Főoldal / TEST / Hüvelygyűrű, óvszer vagy tabletta? - A szakértő válaszol
  2014-03-21

Hüvelygyűrű, óvszer vagy tabletta? - A szakértő válaszol

17 éves lány vagyok. A barátommal óvszerrel védekezünk, de most hallottam egy bizonyos gyűrűről, amit havonta egyszer kell felhelyezni, és 98%-ban véd. Nem tudom, hogy 17 évesen ártalmas-e ilyenkor gyógyszert szedni, vagy bármiféle hormontartalmú készítményt használni? Továbbá menstruáció alatt erős hasi görcseim vannak, és a derekam is olyan, mintha le akarna szakadni, a ciklus végén pedig barna folyásom van, és alvadt darabok is előtűnnek.

- hirdetések -

Kedves Levélíró!

Amennyiben ilyen panaszokkal jár a vérzésed, akkor az orvos valószínűleg maga is javasolni fogja a fogamzásgátló tablettát (a vérzés könnyebbé tételére).

Választhatod a tablettát, vagy a hüvelygyűrűt is.

Mindkettőnek más az előnye: a gyűrűvel nem kell napi szinten foglalkozni, azonban van olyan, aki nem szívesen helyezné fel magának az eszközt (némi gyakorlat után nem nehéz alkalmazni, és a partnert sem zavarja).

A vérzés után tapasztalt barna folyás a vérzés "levezetése" lehet, de azért említsd meg a vizsgáló orvosnak.

Általában ilyen korban nem szokott ellenjavallata lenni a tabletta szedésének, de ezt minden esetben a szakorvos dönti el.

Fel fog tenni néhány kérdést (pl. mikor volt az első vérzésed, a vérzések lefolyásáról, a családban előforduló esetleges betegségekről) és ha mindent rendben talál, felírja a számodra véleménye szerint legmegfelelőbb készítményt.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)

  Ezeket is Ti kérdeztétek