fog
#Testi problémák

Rossz szokások, melyek ártalmasak a fogakra

2014.02.04.
2 perces olvasási idő

Odafigyelsz a fogaidra, mosod őket, gyakran használsz fogselymet és évente kétszer még a fogorvosodat is meglátogatod? Helyesen teszed. Valószínű neked is van legalább egy rossz szokásod, ami mellett a jók eltörpülnek és veszélyezteti fogaid épségét. Itt egy lista az öt legrosszabb fogászati szokásról, és hogy hogyan szokj le róluk.

1. probléma: Rágcsálás, szívás, szürcsölés

Lehörpintesz egy jeges kólát, vagy teát és aztán rágod, rágod és rágod a maradék jeget. Mi ebben a rossz?

  • A kemény és hideg jégkocka eltörheti a fogadat. Vagy mikroszkopikus repedéseket okozhat a fogzománc felszínén, ami időről időre nagyobb fogászati problémákhoz vezethet. A zúzott jég kevésbé káros, mint a nagyobb kockák, de még így sem áldják a fogorvosok.
  • Ugyanaz a helyzet a popcorn magokkal is, ami szintén nem kívánt nyomást fejt ki a fogadra, és törést okoz. És néhány ember a barack, sárgabarack, szilvamagot is a szájában tartja és szopogatja, rágcsálja.
  • Egy másik rossz szokás a cukros üdítő szürcsölése egész nap. Azzal, hogy a fogaidat állandó cukros és savas italoknak teszed ki, a fog szuvasodásához vezethet.
  • Törődj ezekkel a dolgokkal, amikor eszel vagy iszol. Válts az italoknál a zúzott jégre, vagy még jobb, ha valami olyannal helyettesíted, amit egészségesebb rágni, mint például a bébirépa. Szürcsöld szénsavas üdítődet szívószállal, ami a legkisebb terhelést jelenti fogaid számára. Figyelj oda, hogy a szívószál ne a fogaid között legyen, hanem a szád vége felé nézzen.

2. probléma: A fogak eszközként való használata

  • A fogorvosok szerint a páciensek a fogukat használják bizonyos helyzetekben, mint például zacskótépésnél, egy körömlakk kinyitásakor, a karóra beállításakor, egy meghajlott villa kiegyenesítésére, vagy egy ruhadarabról a címke letépésére. Ez szintén igénybe veszi a fogaidat, károsítva, megcsorbítva, vagy akár törést okozva rajta.
  • Gondold meg kétszer, mit teszel a szádba, mielőtt a fogaidat eszközként használnád. És használj egyszerű, valódi eszközöket, fogót, ollót a “piszkos munka” elvégzéséhez, hogy megőrizd fogaid épségét.

3. probléma: Fogcsikorgatás

  • Ha este csikorgatod a fogaidat, ha napközben vagy reggel, lekoptatod őket. Gyakran a fogcsikorgatás idegességből fakad, aggodalomra utal.
  • Lehet, hogy az éjszakai fogcsikorgatáshoz a fogorvosod szájvédőt javasol. Azok, amelyeket a fogorvosod csinál és testre szabottak, drágábbak, mint a boltban kaphatók, ám jobban illeszkednek. Néha segít, ha egyszerűen odafigyelsz és másik módot keresel az idegesség levezetésére, másként küzdesz meg az aggodalmaiddal.

4. probléma: Erős sörtéjű fogkefe használata

  • Néhányan azt hiszik, hogy minél durvább egy fogkefe, annál jobb. Ez nem így van, különösen a felnőtteknél. A korral az íny hátrébb szorul és a fogak gyökere sokkal érzékenyebbé válik a külső hatásokra. A gyökéren fogcement található, ami egyszerűbben elhasználódik, mint a zománc. A túl erős sörtéjű fogkefe irritálhatja az ínyedet, érzékennyé téve a fogadat.
  • Kérdezd fogorvosodat, melyik típusú fogkefe lenne megfelelő számodra, a saját ínyedtől és fogászati problémáidtól függően.

5. probléma: A rendszeres fogmosás és a fogselyem használatának hiánya

  • A legtöbb ember rendszeresen tisztítja fogait (fogselyemmel és fogkefével is), de nem elég gyakran. Meg kell céloznod a napi két fogmosást, és hogy 3-4 havonta kicseréld a fogkefédet, vagy az elektromos fogkeféd fejét.
  • A fogselymet is naponta kell használnod. Ha nem vagy benne biztos, hogy megfelelően használod, kérdezd meg a fogorvosodat a következő alkalommal. Vannak olyan fogorvosok is, akik az antibakteriális szájvizekre esküsznek, ami csökkenti az ínybetegséget okozó baktériumok számát a szájban.
  • Talán jobbnak találod az elektromos fogkefe használatát, különösen, ha kéz, kar vagy váll problémáid vannak, ami megnehezítheti a manuális fogmosást. Válassz olyan fogkefét, amelynek használata egyszerű, és kényelmes.

(Sz. L.)