körömrágás
#Testi problémák

Van veszélye a körömrágásnak?

2015.12.15.
1 perces olvasási idő

Téged is aggaszt a folytonos körömrágás, amiről eredmény nélkül próbálsz leszokni? Bár egészségtelen tevékenység, és esztétikailag sem túl előnyös, a körömrágás mégsem okoz semmilyen hosszútávú körömproblémát.

Fertőzésveszély oda-vissza

A körmeid onnan nőnek, ahol az U-alakú körömágybőr kezdődik. Amíg a körömrágás nem érinti ezt a területet, a körmeid továbbra is nőni fognak, még ha rendszeresen és nagyon kicsire rágod is őket. A rágás okozhat kisebb problémákat a körömágybőrnél, vagy elfertőződhet a körömágyad – ezt nevezzük paronychiának –, de akár szemölcs is nőhet a körömágyadnál.

Emellett egyes baktériumokat vagy vírusokat könnyebben viszel így át a körmödről és az ujjadról a másik ujjadra, vagy a szádra a körömrágással, emiatt pedig sokkal nagyobb eséllyel kapsz el vírusokat.

Pszichés zavar a háttérben?

A körömrágás egy olyan rossz szokás, amit a legtöbb ember csak nagyon nehezen tud feladni. Emellett a gyakori körömrágás a szorongás vagy a súlyosabb lelki problémák kifejezője is lehet.

Ha a jövőben sem tudsz lemondani a körömrágásról, és úgy érzed, hogy ez egyfajta függőséget alakított ki benned, akkor érdemes felkeresned egy szakembert. A kezelés és a terápia segíteni fog neked leszokni a körömrágásról.

(Gy. A.)