#Táplálkozás

Mire kell figyelni a minőségi edények kiválasztásakor?

2021.02.18.
2 perces olvasási idő

A hozzáértők szerint a főzéshez három dolog kell: a lehető legjobb alapanyagok, egy hozzáértő és főzni szerető személy, és nem utolsó sorban megfelelő edények. (x)

Ha az első két feltétel adott, az utolsó viszont nem, az könnyen árthat az ételek minőségének, az íz élmény rovására mehet.

De mire is kell odafigyelnünk, ha nem csak olcsó és mutatós, de valóban jó minőségű edénycsalád vásárlására szántuk el magunkat?

Tartósság és ár-érték arány

Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran szoktunk sütni, főzni.

Ha csak hetente egy-két alkalommal készítünk ételeket kevesebb edényre lesz szükségünk, mint ha gyakrabban főzőcskézünk.

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a már bizonyított minőségű, tartós edénykészlet mellett döntsünk, ne dőljünk be a gyanúsan olcsó, „visszautasíthatatlan” ajánlatoknak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy amit első körben megspórolhatunk az edények árán, nagyon hamar negatívumként jelentkezik a lepattanó zománc, a kezünkben maradó edény fül, vagy éppen az odakozmáló étel formájában. Fordítsunk figyelmet a jótállás időtartamára.

Ha az túl rövidnek tűnik, nem érdemes megvenni az adott terméket, még ha nagyon kedvező is az ára. Lehetőleg minőségi tanúsítvánnyal rendelkező edényeket vásároljunk, így biztosak lehetünk a jó minőségben.

Edényválasztás

Érdemes szem előtt tartani, hogy a megvásárolandó edénykészlet a lehető legsokoldalúbban használható legyen. Nagyon praktikusak és népszerűek a rozsdamentes acélból, vagy éppen kerámiából készülő edények.

Ezeket nem csupán könnyű tisztítani, de zömüket mind gáz, mind elektromos tűzhelyen, vagy éppen indukciós lapon is nyugodt szívvel használhatjuk.

A szilikon felhasználásával vagy éppen teflonbevonattal rendelkező edények szintén megkönnyítik főzést. Esetünkben a tisztításra kell fokozottan figyelni, hiszen nem megfelelően eljárva könnyen sérülhetnek. Ha a felhasznált anyagok alapján sorrendet kellene felállítani, a legtartósabbnak minden bizonnyal a rozsdamentes acélból készült edénye bizonyulnának.

Ugyancsak strapabíróak a különböző alumíniumötvözetekből készült edények, bár jellegüknél fogva ezek is fokozott odafigyelést igényelnek tisztítás során.

A legtöbb online vásárlási felületen van lehetőség az egyes termékek összehasonlítására. Éljünk ezzel a lehetőséggel, mert gyakran így kaphatjuk meg az igényeinknek leginkább megfelelő edényeket, melyek egyben a legkedvezőbb árfekvésűek is.

Esztétikum és praktikum összhangja

Minden főzni szerető ember egyúttal kifinomult szépérzékkel, egyéni stílussal is rendelkezik. Ezt viszont szeretné látni a gasztronómiai csodák megalkotásához szükséges edények kinézetében, külső megjelenésében is.

Ma már szebbnél szebb edényköltemények közül válogathat bárki, a legkényesebb ízlésű séf is megtalálja, amit keres álmai konyhájába.

Ugyanakkor a praktikum és az esztétikum nem mindig fedi egymást tökéletesen, ezért érdemes idejében eldönteni mi is a fontosabb számunkra. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne egyszerre stílusos, gyönyörű, a konyhában jól teljesítő, de mégis megfizethető edényeket találni a piacon.

Mivel jó esetben hosszú évekig fogjuk használni ezeket, teljesen természetes, hogy nem jellegtelen, hanem ízlésünkkel és konyhánkkal harmonizáló edényeket szeretnénk beszerezni. Kis odafigyeléssel erre van is esélyünk, komoly márkák kiemelt minőséget képviselő, szebbnél szebb darabjai közül válogathatunk, sokszor a bőség zavarával küzdve. Mint minden nagyobb értékű használati tárgy beszerzésénél, itt is az a fontos, hogy minőséget kapjuk a pénzünkért.

Az edények esetében már csak azért is, mert nem mindegy, hogy örömet okozóélmény lesz a mindennapos főzés, vagy bosszúságok forrása.