Főoldal / SZÜLŐKNEK / Csengőfrász, avagy sima ügy anyagilag az iskolakezdés, vagy anyagi csőd?
  2016-08-12

Csengőfrász, avagy sima ügy anyagilag az iskolakezdés, vagy anyagi csőd?

Szeptember nem csak a gyerekeknek szól majd az iskolacsengő, hanem a szülőknek is. Sőt, ha jobban meggondoljuk, a szülőknek legkésőbb augusztusban be kell, hogy kapcsoljon a vészcsengő, ha nem akarnak mindent az utolsó pillanatra hagyni. És ha azt sem akarják, hogy az iskolakezdés kész anyagi csőd legyen a családi költségvetés számára, akkor a legjobb, ha megfogadják Himer Csilla pénzpedagógus tanácsait – így akár jelentősen kevesebb összegből is megúszhatják a gyerek évenkénti beiskolázását.

„Hogy ez a gyerek mennyibe kerül!!”

Gyanítom, a szülők nem ilyen vonatkozásban szeretnek kamaszukra úgy gondolni, mint „drága gyerek”. Minden évben azonban eljön az az idő, amikor a szülőknek jelentősen a zsebükbe kell nyúlniuk utódaik miatt. Mert szeptemberben nagyon sok mindent meg kell venni. Ráadásul a legtöbb cuccot a tanítónénik, tanár nénik, tanár bácsik szinte azonnal kérik az első szülői értekezlet után – és ennek időpontja a legtöbb helyen szinte biztosan a tizedikei fizetésnap előtt érkezik el.

- hirdetések -

Mire kell majd költeni?

Persze gyereke válogatja (függ attól, hogy milyen iskolába jár, hányadikos, stb.), de itt egy – sajnos nem is olyan rövid – lista, amely legalább arra jó, hogy augusztus elején (!) leellnőrizd, hogy mi az, ami megvan, és mi az, amire mindenképpen költeni kell:

 • iskolatáska
 • tankönyvek, kötelező olvasmányok
 • füzetek (kicsi, nagy, spirál, normál, sima, „kockás”, vonalas)
 • füzetborítók, füzettartók, vignetta
 • ceruza, toll, filctoll, radír
 • tolltartó
 • vonalzó, körző, mérőszalag, szögmérő, játékpénzek, hőmérő
 • egyéb segédeszközök (pl. tükör, logikai készlet, színes korongok)
 • olló, ragasztó, színes papírok, gyurma, gyurmatábla
 • ecset, festék, tempera, törlőrongy, vizes tálka, rajztábla, rajzmappa, zsírkréta, pasztellkréta, szénceruza, tinta, rajzlapok 
 • tornacipő, tornaruha, tornazokni, esetleg melegítő, tornazsák, úszósapka, strandpapucs, úszódressz (nem fürdőruha, hanem kifejezetten úszódressz!), ugrálókötél
 • tisztasági csomag (zsák, szappan, törölköző, pohár, fogkefe, fogkrém, WC-papír)
 • uzsonnatáska (amíg a gyerek még kisebb, és nem ciki neki :))
 • bármi más, ami az iskola speciális tanrendjétől függően szóba jöhet (pl. a tánctagozatos iskoláknál a táncdressz, tánccipő, testnevelés tagzoatos sulikban pl. a teniszütő)
 • a kinőtt őszi, átmeneti ruhák pótlása
 • íróasztal, könyvespolc – mert ezt is kinőheti a gyerek
 • új számítógép és a hozzávaló szoftverek – és ez nemcsak informatikatagozaton jöhet szóba ám! Egyre több iskolában prezentációk formájában kérik a házifeladatot, ehhez kell megfelelő számítógép, illetve megfelelő verziójú szoftver is, ami megnyitható az otthoni gépen is, meg a pedagógusén is.

Te Atyaúristen!!!

Igen, már ennek a listának a láttán is elkezd fájni valami legbelül.

A pénzpedagógus (köz)beszól
Az, hogy szinte fizikai fájdalmat érzünk, amikor (sok) pénzt adunk ki, vagy akár már csak rágondolunk egy tetemesebb összeg elköltésére, nem véletlen. Egy friss, idei neuro-közgazdaságtani kutatási eredmény szerint ugyanis szó szerint fájdalmat érzünk, amikor pénzt adunk ki. Na, nem szó szerint, és konkrétan testrészhez köthető fájdalmat, de amikor a pénzt a maga fizikai valójában használjuk fizetésre, az agyunk fájdalomközpontja működésbe lép. Ezért van mindig kellemetlen érzésünk, amikor fizetünk.

Ez azért alakult így az évezredek során, mióta pénzt használunk, mert így tudatosabb pénzköltésre ösztönöz minket az agyunkba beégett „fájdalomprogram”. Sajnos rossz hír, hogy a modern fizetési módok terjedésével, mint pl. internetbank, bankkártya, hitelkártya, stb., éppen az a fizikai kapcsolat vész el, amely kiválthatná ezt a fájdalomingert. Nem csoda, ha egyre többen költik túl magukat, mert a bankkártya látványára még nem kapcsol be ez az agyi programunk.

 

Hogy ezt a fájdalmat enyhítsük, itt van néhány tipp, amellyel jelentősen lehet csökkenteni a költségeket!

1. Menj végig a checklistán!

Az előbb felsorolt lista erősen csökkenthető, ha még bőven sulikezdés előtt végigmegyünk rajta, és megnézzük, mi az, ami már megvan. Pl. ugrálókötelet, körzőt, vonalzót elvileg nem kell évente vásárolni. :) És az is lehet, hogy vingettából, füzetborítóból, rajzlapból, ecsetből is maradt még tavalyról.

A lényeg: a mi megvan, azt ne vedd meg még egyszer!

2. Menj végig még egyszer a checklistán!

Most azokat a tételeket bogarászd ki, amelyek ugyan nincsenek még meg, de esetleg te is el tudod készíteni! :) Az iskolakezdési DIY-listán szerepelhet a tolltartótól kezdve a tornazsákig sok minden. Az tény, hogy befektetést ezek az eszközök is igényelnek, de elsősorban időt és munkát, és nem pénzt. Ha pénzt akarsz megspórolni, akkor azt valamivel ki kell váltanod.

Ha már megvan, hogy mit tudsz elkészíteni, akkor ess neki!

3. Menj végig harmadszor is a listán!

Most azokat a tételeket pipáld ki, amelyeket meg tudsz szerezni máshonnan! Olcsóbban, esetleg ingyen is.

Ilyen lehet az, amikor az ismerősöktől, idősebb testvértől, anyukák csereberélős Facebook-csoportjából, stb. meg tudod szerezni a tankönyvet (nem véletlenül küldik ki még előző tanévben a következő évi tankönyvlistát – ugyanis NEM kötelező mindent megrendelni, ami azon szerepel! Ha ugyanaz a könyv, ami a listán szerepel, máshonnan is beszerezhető, akkor nem kell megvenned).

A másik ilyen kategória a kötelező olvasmányok köre. A legtöbb kötelező már akkor is kötelező olvasmány volt, amikor még Te suliba jártál, tehát elég kicsi rá az esély, hogy ne lehessen megtalálni a helyi könyvtárban. Vagy éppen a digitális könyvtárban – vagyis a könyvek digitálisan is olvashatók. Itt sokat találsz.

Az iskolatáska, ha elég jó minőségű, évekig eltart, így arra is van esély, hogy ilyen csereberével szerezz egy jó állapotú darabot. És az a fura, hogy a tanszerek között éppen az iskolatáska és a könyvek a legdrágább tételek – vagyis ha ezek olcsóbb beszerzésének fekszel neki, máris több ezret, esetleg tízezer forintot spórolhatsz.

4. Keress támogatókat!

Ez általában az önkormányzat szokott lenni – és ezért nagyon utána kell nézni, hogy nálatok van-e egyáltalán ilyen lehetőség, hiszen ahány önkormányzat, annyiféle elképzelés, anyagi háttér és lehetőség. Aminek érdemes utánanézni, hogy a helyi önkormányzat ad-e

 • iskoláztatási támogatást
 • étkezési támogatást
 • tankönyvvásárlásra támogatást.

Ha adja bármelyiket is, akkor azt milyen feltételek megléte esetén (pl. tartósan beteg gyermeknek, három vagy több gyermek egyidejű taníttatása esetén, jövedelmi helyzettől függően adják-e a támogatást, stb.) lehet igénybe venni. Érdemes utána járni, mert sok helyen nem jövedelmi helyzettől teszik függővé, hanem pl. gyerekszámtól, tanulmányi eredménytől. Vagyis nem szégyen, ha ilyet kérsz. (Ha meg olyan az anyagi helyzeted, akkor meg szükséged is van rá. A szégyenből sajnos nem lesz tankönyve, ruhája a gyereknek.)

Sok munkáltató is támogatja dolgozóit a gyerekek beiskolázásában, ehhez ad mindenféle utalványokat (pl. Erzsébet-utalványt, vagy egyéb iskolakezdési utalványt). Ezekben az a jó, hogy nemcsak tankönyvekre, tanszerekre lehet költeni, hanem ruhára, cipőre is. Ez az összeg általában 15.000,- forint gyerekenként, vagyis nagy hiba lenne kihagyni, ha adják. Igényléséhez nem kell más, mint egy igazolás a családi pótlék fizetéséről (ehhez általában elég egy bankszámlakivonat) és egy tanulói jogviszonyigazolás az iskolától (közismertebb nevén iskolalátogatási igazolás).

5. Gondolkodj hosszabb távon!

Ez a megoldás már csak jövőre kerülhet szóba, mert már nincs időd rá, hogy megvalósítsd. Mivel azonban az iskolakezdésnek megvan az a jó tulajdonsága – legalábbis attól függ, hogy honnan nézzük :) –, hogy minden évben ugyanabban az időben következnek be, így tervezhető, azaz fel lehet rá készülni.

Ehhez nem kell semmi más, mint az, hogy akár már januártól elkezdesz félretenni kisebb összegeket az iskolakezdésre. Ha ez csak havi 1.000,- forint, januártól iskolakezdésig már akkor is 8.000,- forintról beszélünk. Ha ezt ki tudod egészíteni azokkal a megoldásokkal, amelyeket az előző négy pontban mutattam, akkor esélyes, hogy szeptemberben már csak minimális összeget kell azonnal finanszíroznod. 

Idén mennyire lesz spórolós az iskolakezdésetek? Írd meg kommentben, hogy melyik tippet fogod majd használni!

Himer Csilla,

pénzpedagógus, a Kamaszkassza - Zsebpénzügyi kézikönyv című kötet szerzője, eznemjatek.com

Tudod, mi mindent lehet megtanítani a zsebpénzzel a kamaszoknak?
 
Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című kötetemből a gyermeked is olyan könnyen megtanulhatja, hogy gyerekjátéknak érzi majd.