tulsúly
#Testi problémák

A nagyobb fenék egészséges?

2012.01.20.
1 perces olvasási idő

A zsírszöveteket a legtöbb esetben negatív összefüggésekben emlegetjük. Ám a fenékre, csípőre, vagy combokra telepedett mérsékelt mennyiségű felesleg megelőzheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulását – állítják brit kutatók. A jótékony hatás a hasi zsírpárnáktól azonban már egyáltalán nem várható!

Jó hír mindazoknak, akik esetében a mérleg pár kilóval később áll meg, mint azt ők szeretnék. Legalábbis azoknak, akiken ez a súlyfelesleg a fenék-, csípőtájon, vagy a combokon jelentkezik. Brit tudósok legújabb megállapítása szerint nem az számít, hogy kövérek vagyunk-e, hanem az, hogy testünk mely tájain található a sokszor átkozott plusz mennyiség.

Amennyiben az említett testrészek hordozzák a felesleget, az egészségessé is tehet minden érintettet: a nagy-britanniai Oxford Egyetem kutatói megállapítása szerint aktív védelmet nyújthat a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. „A csípőn és fenéken található plusz zsírmennyiség jó, a hason lévő viszont rossz” – fogalmaz feketén-fehéren Konstantinos Manolopoulos, a tanulmányt jegyző három kutató egyike.

A hasi elhízás káros zsírsavak termelődését eredményezi, amely hosszútávon gyulladásos jellegű megbetegedések kialakulásához vezethet. A csípő zsírszövetei viszont semlegesítik a káros zsírsavak májat és izmokat romboló tevékenységét.

A felfedezéssel végre annak is lesz egy előnye, hogy a csípőn és fenéken található súlyfelesleg számít a legnehezebben ledolgozhatónak. Az itt található zsírszövetek azt eredményezik, hogy olyan hormonok kerülnek kiválasztásra, amelyek védik az artériákat és a vércukorszintet is ellenőrzés alatt tartják.

„Már régóta ismert, hogy zsír az emberi testen való eloszlása nagy szerepet játszik az egészségi állapot szempontjából, ám azt csak most sikerült tudományos eszközökkel bizonyítani, hogy a test alsó felén elhelyezkedő zsírmennyiségnek egészségnövelő hatása is van” – mondja Manolopoulos.

„Elméleti szemszögből nézve tehát az lenne a legoptimálisabb, ha lábainkon, csípőnkön és fenekünkön annyi zsír lenne, amennyi csak lehetséges, ám mindeközben a has ’érintetlen’ maradna, de persze az első a legritkább esetben fordul elő a másik minimális jelenléte nélkül” – sajnálkozik a szakember.

A hasizom-erősítő és zsírszövet-romboló edzéseket tehát semmiképpen sem lehet megúszni…

(MTI)