#Táplálkozás

Sikerrel zárult az országos HAPPY-hét

2012.07.04.
2 perces olvasási idő

„Egészséges-e a kóla? Nem sok jót mondhatok róla…” – írja a Ványai Ambrus Általános Iskola ifjú költője, bizonyítva, hogy megértette a HAPPY-hét üzenetét: a víz a legjobb szomjoltó. Csakúgy, mint az a további 30 ezer diák, aki részt vett a már harmadik alkalommal megrendezett speciális egészséghéten.

A 2012. április 23-27. között lezajlott programhoz 110 oktatási intézmény csatlakozott, az ország minden területéről. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a HAPPY-hét meghirdetésével arra biztatja a gyerekeket, hogy hizlaló cukros üdítők helyett vizet igyanak.

happyA HAPPY-hét keretében a tanulók az OÉTI honlapjáról letölthető részletes segédanyagoknak köszönhetően interaktív oktatásban részesültek, „vízizsaru-szolgálatot” alakítottak, megtervezték a saját vizes címkéjüket, flashmobot (emberek hirtelen szervezett csoportosulása, „villámcsődület”) szerveztek, plakátversenyben és számos egyéb, nagy sikert arató projektben vettek részt. A vízivás előnyeit a gyakorlatban is lehetőségük volt megtapasztalni: 19 vállalat támogatásának köszönhetően, 70 iskolában összesen több mint 50 000 liternyi, ivókutak, vízadagolók és palackos víz formájában biztosított ivóvizet fogyasztottak el a gyerekek. Számos további intézményben önállóan, helyi vállalkozóktól szereztek hasonló támogatást vagy „vízbárokban”, csapvízzel töltött kancsókból kínáltak vizet a folyosókon.

Mindez különös jelentőséggel bír annak tükrében, hogy az OÉTI a HAPPY-hét keretében végzett felmérései szerint az intézmények több mint felében csak a mosdóban jutnak ingyenes vízhez a gyerekek, illetve, hogy az esetek 60%-ában cukros üdítőket is árulnak!

A HAPPY-hét résztvevői között izgalmas, kiscsoportos kirándulásokat is kisorsoltak, az Eisberg Hungary Kft. gyáli üzemébe, a festői környezetben lévő Lázbérci Víztározóhoz, az év többi napján lezárt, Nagymarost Visegráddal összekötő közműalagúthoz, a Fővárosi Vízművek szabadidőközpontjába és a Duna Múzeum tárlataira. A hét fődíját azok között sorsolták ki, akik a legtöbb vízfogyasztást népszerűsítő programot szervezték meg. A győztes budapesti Karácsony Sándor Általános Iskola 30 tanulója az OÉTI által indított „Főzés6alma” főzőiskolában egészséges desszerteket készítve, friss gyümölccsel ízesített limonádét és salátát fogyasztva, játékos formában sajátíthatta el az egészséges táplálkozás alapjait.

A részt vevő pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak tartják az egészséghetet és jövőre is örömmel csatlakoznának, hiszen már e rövid idő alatt is sikerült pozitív változásokat elérniük: a tanulók több vizet és kevesebb cukros üdítőt isznak és nőtt azok száma, akik kevesebb üdítőt hoznak magukkal otthonról az iskolába. A HAPPY-hét remélhetőleg az ország minden általános iskolájában hagyománnyá válik, „HAPPY-hónappá” bővül (ahogy azt a diákok szorgalmazzák), és hatására idővel mindenhol, a mosdókon kívül is lehetőség lesz az ingyenes ivóvízfogyasztásra.

(ÁNTSZ)

Kapcsolódó címkék

víz