allergia
#Táplálkozás

Ételek az allergia enyhítésére

2024.03.21.
3 perces olvasási idő

Hurrá, itt a tavasz! Nyílnak a virágok, lombba borulnak a fák, az idő gyönyörű. Persze, aki allergiás, annak korántsem ez jut eszébe a tavasz közeledtéről. Piros orr, egész napos tüsszögés, könnyező szem. De a patikában kapható szerek előtt érdemes egy próbát tenni néhány otthoni praktikával.

A klímaváltozás következményeként az allergia szezon évről évre rosszabb. A melegebb idő hamarabb "aktiválja" a polleneket (így a szezon tovább tart) és a szén-dioxid nagy előfordulása a levegőben megkettőzi a bajt. A legtöbbünk már veszi is a cipőjét, és rohan a patikába. Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés hozza meg a kívánt hatást, viszont vannak, akiknél beválnak a természetes gyógymódok is. Ilyen például a tudatos táplálkozás. Ez alapvetően egy egyszerű megoldás, hiszen egy kis odafigyeléssel sokat javulhatnak a tüneteid. Ráadásul a hozzávalókat valószínűleg megtalálod a spájzban.

Íme, néhány olyan étel, amely segíthet csökkenteni az allergia tüneteit, így a tavasz tényleg a pihenésről szólhat majd.

Brokkoli

Ez a kis zöld csoda kétféle módon is a segítségedre lehet az allergia-szezonban. Magas C-vitamin tartalma enyhíti az allergia tüneteit, és segít kitisztítani az eldugult légutakat. Egy pohár nyers brokkoliban 80mg C-vitamin található (az ajánlott napi mennyiség 500 mg!) {$kepdoboz4}

Citrusfélék

A C-vitamin egy közismert immunerősítő, ami a gyulladás csökkentésével nyújthat segítséget az allergiával szemben. Számos élelmiszer gazdag C-vitaminban: chili, kaliforniai paprika, papaya, eper, karfiol, kelbimbó és ananász – mindben több C-vitamin van, mint a narancsban.

Tipp: Készíts zöld turmixot ezekből az összetevőkből, és töltsd fel magad C-vitaminnal! Remek napindító csemege! Ahhoz, hogy elérd az 500 milligrammos C-vitamin bevitelt, szükséged lesz néhány finom gyümölcsre is. Narancs, grapefruit, citrom és lime mind-mind nagy segítségedre lehet. Csavard őket a hideg teába, vagy készíts isteni limonádét! (Kerüld a finomított cukrot!).

Kelkáposzta

Ha eddig azt gondoltad, hogy ez csak egy gaz, akkor tévedsz. A kelkáposzta az allergia egyik legnagyobb ellensége, a brokkolihoz hasonlóan 'gyógyít', illetve olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek jelentősen csökkentik az allergia tüneteit. Rágcsáld magában, vagy keverd a salátádba, nem fogod megbánni!

Leveles káposzta

Az allergia győzedelmeskedni látszik? Aggodalomra semmi ok, hisz a megmentő, a leveles káposzta karotinjai azonnali segítséget nyújtanak. A hatás fokozása érdekében párold meg egy kis olíva olajon, és fűszerezd ízlés szerint.

Csalánlevél és menta

Talán épp most nincs a konyhában menta, de könnyedén termeszthető akár a konyhaablakban is, illetve ma már majdnem minden boltban lehet kapni cserepes fűszernövényeket. Csalán pedig a bioboltokban könnyen hozzáférhető, hiszen népszerű gyógynövény teaként fogyasztva. A csalán és a menta is természetes antihisztaminok, és együtt igazi allergiaellenes tea készíthető belőlük.

Tipp: Főzz 1 teáskanál csalánlevelet és 1 teáskanál mentalevelet együtt, majd adj hozzá mézet vagy citromot az ízéért. A mézzel azért vigyázz, mert a pollenallergiások egy része érzékenyen reagálhat rá!

Papsajt

Ha a gyomnövények pollenjeire vagy allergiás, akkor kitűnő gyógyír lehet a papsajt. Főleg fiatal gyerekeknek és idősebbeknek ajánlják, de bárki szedheti. A papsajt leveleiben és gyökerében található anyag (tartós használat mellett) csökkenti a tüsszentéseket, az orrfolyást, és segíthet a szem pirosságának és irritáltságának megelőzésében.

Mi ronthat az allergiádon?
Borzasztó az allergiád? Ha szezonális allergiás vagy, valószínű van néhány trükk, amivel elkerülheted a kiváltó okokat, például, hogy ne fuss a szabadban, amikor sok pollen van a levegőben, vagy tartsd zárva az ablakot, és távol magad a légkondicionálótól. De lehet, hogy nem tudsz ezekről a kevésbé nyilvánvaló tényezőkről, amik rosszabbá tehetik a tüneteidet. Az ártalmas tényezők

Bodza

Remek immunerősítő hatásával felkészíti a szervezeted az allergia szezonra, ráadásul még finom is! Próbáld ki jam, vagy szörp formában.

Hagyma, fokhagyma és alma

A quercetin egy olyan flavonoid, ami rengeteg gyümölcsnek és zöldségnek ad színt. A quercetin antihisztaminként és gyulladáscsökkentőként viselkedik, így segít megakadályozni az allergiás reakció léterjöttét. A fokhagyma, a hagyma, az alma, a cayenne-i bors és a kapor természetes forrásai ennek az anyagnak, így érdemes ezeket az alapanyagokat gyakran használni allergiaszezonban.

Tipp: Készíts vöröshagymalevet orrdugulás ellen! Adj egy karikára vágott vöröshagymát 4 pohár vízhez, és ízesítsd mézzel. Garantált megkönnyebbülést hoz, ha allergiás náthával küzdesz.

Petrezselyem

A zöldje isteni segítség az allergiásoknak. Rágcsáld magába!

Almaecet

Az almaecet gyorsan segít a viszketésen, a tüsszögésen és a köhögésen. Gátolja a hisztamin felszabadulását és csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Emellett hosszú távú használata támogatja az immunrendszert és segít csökkenteni a jövőbeli allergiás rosszullétek súlyosságát.

Tipp: Amikor a legelviselhetetlenebb az allergia, adj 2-3 evőkanál almaecetet egy pohár vízhez és reggeli előtt hajtsd fel. Ha nem szereted a savanykás ízét, édesítheted egy picit.

Végül: anti-allergia leves

Íme, a csodarecept, allergiásoknak. Egyszerűen isteni finom, és a közérzeted egy-kettőre jobb lesz. Főzz meg egy hagymát, és egy gerezd fokhagymát (hagyd rajta a héját). 5 perc főzés után adj hozzá szárított csalánlevelet, petrezselymet, és főzd tovább 5-10 percig, alacsony lángon. Fűszerezd meg sóval, borssal, curryvel, ecettel, vagy amivel szereted. Akár csirkemell csíkokat is adhatsz hozzá főzés közben!

Allergiamentes tavaszt mindenkinek!

(KamaszPanasz - Gy. R., forrás rodale)