étel
#Táplálkozás

Valódi ételeket népszerűsít Jamie Oliver Magyarországon

2012.05.18.
2 perces olvasási idő

A valódi, vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a főzés örömét igyekszik népszerűsíteni Magyarországon is május 19-én az első Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírű sztárszakács alapítványa hívott életre.

Az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően a világon több tízezer ember vesz részt a rendezvényeken, ahol tanácsokat és inspirációt kaphatnak ahhoz, miként tudják helyes ételválasztással megelőzni a nem megfelelő táplálkozás okozta betegségeket.

A világhírű brit szakács, Jamie Oliver teljes mellszélességgel kiáll az egészséges táplálkozás mellett. Az elhízott emberek száma ugyanis 1980 óta megduplázódott. Először fordul elő a világtörténelemben, hogy a túlsúly több ember halálát okozza, mint az alultápláltság: évente legalább 2,8 millió felnőtt hal bele a beteges elhízottság vagy a túlsúly következményeibe.

"Változtatnunk kell: vissza kell térnünk az alapokhoz, és el kell gondolkoznunk azon, honnan is jön maga az étel. Felelős társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelősen dönt az ételről" - olvasható Oliver üzenete a világszintű kezdeményezés honlapján.

A Food Revolution Day célja, hogy az emberek ösztönzést kapjanak az ételek jobb és körültekintőbb megválasztására. Jamie Oliver felhívásának hatására már 57 országban, 543 városban több mint 390 nagyobb rendezvényt és 425 vacsorapartit tartanak május 19-én - a számok napról napra rohamosan növekednek. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei nemcsak Európa országaiban, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerika államaiban mozgósították magukat, hanem például Hawaii szigetén, valamint több arab és afrikai országban is.

A projekt Magyarországon is követőkre talált. A csapatot a felhívásra felfigyelő Povodör Judit szervezte meg, létrehozva a Food Revolution Hungaryt (FRH). Budapesten több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várja az érdeklődőket.

Gyerekeknek és szüleiknek tart felvilágosító előadásokat a Nyersétel Akadémia, emellett az egészséges táplálkozásra, sportra nevelő vetélkedők, játékok és közös főzés vár mindenkit a Szűcs Sándor Általános Iskolában. A Mannatural Ételbár interaktív tortakészítő workshopot tart, a Fruccola Étterem a friss zöldségeket és gyümölcsöket készül még jobban megszerettetni kicsikkel és nagyokkal.

A MOM Kulturális Központban a Food Revolution Day alkalmából megrendezik a Szemünk Fénye Családi Majálist, ahol főzőbemutatók, előadások, dietetikus tanácsadás, gyerekprogramok várják a családokat. A programok részleteiről, illetve az akcióhoz csatlakozó további rendezvényről felvilágosítást a FRH Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek