videó játék
#Testi problémák

A Wii játékok energiaigénye

2009.12.23.
2 perces olvasási idő

A Wii játékok közben annyi kalóriát égethetsz, mint egy kiadós séta során. Kutatások kimutatták, hogy egyes videó játékok olyan energia ráfordítást igényelnek, mint a mérsékelt intenzitású testmozgások.

Egy amerikai kutatás eredménye szerint a Wii sport játékai ugyanannyi kalóriát égetnek, mint egy mérsékelt intenzitású testmozgás, például egy élénk séta.

„Nagyon egyszerű és szórakoztató módja a könnyedebb fizikai tevékenységeknek”- mondja Motohiko Miyachi, a Nemzetközi Egészség és Táplálkozás Intézmény kutatója. A vizsgálat szerint – amit a Wii megalkotója, a Nintendo támogatott –, a Wii sport- és fitnesz játékok egyharmada ugyanakkora energia ráfordítást igényel, mint egy mérsékelt intenzitású testmozgás.

„A jelenlegi programok azt ajánlják, végezzünk hetente 5 alkalommal 30 percig olyan mérsékelt intenzitású testmozgást, mint a séta, a futás vagy az úszás, a szívbetegségek és szívinfarktus elkerülése érdekében. Ezek a játékok is egy lehetőséget adhatnak e mozgások kielégítésére. ” - mondja Miyachi.

Az energia ráfordítás mérése

A kutatók a tizenkét résztvevőn az energia ráfordítás mértékét figyelték meg, miközben ők a Wii virtuális sport játékaival és fitnesz programjaival szórakoztak. Az energia ráfordítás méréséhez egy alap egységet használtak, aminek a neve MET, más néven megfelelő anyagcsere érték. „A 3-as szintű MET azt jelenti, hogy az testmozgás háromszor akkora energia ráfordítást igényel, mintha pihennénk”- magyarázza Miyachi.

Az AHA útmutatója szerint az alacsony intenzitású mozgás 3 MET értéket jelent, a közepes 3-6 MET értéket, az erőteljes testmozgás pedig 6 MET feletti érték. Ha egy felnőtt 3 mérföldet sétál egy sima talajú úton, akkor az körülbelül 3 MET-nek felel meg- mondja az AHA.

A kutatás kimutatta

- 9 Wii program kevesebb, mint 2 MET-nyi energia ráfordítást igényel
- 23 program 2-3 MET-et igényel
- Egy program sem igényel 3-4 MET közötti energia ráfordítást
- 5 program több mint 4 MET-et igényel
- A legintenzívebb feladat az egy kézen állás a Wii fitnesz programjában, ami közel 6 MET értéknyi energia ráfordítást igényel. „Ez egy nagyon jó ellenálló feladat, ami javítja a felállást és lefekvést”- mondja Miyachi.
- A Wii box játéka valamivel több, mint 4 MET-et igényel, míg a tenisz és kosárlabda szimulátorok a közepes értéken vannak, körülbelül 3 MET-nél.
- A golf és bowling rajongóknak ajánlatosabb a való életben űzni ezeket a sportágakat, mivel a Wii szoftverek 3 MET alatti értéket hoztak.
- Bár a jóga és más egyensúly gyakorlatok nem égetnek túlzottan sok kalóriát, segítenek fejleszteni a rugalmasságot és csökkentik az esések kockázatát.

Barry Franklin a Royal Oak Kórház orvosa azt mondja oda van a Wii játékokért. „Szórakoztatóak, újítóak és majdnem minden helyen lehet őket használni. Ami a legfontosabb: megmozgatja az embereket.”

(Ő.B.)