fogyókúra
#Táplálkozás

5 tipp: hogyan fogyjunk 2012-ben?

2012.01.07.
2 perces olvasási idő

Az új év küszöbén sok fogadalmat teszünk. Az egyik leggyakoribb a fogyásra vonatkozik, de ezt a legnehezebb betartatni. Az Amerikai Elhízás Kutatási Központ (CORE) kutatói egész évben az elhízás kezelésével és megelőzésével foglalkoznak. Eláruljuk, hogyan lehet betartatni a fogadalmat!

1. Segítségkérés – A fogyás nagyon nehéz ügy, főleg egyedül. De egy kis segítséggel könnyebb elérni a célt, még akkor is, ha ez a támogatás egy számítógéptől vagy egy okostelefontól származik. A CORE kutatásvezetője, Dr. Melissa Napolitano klinikai szakpszichológus és kineziológus azt tapasztalta, hogy az egyetemista lányok, akik Facebook-oldalukon keresztül naponta személyre szabott üzeneteket, tippeket kaptak a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatosan, többet fogytak, mint azok a társaik, akik nem kaptak segítséget.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a személyes, szöveges üzenetek és az okostelefonok hatékony eszközök a fogyás szolgálatában. Különösen azért, mert ezeket az egyetemisták bármikor elérhetik” – mondta Dr. Napolitano.diéta

2. Aludj többet! – Ha többet alszunk, többet fogyunk. A jelenlegi tanulmányok kimutatják, hogy azok, akik kevesebb, mint 7 órát alszanak egy éjszaka, többet fogyhatnak, ha csak 1 órával is többet alszanak. A legtöbb alvással kapcsolatos kutatás a túlsúlyos egyének légzéskimaradásával vagy cukorbetegségével foglalkozik.

A CORE kutatói ezen kutatásokon túl meg akarják érteni a túlsúlyos egyének alvási szokásait. ”Tény, hogy a kövér és túlsúlyos embereknek fogyniuk kell, viszont megfelelő mennyiségű alvás nélkül ezt nehéz elérni” - mondja Dr. Stephanie Vander Veur, a CORE klinikai kutatások igazgatója.

3. Változtass a viselkedéseden! – Amikor fogyni próbálunk, egyesek a szénhidrátot, mások a zsírokat kerülik. Melyik a legjobb diéta? A CORE igazgatója, Dr. Gary Foster szerint bármelyik beválhat, ha a súlycsökkentő tervnek része a magatartás megváltoztatása. A Dr. Foster által vezetett kutatás célja, hogy megállapítsa, melyik diétával tartósabb a siker. A kutatásba 300 embert vont be, a bevontak egyik fele alacsony szénhidráttartalmú, míg a másik fele alacsony zsírtartalmú diétán volt.

Minden résztvevő csatlakozott egy támogatói klubhoz, amelyben az egészséges étkezésről és mozgásról tanultak. Mindkét csoport közel azonos mennyiségű felesleget adott le. „Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy ha az emberek kezelni akarják a súlyproblémáikat, leginkább azt a diétát választják, amely nem igényel nagy változást az eddigi viselkedésükben” - mondja Dr. Foster.

4. Legyél rendszeres! – A CORE gyermekgyógyász professzora, Dr. Robert Whitaker szerint a mindennapok rendszeressége csökkenti a gyerekkori elhízás kockázatát. Dr. Whitaker vizsgálatában azt tapasztalta, hogy azok a gyerekek, akik eleget alszanak, keveset tévéznek, és gyakran családjukkal közösen vacsoráznak, kisebb eséllyel lesznek felnőtt korukban túlsúlyosak.

5. Legyen a fogyás családi ügy! – Az egészséges életmódra való összpontosítás nem csak a felnőtteknek hasznos, segít megfékezni a gyerekkori elhízást is. A CORE kutatói ennek érdekében segítenek elfogadtatni a családokkal az élethosszig tartó étkezési szokásokat. Legutóbb, a laboratórium 3, 4 millió dollárt nyert az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium által kiírt pályázaton, egy olyan program kidolgozására, amely segít az anyukáknak, hogy megtanítsák gyerekeiknek az egészséges életmód titkát. „Mi olyan gyermekeket akarunk felnevelni, akiknek jó étkezési szokásaik vannak, és nem kell küzdeniük az élelmiszerekkel felnőttkorban” - nyilatkozta a CORE egyik professzora, Dr. Jennifer Orlet Fisher.

(S. D.)