karácsony
#Szülőknek

Fokozottan vigyázzunk magunkra és családtagjainkra az év végi ünnepek idején is!

2015.12.20.
2 perces olvasási idő

A következő két hétben a szokottnál is több balesetveszélyes helyzet adódhat, melyeket el lehet kerülni az alábbi tanácsok betartásával.

Karácsonyfa

A fenyő megvásárláskor, szállításakor figyeljünk oda az éles tüskékre, a letört, hegyes ágakra, amelyek felsértik a bőrt. Ha seb keletkezik, akkor alaposan fertőtlenítsük le azt, mivel a fenyőfa gyakran földdel szennyezett, ez pedig fertőzést okozhat. Veszélyforrás lehet a karácsonyfa végének befaragása a talpba: vigyázzunk az éles szerszámokkal. Ha mélyebb sérülést szerzünk, akkor szükség lehet orvosi ellátásra is: a legközelebbi baleseti ambulanciát érdemes felkeresni, ugyanis ilyenkor tetanusz oltás szükséges a fertőtlenítésen kívül. Az esetlegesen fellépő heves artériás vérzés esetében azonnali nyomókötést kell felhelyezni, és egyidejűleg értesíteni kell a mentőket.

A karácsonyfán hagyott égő gyertyák tüzet okozhatnak, mint ahogy a nem megfelelő, zárlatos égők, illetve a csillagszórók is. Soha ne hagyjunk kisgyermeket a karácsonyfa mellett felügyelet nélkül! karácsony

Néha előfordulhat áramütés a karácsonyfa izzókészlet rossz szigetelése miatt. Áramütés esetén mindig kerüljön orvoshoz a sérült, akkor is, ha nincsenek komoly panaszai!

Csúszós utak

Bár most még nem fenyeget ez a veszély, de nem lehet tudni, milyen idő lesz a következő két hétben. Ebben az időszakban gyakoribbak a közlekedési jármű- és gyalogos balesetek (láb- és kéztörések, esések). Igen gyakori a fejsérülés és a comb-, illetve csípősérülés az időseknél. Minden ilyen esetben értesítsük a mentőket. Ha valakit kültéren baleset ér, jelentős veszélyforrás a fizikális sérüléseken kívül a kihűlés, amelyhez arra sincs szükség, hogy fagypont alá essen a hőmérséklet. Ha valaki szerencsétlenül esik, és kieső útvonalon érte a baleset, akkor akár meg is halhat, mire néhány óra múlva rátalálnak. Jó, ha az idősebbek nem egyedül indulnak útnak, illetve ha van nálunk mobiltelefon. Ha egy ideje nem kapunk hírt otthonról elment rokonunkról, akkor próbáljuk felhívni, megkeresni őt.

Ünnepi asztal

A sütés-főzés időszakában nem szabad megfeledkezni az alapvető konyhai higiéniás szabályok betartásáról, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen hasmenéssel és hányással járó kórképeket. Fontos a különböző ételalapanyagok megfelelő tárolása, és elkészítésük során azok elkülönítése (hal, hús tejtermék, zöldség), illetve a munkafolyamatok közötti rendszeres és alapos kézmosás. Amennyiben mégsem sikerült megfelelően ügyelni a higiéniára és hasmenéses, hányásos betegség jelentkezik, akkor kérjünk tanácsot (akár telefonon is) a háziorvosunktól. Egyes kórképek jelentős folyadékvesztéssel, kiszáradással járnak, amely egy egészséges ember számára is gondot jelentenek, a gyermekek és az idősek pedig fokozottan veszélyeztetettek!

A konyhában balesetet okozhat a kapkodás, az átlagosnál több forró lábas és tepsi: a kisebb sérüléseket folyó hideg víz alatt hűtsünk, soha ne kenjünk a sebre semmit! Ha az égési sérülés nagy kiterjedésű vagy mély, akkor orvosi ellátást igényel.

Az ünnepi asztalon számos olyan étel található, amely potenciális veszélyforrás: ilyen például a szálkás hal. Amennyiben nagyméretű szálka vagy csont marad a halban annak fogyasztása során, az több helyen is elakadhat, pl. a száj garat részén. Ennek eltávolítását jobb szakemberre bízni.

A menüben számos allergén is jelen lehet: akiknek élelmiszerallergiájuk van, általában tudnak róla, erre figyelmeztessük a vendéglátóinkat is. Amennyiben heves allergiás reakció lép fel, azonnal hívni kell a mentőket, a késlekedés akár a beteg halálát is okozhatja.

Szilveszter

Szilveszterkor a legnagyobb veszélyforrás a petárda. A túl hamar robbanó pirotechnikai eszköz jelentős kéz-, felkar-, szemsérüléseket okozhat! Fizikális sérülést, szemsérülést okozhat a pezsgősüveg kirepülő dugója is – pezsgőt csak úgy bontsunk, hogy ne célozzunk meg vele sem embert, sem csillárt. Valós veszélyforrás lehet kültéren a túlzott alkoholfogyasztás következményeképpen növekvő hő leadás, ami kihűléshez vezethet. Senki ne feküdjön le az utcán ittas állapotban.

Kérjük, vigyázzanak magukra, családtagjaikra, töltsék kellemesen és egészségben az ünnepeket!

(ÁNTSZ)

Kapcsolódó címkék

anya