korábban kezd el öregedni, továbbá pigmentfoltok képződhetnek rajta, kis pontszerű bevérzések jelenhetnek meg.

Mivel szervezetünkből naponta kiürül, nem raktározódik, ezért juttassuk be minden nap C-vitaminban gazdag friss gyümölcsök-citrusfélék, kiwi, csipkebogyó és friss zöldségek (saláta, paradicsom, paprika, káposzta) formájában. Nagyon könnyen kialakul hiánya dohányosok, tumoros betegek, vesebetegek esetében, ezért nekik fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra!

E-vitamin. Az E-vitamin az A- és C-vitaminokhoz hasonlóan szintén antioxidáns hatással rendelkezik, így véd a daganatos betegségekkel szemben, és őrzi ereink egészségét. Ezen kívül lassítja a bőr öregedési folyamatait, puhává teszi azt, segít az apró bőrhibák eltüntetésében, és véd a nap káros sugarai ellen is. Hiányában izomgyengeség, fénytelen haj, járászavar léphet fel. Jelentős mennyiség található belőle a napraforgó-, olíva-, és egyéb növényi olajokban, növényi csírákban, gabonafélékben, margarinban, olajos magvakban.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj