kézmosás
#Testi problémák

A fertőzések elkerülésének leghatékonyabb eszköze: a kézmosás

2021.12.11.
2 perces olvasási idő

Mosd meg a kezed! - hallottad már párszor a szüleidtől, igaz? Lehet, hogy már szinte bosszantó, mégis ez a legjobb megoldás arra, hogy elkerüld a betegségeket. Különösen fontos ez most, hogy ismét közösségben vagy, s az ősz-tél előrehaladtával a vírusok, bacik is támadásba lendülnek.

Kutatások igazolják, hogy ha nem mosol gyakran kezet számos baktérium marad rajta, mellyel nagyon könnyen megfertőzheted magad, ha a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz nyúlsz.

Védelem a baktériumok ellen

Gondold végig, mi mindennel érintekzel egész nap, a WC-től kezdve a billentyűzetig! Bármit is fogtál meg, számos baktérium került a kezedre. A baktériumok könnyen a szádba kerülhetnek, például ha barátaiddal közösen esztek egy zacskó pattogatott kukoricából vagy sós mogyoróból, vagy ha a kezedet a szádhoz emeled. Egy egyszerű kézmosással azonban elkerülheted ezt. Nem nagy dolog és sok kellemetlen élménytől megszabadulsz, ha ezt megteszed.

Kézmosáááás?!

Tudtad, hogy becslések szerint 5-ből 1 ember nem mossa meg a kezét a WC használata után? Egy amerikai kutatás során megvizsgálták az emberek kézmosási szokásait. Az eredmény elborzasztó:

  • Az emberek nem mossák meg a kezüket minden mosdó-használat után. A felnőttek 91%-a állítja azt, hogy kezet mos WC-zés után, viszont a felmérés szerint csak 83%-uk mosta meg valóban a kezét.
  • Az emberek kevesebbet mosnak kezet otthon. Mindössze 83% állítja azt, hogy kezet mos az otthoni mosdó használata után. Pedig a mosdó az mosdó, és a baktériumok azok csak baktériumok otthon is és az iskolában is.
  • A kutatás szerint az emberek 32%-a mossa meg a kezét tüsszentés vagy köhögés után. Nagyon szép gesztus a szád elé tenni a kezedet köhögéskor, de a baktériumok ugyanúgy a kezeden maradnak, és pl. egy kézfogás során ugyanúgy terjesztheted a bacikat.
  • Csupán az emberek 21%-a mossa meg a kezét pénzzel történő érintkezés után.
  • Háziállatok. Gondoltál már arra, hogy a kedvenced miféle dolgokkal érintkezik mondjuk egy sétáltatás során? Viszont az emberek mindössze 42%-a mossa meg a kezét a kedvencével történő érintkezése után. Morzsi és Cirmi talán koszosabb, mint gondolnád.

Hogyan mossunk kezet?

  1. Először is nedvesítsük be a kezünket, majd használjunk szappant. Szakemberek a közönséges, nem antibakteriális szappant ajánlják.
  2. Dörzsöljük össze a kezünket 15-30 másodpercig.
  3. Ügyeljünk arra, hogy megmossuk az ujjaink közét is!
  4. Ne feledkezzünk el a körmünk alatti területről sem! Ha időnk engedi, használjunk körömkefét.
  5. Mossuk meg a hüvelykujjak hátsó felületét és a csuklónkat is!
  6. A tenyérhez dörzsölve mossuk meg az ujjbegyeket is! Öblítsük le kezünket bő vízzel, és utána használjunk tiszta és száraz törölközőt.

Nyilvános illemhelyen papírtörölközővel zárjuk el a vízcsapot, az ajtót pedig inkább a vállunkkal nyissuk ki, vagy papírtörölközővel fogjuk meg a kilincset. Legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő arra az esetre, ha nincs lehetőségünk vízzel-szappannal kezet mosni.

Naponta több alkalommal is kezet kell mosni, de feltétlenül tegyük meg evés előtt és után, a WC használata után, valamint nyers hús, mosatlan zöldség vagy szemét érintése után. Fontos, hogy a köhögést, tüsszentést vagy a háziállatokkal való játékot is kézmosás kövesse.

(KamaszPanasz - G.V.)