#Táplálkozás

5 alkalmazás, ami nem csak a kalóriákat számolja

2013.01.12.
1 perces olvasási idő

Számtalan mobilalkalmazás képes arra, hogy a napi kalóriabeviteledet nyomon követhesd általa - ám mindannyian tudjuk, hogy az egészséges étkezés jóval több, mint szimpla kalória számolgatás. A Health 2.0 konferencián is rengeteg étellel, étkezéssel foglalkozó alkalmazással ismerkedtem meg - így jött az ötlet, hogy összegyűjtök 5 olyan alkalmazást, amelyek többet nyújtanak szimpla kalória-számolgatásnál.

Fooducate

Honnan tudod, hogy melyik típusú teljes kiőrlésű kenyérben van a legtöbb vitamin és a legkevesebb adalékanyag? Szkenneld be a vonalkódot! A Fooducate alkalmazás minden egyes termékről, annak összetevőiről és tápanyag-értékéről szolgáltat információkat. Emellett azt is kiemeli, hogy melyek az adott termék erősségei és gyenge pontjai. Még alternatív megoldásokat is kínál, ha mást szeretnél választani!

Locavore

A telefonod GPS-helyzete alapján a Locavore megmutatja, hogy milyen szezonális ételeket vásárolhatsz a környékeden - mindezt a helyi farmok és piacok adatai alapján. Az alkalmazás még recept-ötleteket is ad az alapanyagokból kiindulva! Nyami.

Dirty Dozen

Szeretnél gyümölcsöket és zöldségeket enni, de aggódsz, hogy esetleg permetszer maradt a gyümölcsökön és nem engedheted meg magadnak, hogy bio-termékeket vásárolj? Semmi gond! Az alkalmazás minden évben összeállítja azoknak a gyümölcsöknek a listáját, amelyek a legkevesebb permetszert igényelték az adott év körülményei (időjárás, stb) alapján.

Seafood Watch

A hal nagyszerű és finom része egy egészséges diétának - ám senki sem szeretne veszélyeztetett fajt enni! A Seafood Watch alkalmazás óceán- és környezetbarát tippeket ad. Az alkalmazás feltünteti azokat a halfajokat, amelyeket szabad enni, és azokat, amiket érdemes elkerülni.

Thryve

A Thryve nagyon hasonló a legtöbb ételnapló-szerű alkalmazáshoz - a felhasználók lefotózhatják az éppen elfogyasztott fogásukat, és annak mennyisége illetve tápanyagértéke alapján kapnak egy pontszámot. Az alkalmazás az ételeket sokkal inkább étel-csoportok, mint kalóriatartalom szerint csoportosítja - majd jelzi, hogy milyen típusú ételt érdemes még fogyasztani aznap a kiegyensúlyozott étrend érdekében. De amiért a Thryve kiemelkedő, az a következő funkció: egy-másfél órával az étkezés után a Thryve megkérdezi a felhasználóját, hogy hogyan érzi magát. Ez alapján idővel megtanulja, hogy milyen ételtől hogyan érzi magát a felhasználó, és később esetleges ételérzékenységre vagy -allergiára is figyelmeztet.

(Gy.A.)