energiaital
#Táplálkozás

18 éven aluliaknak tilos lehet energiaitalt inni

2012.07.03.
1 perces olvasási idő

A kormány megkezdte annak a jogszabálynak az előkészítését, amely megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak energiaitalt adjanak el.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter közölte: nemzetközi - dán, német, francia és norvég - mintát követnek a tilalom előkészítésekor.

Az energiaitalok veszélyesek lehetnekA miniszter elmondta: a kormány nem támogatja az energiaital-fogyasztást, és a kabinet célja az egészségtelen élelmiszerek árusításának korlátozása. Ezt szolgálta a chipsadóként ismert népegészségügyi termékadó is, amellyel egyebek mellett a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását kívánták visszaszorítani, elsősorban az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében.

A 18 éven aluliaknál árusítási tilalmat hozó jogszabályi korlátozás Balog Zoltán szerint - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energiaital-túladagolásokról beszámoló országos felmérésén túl - azért is indokolt, mert az energiaitalokról mint komplex élelmiszerekről nem készült tudományos értékelés, ezért fogyasztásuk biztonságos szintje nem állapítható meg, az összetevők kölcsönhatása nem ismert, különösen a gyermekeknél és más veszélyeztetett csoportokban. Szintén nem ismert az alkohol, egyes gyógyszerek és az energiaitalok kölcsönhatása - tette hozzá.

Balog Zoltán azt is tudatta: az előkészületben lévő népegészségügyi kampányban az energiaitalok fogyasztásával járó kockázatokra is felhívják majd a fiatalok figyelmét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek