Főoldal / SZÜLŐKNEK / Segítség, szextingel a gyermekem!
  2016-04-13

Segítség, szextingel a gyermekem!

Mindenkinek megvan a saját véleménye a tinik és a modern technika adta kommunikációs lehetőségekről, a fejlett multimédiás eszközök, okostelefonok és közösségi oldalak előnyeiről és hátrányairól. A technika jelentősen megváltoztatta az egymás közötti kapcsolattartás módját, és főként a tinik használják ki ezeket a lehetőségeket, ami egyben új kihívások elé is állítja a szülőket. Az egyik ilyen problémás ügy a szexting, ami a tinik között mára szinte természetes tevékenységgé vált.

- hirdetések -

A technikai fejlődés egyrészt nagyon jó dolog, mert a mindig kéznél lévő eszközökön keresztül könnyűszerrel érintkezhetnek egymással, barátaikkal, szüleikkel, rokonaikkal anélkül, hogy ki kellene mozdulniuk otthonról. Lényegében csak néhány kézmozdulatot igényel az egész. Viszont nem igazán szerencsés abból a szempontból, hogy túl könnyen rá lehet szokni, és utána jellemzően már nem igazán hajlandóak a fiatalok hagyományos módokon szocializálódni társaikkal. A szülők számára pedig meglehetősen idegen és ismeretlen terület.

SzextingA szexting szinte az összes szülő számára felháborító, elfogadhatatlan, és főként veszélyes cselekedetnek számít. A szexting nem más, mint illetlen és szexuális tartalmú üzenetek, multimédiás tartalmak küldése-fogadása a neten és a mobilon keresztül, saját magukról vagy társaikról.

Azonban nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy a küldött és fogadott üzenetek tartalma, illetve az adott ország jogszabályi háttere szerint akár gyermekpornográfiával is vádolható az, aki ilyesmit művel, amiért az összes fejlett országban komoly büntetés jár.

Egy tanulmány felmérése szerint, mely 1560 fiatal netező (10-17 évesek) válaszai alapján készült, az előző évben 2,5%-ra teszik a szexting népszerűségét a fiatalok között. Míg más források szerint, minden ötödik fiatal küldött vagy fogadott meztelen vagy félmeztelen képeket vagy videókat önmagukról vagy másokról annak tudta és beleegyezése nélkül. A szakértők szerint átfogó, felvilágosító kampányt kellene folytatni a szexting veszélyeiről, és annak komoly következményeiről a fiatalok körében.

A legtöbb gyerek, aki részt vett szextingben, azt állította, hogy csak tréfának szánták, vagy párkapcsolatban lévő felek küldtek egymásnak pajzán képeket. A megkérdezettek jelentős része állította, hogy drog vagy alkohol befolyása alatt cselekedtek ilyesmiket.

Hogyan beszéljenek a szülők a gyerekeikkel?

Emlékeztesse gyermekét, hogy amit a közösségi oldalakon (vagy más módon) megoszt másokkal, az olyan, mint egy jól látható helyen elhelyezett tetoválás: mindenki láthatja, és szinte lehetetlen eltüntetni. Egy elhibázott lépés akár tönkre is teheti az életüket (egyetemről, munkától való elutasítás is lehet 1-2 felelőtlenül megosztott kép miatt).

A mai fiatalok számára ez egy szórakoztató kihívás vagy bátorságpróba. A gond az, hogy a fiataloknál még nem alakult ki eléggé az előre történő gondolkodás, a megfontolt és felelősséggel történő döntési képesség, a legtöbb elhibázott cselekedetüket hirtelen felindulásból, vagy társaik nyomására követik el. Ezért fontos, hogy a szülők még idejében beszéljenek a dolog kockázatáról gyerekeiknek.   

Amint megynyomja a tini a küldés gombot, azzal egy visszavonhatatlan döntést hozott. Ezért fontos megértetni velük, hogy gondolkozzanak, mielőtt cselekednének. Ösztönözze gyermekét arra, hogy gondolja végig, szeretné-e, ha azt a képet látná az anyukája, testvére, tanára vagy bárki idegen?

(N. L. - rakhealthmatters.wordpress.com)