panasz
#Testi problémák

Húgyúti fertőzések: házi módszerekkel a kínzó tünetek ellen

2023.12.04.
2 perces olvasási idő

A húgyhólyag- vagy húgyúti fertőzés olyan kóros állapot, amikor a baktériumok a húgyúti szerveket (vese, húgyhólyag és húgycső) érintik. Enyhébb tünetek esetén még segíthetnek a házi módszerek, azonban fontos tudni, hogy komoly szövődménnyel is járhatnak a húgyúti fertőzések, ezért nem szabad halogatni az orvos felkeresését!

A baktériumok leggyakrabban a végbél környékéről vagy nemi aktus során a hüvelyből kerülnek a húgycső környékére, ahonnan (főként a lányok esetén) könnyen elérik a húgycsövet, majd a húgyhólyagot és a veséket is. A húgyúti fertőzés súlyos egészségügyi problémákat okozhat, és ha nem kezelik, tartós vesekárosodáshoz vezethet, ezért a tünetek észlelése után ajánlott orvoshoz fordulni, aki a megfelelő terápiát javasolja majd számodra.

Kiket veszélyeztet a húgyúti fertőzés?

Vannak, akiknél gyakrabban fordul elő a fertőzés, melynek kockázati tényezői a következők:

  • Ha lány vagy: A nők fele tapasztal húgyúti fertőzést élete során legalább egy alkalommal, és vannak, akiknél ez többször is előfordul. Ennek egyik legfontosabb oka az anatómia: a nőknek ugyanis rövidebb a húgycsöve, amelyen keresztül a baktériumok könnyebben eljutnak a húgyhólyagig.
  • Szexuális aktivitás: Azoknál a nőknél, akik szexuálisan aktívak, jellemzően többször fordul elő húgyúti fertőzés. A közösülés is irritálhatja a húgycsövet, így a baktériumok könnyebben jutnak a húgycsövön keresztül a húgyhólyaghoz, ahol elszaporodva tüneteket okoznak.
  • Ha vesekő, vagy bármely más húgyúti elzáródás áll fenn.
  • Cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek, amelyek gyengítik az immunrendszert.
  • Hosszú ideig tartó húgyhólyag katéter használata.

Házi praktikákkal a tünetek ellen

Amennyiben azonnal kezelni kezded, amint észreveszed a legelső tüneteket, mint például a fájdalmas, égő vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom. A házi praktikákkal megelőzheted, hogy a betegség még rosszabbra forduljon. Azonban vannak esetek, amikor nem elegendő az otthoni gyógymódok valamelyike: ha néhány napon belül nem javulnak a tüneteid, fordulj orvoshoz!

A leggyakoribb, otthon is alkalmazható kezelési módok a következők:

  • Igyál sok folyadékot, különösen a tünetek megjelenését követő első 24 órán belül. Ezáltal a vizelet kevésbé lesz koncentrált, és kimossa a fertőzést okozó baktériumokat a húgyutakból. Egyes kutatások szerint az áfonyalé fogyasztása különösen hatásos húgyúti fertőzések esetén a benne található összetevőknek köszönhetően.
  • Ne tartsd vissza a vizeleted! Minden egyes alkalommal teljesen ki kell üríteni a hólyagot, így akadályozva a baktériumok növekedéséhez kedvező környezet kialakulását.
  • A melegvizes borogatás csökkentheti az alhasi fájdalmakat.

Ne halogasd az orvoshoz menetelt, mivel a baktériumok nagyon gyorsan eljuthatnak a vesékig, ahol a házi praktikák már hatástalanok ellenük.

Megelőző lépések lányoknak

  • Szexuális aktus után azonnal pisilj. Ez a legjobb védelem nőknél a húgyúti fertőzések ellen, mert megelőzi, hogy a baktériumok feljussanak a húgycsőbe.
  • Rendszeresen cseréld az egészségügyi betétedet.
  • Kerüld az intim zuhanyt, az illatosított intim spray-ket.
  • WC-használat után elölről hátrafelé használd a WC papírt, hogy elkerüld a baktériumok terjedését a végbélnyílásról a húgyúti szervekre.

Ha gyakran van húgyúti fertőzésed, az orvos esetleg antibiotikum használatát fogja javasolni.

Megelőző lépések fiúknak

Míg a húgyúti fertőzések viszonylag gyakoribbak a nőknél, a férfiakat is érinti:

  • Figyelj oda az intim higiéniára. A fityma kiváló táptalaj a baktériumoknak, amelyek aztán bejutnak a húgyúti szervekbe és fertőzést okozhatnak.
  • Igyál sok vizet, hogy hígítsd a vizeletet, mely segít kiöblíteni a baktériumokat a hólyagból. Kerüld a kávét, az alkoholt és a citrus-, valamint koffeintartalmú italokat, gyümölcsleveket, amíg a fertőzés tart. Ezek is irritálhatják a hólyagot, és tovább rontanak a gyakori vagy sürgető vizelési ingereden. Az áfonyalé húgyúti fertőzés elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban ne fogyassz tőzegáfonya levet, ha véralvadásgátló gyógyszert szedsz.
  • Közösülés után a lehető leghamarabb ürítsd hólyagodat!

(KamaszPanasz)