zöld étkek
#Táplálkozás

Ezért érdemes zöld színű ételeket enni

2023.06.13.
2 perces olvasási idő

A zöld színű élelmiszerek létfontosságú tápanyagok gazdag forrásai; táplálkozási szempontból sokkal lényegesebbek, mint a hagyományos élelmiszerek. A vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak magas koncentrációja érdekében komoly gondosságot igénylő körülmények között termesztik őket.

A zöld- és kékalgák (fitoplanktonok)

Zöld ételekKönnyen emészthető fehérjék, klorofill, szerves kötésű vitaminok, ásványi anyagok és enzimek gazdag forrásai, úgynevezett tökéletes szuperélelmiszerek. Mindemellett a fitoplanktonok kitűnően alkalmazhatóak a gyógyászatban is: az immunrendszer stimulánsai, javítják az emésztést, méregtelenítik a szervezetet, elősegítik a sejtregenerációt, elősegítik a gyógyulási folyamatokat, védelmet nyújtanak a sugárzással szemben, a minőségi élet kiemelkedő megteremtői.

Chlorella

A bármely más növénynél több klorofillt tartalmazó édesvízi alga tökéletes fehérjeforrás, magas B-, C- és E-vitamin-tartalommal. Gazdag tápértéke, belső méregtelenítő hatása miatt egyre nagyobb szerephez jut a fogyókúrákban. Méregtelenítő hatása révén – mint egy belső dezodor – segít megszüntetni a kellemetlen testszagokat.

Spirulina

A B-vitamin teljes skáláját tartalmazó alga a béta-karotin, ásványi anyagok, nyomelemek és esszenciális zsírsavak igen gazdag forrása. Különösen fontos szerepet kaphat az emésztési rendellenességek kezelésében, mivel bélmozgást elősegítő hatása révén megelőzhető vele a székrekedés. Jelentős immunerősítő, a daganatok megelőzésében is előnyösen használható.

Zöld árpa

A tehéntejnél tizenegyszer nagyobb mennyiségű kalciumot, a spenótnál ötször több vasat, egy pohár narancslénél hétszer több C-vitamint tartalmaz. Kutatások igazolják, hogy kiemelkedő szerepe lehet a szervezet öregedési folyamatainak lassításában. Kitűnő gyulladáscsökkentő, belsőleg segítheti az allergiás kiütések, az akne és a pattanások megszüntetését. Ráadásul a belőle készülő ital tökéletes energiabomba.

Zöld búzafű

A vértisztító hatású, méregtelenítő zöld búzafű erősíti a sejteket, tisztítja a májat, semlegesíti, kihajtja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. A belőle készült kenőcs a viszkető kiütések kitűnő ellenszere, s látványosan gyorsítja a bőr gyógyulási folyamatait. A bélrendszer rákos megbetegedéseinek megelőzésében szintén kiemelkedő szerephez juthat.

Aloe vera

Levélnedvének bőrnyugtató, égési sérüléseket, sebeket, rovarcsípéseket, aknét, ekcémát gyógyító hatása régóta ismert. Emésztést segítő, enyhén hashajtó hatású szerként a belőle készült ital fogyasztása bárki számára javasolt. Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatása révén külsőleg-belsőleg használható.

Aloe verát napjainkban már az AIDS kezelésében is sikerrel alkalmazzák: speciális eljárással érlelt leve blokkolja a HIV-vírus sejtről sejtre történő vándorlását.

(KamaszPanasz - OKT - forrás: Holistic Health)