számítógép
#Szülőknek

Mit néz gyermeke a számítógépen?

2014.07.04.
1 perces olvasási idő

A legtöbb szülő nem alaptalanul aggódik, hogy tinédzser gyermeke éppen miket néz a szobájában a számítógép előtt ülve egymagában.

Szerencsére az ellenőrzés kivitelezéséhez igen sokféle és változatos megoldás áll a szülők rendelkezésére, melyek lehetnek csúcstechnikás alkalmazások, de egyszerű praktikák is. Mindezt annak érdekében, hogy nyomon tudják követni, mit művel csemetéjük az online világban.

Az egyik legegyszerűbb megfigyelési módszer, ha arra szoktatja gyermekét, hogy a nappaliban elhelyezett családi számítógépet használja, mert így könnyen szem előtt van. A mai modern világban azonban ez már nem számít biztos módszernek és csak korlátozott hatással bír. A laptopok és egyéb mobil internetes eszközök korában már nem könnyű csak úgy ránézni a tinire, ráadásul az sem ritka, ha számítógépből is több akad egy adott háztartásban.

InternetSzigorú ellenőrzés vagy bizalom

Egyes szülők a számítógép használatát csak jelszavak és belépési kódok ismeretében engedélyezik gyerekeiknek, és el is várják, hogy az újabb fejleményekről részletesen beszámoljanak, főként a közösségi oldalakon való aktivitásukról kérnek leginkább tájékoztatást a szigorúbb szülők.

Természetesen itt a bizalom kérdése is fontos, hogy a szülő egyoldalúan gyereke felett áll és ellenőrzi minden lépését, vagy pedig a kölcsönös bizalom alapján mindaddig, amíg a gyerek arra nem ad okot, hogy kételkedjen. A teljes kontrollt inkább a kisebb gyermekek esetében érdemes alkalmazni, míg idősebb tinik esetében inkább a jó kapcsolatra és a bizalomra kell helyezni a hangsúlyt.

Egy sor technikai megoldás áll a szülő rendelkezésére, hogy korlátozza vagy megfigyelje gyereke online működését. Ezek lehetnek szoftveres megoldások, kémprogramok vagy blokkolók. Az utóbbiak esetében egészen jól paraméterezhetőek a szűrési feltételek, azonban ezek hátránya, hogy hasznos és ártalmatlan oldalakat is blokkolhatnak, mivel nem emberi „ésszel” dolgozik a program. A kémprogramok esetében is széles a skála: vannak olyanok, melyek a számítógép minden egyes leütött billentyűjét megjegyzik, vagy a belépési jelszavakat tárolják el, esetleg a levelezésről küldenek másolatot a szülőnek. Az ilyen programokat jobb a gyerek tudta nélkül használni.

Amíg nincs probléma, addig nem is kell a kamaszt letámadni. De lehet, hogy a megfigyelés árán egy nagyobb bajtól menti meg a gyerekét a szülő. Azonban csak óvatosan és körültekintően az ellenőrzéssel, mert egy rosszul kivitelezett szülői ellenőrzés visszafelé is elsülhet, és az rányomhatja a bélyegét a szülő-gyerek kapcsolatra, akár hosszabb távra is. A lényeg, hogy mérlegelni kell a kockázatot, és a várható eredmény függvényében tegye meg a szükséges lépéseket gyermeke védelme érdekében.

(N. L. - tlc.howstuffworks.com)