cukorbetegség
#Szülőknek

Cukorbeteg gyerekek és életmód

2016.11.27.
2 perces olvasási idő

Napjainkban egyre gyakoribb és egyre fiatalabb életkorban jelentkezik az 1-es típusú, más néven fiatalkori diabetes mellitus. Milyen kérdések merülhetnek fel a betegek speciális ellátását érintően?

Hogyan változtassuk a gyermek inzulin adagját sportolás esetén?

A gyerekek sportolása lehet iskolai, kötelező jellegű, amely legtöbbször előre tervezhető, de lehet önállóan vállalt, fakultatív mozgás is. Mindkettő esetében fontos a napszak, az intenzitás és a mozgás időtartamának ismerete. Mivel az esetek döntő többségében lehet hirtelen változás a mozgás mindhárom komponensében, ezért annak ellenére, hogy tudásunk szerint a mozgás esetén csökken az inzulinigény, nem ennek csökkentését javasoljuk elsősorban gyermekkorban.

Ha mégis, akkor lehetőség van a reggeli inzulinadagok csökkentésére. Iskolába indulás előtt, amennyiben a mozgás a reggeli órákra esik, de ha a délutáni időszak az érintett, akkor a déli és az esti inzulin adagok csökkentése is szükséges, hiszen a mozgásnak elhúzódóan is van vércukorszint csökkentő hatása.

Ennél talán jobb, ha mozgás kapcsán (közepes erősségű és időtartamú, 30-40 perces mozgás esetén) 10-15 gramm extra szénhidrát elfogyasztását javasoljuk a gyerekeknek.

Ha ez esetleg édesség, akkor már nem is kérdés sokuk számára, hogyan döntenek. Emellett a sport kapcsán mindenképpen javasolt 2 dl cukros folyadék készenlétbe helyezése is, rosszabb (hypoglycaemia) pillanatok elkerülése céljából.

Éjszakázhat-e gyermekem?

Amennyiben azt szülői elveink nem tiltják és tudjuk, mit is csinál diabeteses szemünk fénye, nincs akadálya annak, hogy éjszakázzon.

cukorbetegTudnunk kell azonban, hogy ilyen esetben, amennyiben mozgásra kerül a sor (tánc), ismételt szénhidrát bevitelére éjszaka is szükség lehet, csakúgy, mint extra gyorshatású inzulin adagolására is, abban az esetben, ha mozgás nélkül szénhidrátbevitel történik.

Az éjszakai inzulin, mivel ez bázishatású, és az „éjszakázástól” független beadása mindenképpen a szokásos időben javasolt.

A másnapi elhúzódó alvás esetén, általában a reggeli szénhidrát bevitel, és ennek megfelelően a gyorshatású inzulin adagjában beadása is elmaradhat, ami azonban jól beállított diabetes esetén nem kell, hogy megzavarja a szénhidrát anyagcserét.

Engedhetem-e táborba gyermekemet?

Ez mindig nehézkes kérdés. Elsődlegesen az befolyásolja a döntést, hogy táborozó típus-e valaki, ennek ellenére az önállósodás leginkább akkor lehetséges, ha erre lehetőséget kínálunk. Nagyon fontos, hogy olyan gyermek mehet táborba, akinek elsődleges ismeretei saját diabeteséről megfelelőek és az alapszabályokat (mindig legyen nálunk gyors szénhidrát, szóljunk, ha nem érezzük jól magunkat stb.) ismeri és jártas az inzulin adagolás kivitelezésében.

Mindezek mellett is azt javasoljuk, hogy elsődlegesen olyan tábort válasszunk gyermekünknek, ahol olyanokkal táborozhat együtt, akik ismerik. Ha ott megtanulja az elemi szabályokat, jól érzi magát és szeretne más táborban is részt venni, akkor, a tábor vezetőségével egyetértve, érdemes lehetőséget nyújtani az élmény megszerzéséhez.

WEBBeteg

Kapcsolódó címkék

anya