Főoldal / SZÜLŐKNEK / Lehet, hogy gyermeke terhes? 10 árulkodó jel
  2014-10-29

Lehet, hogy gyermeke terhes? 10 árulkodó jel

Azok a szülők, akik megtanulják, hogyan lehet felismerni a tini terhesség korai jeleit, sokkal felkészültebben állhatnak hozzá a kérdéshez és sokkal jobban tudják segíteni gyermeküket, akinek élete egyik legnehezebb döntését kell majd meghoznia. Összeszedtük a 10 leggyakoribb jelet, ami arra utal, gyermeke terhes.

- hirdetések -

A tini terhesség korai jelei változatosak, ám néhány jel igen árulkodó lehet. A terhesség komoly érzelmi sokk a tinik számára, és a legtöbben túlságosan félnek bevallani szüleiknek, hogy teherbe esetek. Azok a szülők, akik felkészültek, képesek lesznek kellő támogatást nyújtani, míg gyermekük a döntést meghozza.

1. Gyermekének szexuális kapcsolata van

Bármely tininél, akiknek szexuális kapcsolata van, fennáll a nem tervezett terhesség kockázata, Lehet, hogy gyermeke terhes? 10 árulkodó jelhiszen a fogamzásgátlás legjobb formái sem tudnak 100%-os biztonságot nyújtani. Ha gyermeke randizik valakivel, akkor arra is van esély, hogy szexuális kapcsolatot él. Ha tudja, hogy gyermeke komolyan randizik vagy elkezdett járni valakivel, akkor érdemes leülni vele, és megbeszélni a szexuális kapcsolattal járó felelősséget és következményeit.

2. Hangulatingadozások és ingerlékenység

A korai terhességgel járó hormonváltozások bárkinél okozhatnak hangulatingadozásokat. A tiniknél gyakran tapasztalható a hangulatváltozás. Ha egy kamasz terhes, a szülők az átlagosnál komolyabb érzékenységet tapasztalhatnak. A hirtelen jelentkező sírógörcsöket és az extrém hangulatingadozásokat fontos észrevenni és komolyan venni. Egy nem tervezett terhesség felfedezése különösen ingerlékennyé és érzékennyé tesz bármilyen kamaszt.

3. Titkolózás

Sok tini túlságosan fél megosztani szüleivel egy nem tervezett terhesség tényét. Ehelyett gyakran inkább egy-két közeli barátot avatnak be, és a szülők szinte csak utoljára tudják meg, hogy mi is történik. Azok a tinik, akik hirtelen titkolózóvá válnak, és hosszú, sugdolózó beszélgetéseket folytatnak a partnerükkel, talán a szüleik elől próbálják eltitkolni a terhességüket. Persze néhány tini mindent titokban próbál tartani, és csak nagyon óvatosan mond el bármit is a szüleinek. A különbség az, hogy a terhes kamaszok az átlagosnál is zárkózottabbak, titkolózóbbak.

4. Elmaradt havi vérzések

Azok a tinik, akiknek rendszeres a menstruációs ciklusuk, az ehhez szükséges "felszerelést" is igénylik. A szülők egyszerűen rájöhetnek egy esetleges tini terhességre, ha figyelik, hogy gyermeke használja-e a menstruációhoz szükséges termékeket. Ha az egész csomagnyi betét és tampon érintetlenül áll a fürdőszobában akár több hónapon át, akkor gyermeke valószínűleg nem menstruál, ami a terhesség egyik jele.

5. Változások az étkezési szokásokban

Az étvágyváltozás is egy terhességre utaló jel lehet. A megnövekedett vagy csökkent étvágy bizonyos ételek iránt figyelmezteti a szülőket arra, hogy gyermekük esetleg terhes lehet - különösen, ha mellé egyéb intő jelek is társulnak. Egyes tinik sóvárognak bizonyos ételek után, vagy undorodnak olyan ételektől, amiket addig szerettek.

6. Rengeteg alvás vagy extrém kimerültség

A terhesség a tiniknél gyakran jár extrém kimerültséggel és megnövekedett alvásigénnyel. Ha gyermekének többször is alvásra van szüksége, délutánonként vagy vacsora után korán lefekszik, lehet, hogy a terhesség egyik intő jelével áll szemben. Az általában aktív tinik gyakran tapasztalnak extrém kimerültséget terhesség alatt. Azok a szülők, akik azt  veszik észre, hogy gyermekük fáradtabb, többet alszik és szokatlan időpontokban megy aludni, jogosan feltételezhetik, hogy a terhesség egyik tünetével állnak szemben.

7. Változás az öltözködésben

A legtöbb tini a terhesség semmilyen nyilvánvaló fizikai tünetét nem mutatja a harmadik hónapig, és egyes tinik akár még ezek után is képesek álcázni a terhességüket az öltözködésükkel. A szülőknek érdemes felfigyelniük arra, ha gyermekük hirtelen hízni kezd, nem fér bele a régi ruháiba, vagy ha elkezd kizárólag bő ruhákat hordani a megszokott, testhez álló ruhák után. A bő ruházat a terhesség egy potenciális jele lehet.

8. Megváltozott kapcsolat a barátokkal, a partnerrel

Egy nem kívánt terhesség krízise megváltoztathatja gyermeke kapcsolatát barátaival vagy partnerével. A tinik egyes esetekben elkerülik a barátaikat és partnerüket, miután rájöttek, hogy terhesek, így senki sem jöhet rá a titkukra. Az is előfordulhat, hogy gyermeke partnere kerüli el a tinit, a sokk, félelem vagy zavarodottság miatt. A szülőknek érdemes figyelniük, és felfigyelni arra, ha hirtelen változások következnek be. Természetesen a baráti társaságban vagy kapcsolatban való változások nem feltétlenül utalnak arra, hogy gyermeke terhes, de az előbbi jelekkel együtt kétkedésre adhatnak okot.

9. Csökkent érdeklődés az iskola és egyéb közösségi tevékenységek iránt

Azok a tinik, akik egy nem kívánt terhesség felfedezése miatt sokkban vannak, lehetséges, hogy kevésbé lesznek érdeklődőek az iskola vagy egyéb olyan tevékenységek iránt, amit a múltban élveztek. A terhességi krízis gyakori oka a tinik csökkent érdeklődésének. A szülőknek mindenképpen érdemes felfigyelniük az ilyen intő jelekre - de természetesen azt is fejben kell tartaniuk, hogy a csökkent érdeklődés nem csak a terhesség, hanem egyéb helyzetek miatt is előállhat.

10. Depresszió

Gyakori, hogy azok a tinik, akik szembesülnek a terhességgel, depressziós perióduson mennek keresztül - egy váratlan terhesség nagyon stresszes és zavarodott időszak a tini életében. A terhes tinik gyakran mutatják a depresszió jeleit a terhesség egyéb tüneteivel kiegészítve. Azok a tinik, akik melankolikus és gondterhelt hangulatban vannak több héten keresztül, valószínűleg valamilyen komoly változáson mennek keresztül. Fontos komolyan venni ezeket a jeleket, hiszen a depresszió és a nem tervezett tini terhesség gyakran járnak kéz a kézben.

(Gy. A. - http://voices.yahoo.com)