gyermek
#Szülőknek

Szervezzen nyári programot gyermekének!

2016.06.26.
4 perces olvasási idő

A nyári szabadidős programok igen hasznosak a tinik számára, mert egy táborban nemcsak a felesleges idejüket töltik el hasznosan, de képességeik is fejlődnek. A szervezett programok formálják, alakítják a fiatalok jellemét, bővítik ismereteiket, alakítják az önmagukról és a világról alkotott képüket, fejlesztik képességeiket, segítik társas kapcsolataik kiépítését, ápolását.

A tini gyermeket nevelő szülők sokszor nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis komoly kihívást jelent a számukra az, hogy olyan elfoglaltságot, programokat találjanak gyermekeiknek a nyári szünidő idejére, amelyek során a fiatalok értelmesen és hasznosan töltik el a szabadidejüket. A választható programok felhozatala szédítő és nem könnyű eligazodni a bőség zavarában: sport programok, edzőtáborok, nyári táborok, művészeti szakkörök, önkéntes munkák, nyári részmunkaidős állás. Fontos a gyermek számára érdekes, és egyben hasznos elfoglaltságot találni.

Olyan elfoglaltságok felé érdemes terelni őket, amelyek szórakoztatóak és amellett egy sor egyéb lehetőséggel is kecsegtetnek, valamint egy életre szóló élményt nyújtanak a számukra. Olyan elfoglaltságokat érdemes keresni, amelyek a gyerekek képességeit, jellemét formálják, alakítják, fejlesztik, megszerzett tudásukat, tapasztalataikat pedig gyarapítják.nyár

Ahogy a gyerekek fejlődnek, haladnak előre a tanulmányaikban, egyre idősebbek lesznek, úgy egyre inkább nagyobb mozgásteret, több szabadságot, függetlenséget, önállóságot igényelnek. A nagyobbacska gyerekek lázadnak az olyan kötött programok ellen, ahol azt érzik, hogy az önállóságuk sérülhet vagy korlátozva lennének. Az ilyen elfoglaltságok még tökéletesen megfelelnek a kisebb gyerekeknek, de a tinik számára már nem jelentenek alternatívát.

Egyes tanulmányok a következő megállapításra jutottak abban a kérdésben, hogy miket keresnek a tinik, mi vonzza őket bizonyos nyári elfoglaltságok felé, mi az, ami tartósan lefoglalja őket. Három ilyen dolgot sikerült megállapítani a kutatóknak, melyek az alábbiakban kerülnek részletezésre. Nem meglepő módon, ezek az elfoglaltságok azok, melyek a szórakozás mellett leginkább segítik a tini fejlődését, szinte minden téren.

Amikor egyes fiatalok olyan új dolgokban próbálhatják ki magukat, olyasmiket fedezhetnek fel, tapasztalhatnak meg, mint például a vezető, az irányító szerepkör betöltése, vagy kölcsönös megértésre találás, esetleg egy életre szóló barátság kialakulása, akkor fejlődésük rohamtempóban haladhat előre, a felnőttkor irányába, ezek a tapasztalatok pedig könnyebben átsegíthetik őket a kamaszkor nehézségein. Így hamarabb megtalálhatják önmagukat és helyüket a nagyvilágban. Jó érzéssel töltheti el őket az, hogy valami hasznosat tettek, ami magasabb szintre emelheti képességeiket és előbbre viheti őket az életben. A megfelelő nyári programok felkészíthetik a tiniket olyan szerepek betöltésére, melyek előbb vagy utóbb, de bekövetkeznek, ahol majd helyt kell állniuk és közel sem mindegy, hogy felkészülten vagy váratlanul érik-e őket majd a kihívások. Ilyen lehet például a továbbtanulás, a munkavállalás, a család.

Amikor tini gyermekének választ nyári programot, tegye fel önmagának a következő három kérdést, a válaszok birtokában pedig biztos lehet benne, hogy a legjobban cselekszik és helyes döntést hoz gyermeke számára.

Érdemes megismerni a vezető-beosztott viszonyt

A nyári program kiválasztásakor a legfontosabb szempont az, hogy mely képességeiket tudják fejleszteni, miben tudják kipróbálni önmagukat, milyen tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Az egyik ilyen fontos dolog a vezető, az irányító szerep kipróbálása, megismerése, illetve elsajátítása. Számos gyereknevelésben, személyiségfejlesztésben jártas szakértő szerint is előnyös az, ha a kamaszgyerekek kipróbálnak különböző szerepköröket, beosztásokat, alkalmuk nyílik megtapasztalni az egyes pozíciókkal járó felelősséget, és a döntési képességét. Például egy vezető beosztású személy mellet asszisztensként, gyakornokként működni igen hasznos időtöltést jelenthet a fiatalok számára. Így megtanulhatják, hogy mivel is jár egy komolyabb pozíció betöltése és megfelelő ellátása. Olyan, a valós életben is igen hasznos képességeket sajátíthatnak el, mint a jó kommunikációs, a mérlegelési- és a döntési képesség, a felelősségvállalás, a kapcsolatépítés, a feladatok precíz végrehajtása és más, a vezetői szerepkörrel összefüggő dolgok.

A fiatalok szemszögéből is kulcsfontosságú, hogy minél szélesebb legyen a látókörük, minél több dolgot tapasztaljanak meg felügyelet mellett, mielőtt kilépnének a nagyvilágba, ahol rendszerint egymaguknak kell boldogulniuk. Igen fontos számukra, hogy megtapasztalják mind a vezető, mind a beosztotti szerepköröket, hogy jobban átlássák az egyes élethelyzeteket, szituációkat és hogy az adott feladathoz a lehető legjobban tudjanak majd alkalmazkodni későbbi pályájuk során. Ilyen lehetőség például a kisebb gyerekek táboroztatásában való segédkezés.

A nagyobbak számára való nyári programok

A tinik számára nélkülözhetetlen, hogy mások megértsék és elfogadják őket önmagukért, bármilyenek is legyenek, nekik igenis számít, hogy ne csak azért dicsérjék, elismerjék, szeressék őket, mert jól teljesítenek az iskolában, valamilyen sportágban, zenében, művészetben. Ezért van az, hogy az idősebb tinik előszeretettel részesítik előnyben az olyan programokat, ahol kiemelt szerepet kap a kölcsönös megértés, az egymás iránti tisztelet és a megbecsülés. Olyan elfoglaltságok ideálisak a számukra, ahol kiemelt szerephez jut az egymás közötti kapcsolatteremtés, az interakció, a másik megismerése, valamint a vezetők, a szervezők részéről megvan a gyerekek jobb megismerésére való szándék.

Fontos a fiatalok számára, hogy külön-külön is foglalkozzanak velük, egyedi személyiségnek tekintsék őket és úgy bánjanak velük, mint bármelyik másik emberrel, meglegyen a kölcsönös érdeklődés közöttük. Az ilyen, pozitív irányú kapcsolatok vihetik előbbre a tinik személyiségének fejlődését: önbizalmuk jelentősen növekedhet, önértékelésük javulhat, így jobban bíznak, hisznek majd önmagukban, saját énjüket pedig ki tudják teljesíteni, a pozitív élmények megerősíthetik őket abban, hogy van értelme elképzeléseik, céljaik megvalósításának.

Barátságok is szövődhetnek nyáron

A fiatalok élvezettel vesznek részt olyan foglalkozásokon, programokon, ahol lehetőségük nyílik korlátlanul és kötetlenül ismerkedni, barátkozni a hozzájuk hasonló korú gyerekekkel. A társas kapcsolatok megélése, kiépítése elengedhetetlen a kamaszok fejlődése szempontjából. Jelentős mértékben fejleszthetik önértékelésüket, önbecsülésüket a másokkal történő kapcsolatteremtés, kapcsolattartás során, új lehetőségek nyílhatnak meg a számukra, új dolgokat tanulhatnak meg egymástól, sok pozitív és negatív élménnyel gazdagodhatnak. Érdemes olyan programokat választani a számukra, amin a barátaik már korábban voltak és jók a tapasztalataik, esetleg ők is mennek éppen ugyanoda. Ez egyrészről azzal az előnnyel jár, hogy lesz némi rálátásuk az adott dologra, illetve a barátok jelenléte, vagy jó véleménye pozitívan hathat a gyerekekre.

A fent említett három kérdés figyelembevételével már sikeresen választhat gyermekének megfelelő nyári elfoglaltságot, így Ön is nyugodt lehet, hogy gyermeke jó helyen van, és élvezheti a nyár minden percét.

(M.T. - mpricemitchell.visibli.com)

Kapcsolódó címkék

anya