Főoldal / SZÜLŐKNEK / 10-ből 3 lakos tervezi, hogy beadatja az influenza elleni védőoltást
  2011-12-16

10-ből 3 lakos tervezi, hogy beadatja az influenza elleni védőoltást

A felnőtt lakosság 30%-a tervezi, hogy beadatja magának a közeljövőben az influenza elleni védőoltást - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

- hirdetések -

A lakosság 7%-a a hagyományos, 3%-a a H1N1 védőoltást tervezi magának beadatni, további közel 20%-uk valószínűleg mindkét oltást kéri majd. Megfigyelhető, hogy a laikusok határozott állásponton vannak, csak néhány válaszadó nem tudott állást foglalni a kérdésben.

Az életkor illetve a jövedelem emelkedésével jelentősen nő a beadatást tervezők aránya, nemek alapján nincs különbség.

influenza

Sokan szükségtelennek tartják a védekezést védőoltással

Az oltást nem tervezők jellemzően azzal indokolták az elmaradást, hogy szükségtelennek tartják az ilyen típusú védekezést (41%), 17%-uk nem bízik az oltóanyagban, további 12%-uk pedig a mellékhatásoktól tart. Közel 10%-os azok aránya, akik korábbi negatív tapasztalat miatt nem akarják beadatni.

Az elutasítás okai életkor alapján jellegzetes eltéréseket mutatnak: szükségtelennek ugyanis főként a fiatalok tartják, legkevésbé a középkorúak bíznak benne, míg az idősek jellemzően az oltóanyag mellékhatásaitól tartanak.

A kutatás röviden vizsgálta a védőoltásokhoz kapcsolódó bizalmi indexek alakulását is, a válaszadók 1 és 10 közötti skálán értékelték, mennyire bíznak azok hatékonyságában és mellékhatás-mentességében.

A hatékonysági bizalmi index átlagosan 5,7-es értéket mutat, míg a mellékhatás-mentesség esetében ez az érték 5,3. Az életkor emelkedésével mindkét bizalmi index nő, míg végzettség alapján a felsőfokúak körében a legjobb a megítélés.

influenza

Az értékek jelentős eltérést mutatnak az alapján, hogy a válaszadó tervezi-e az oltás beadatását, bár megfigyelhető, hogy még az azt tervezők esetében sem mérhető maximális átlagos osztályzat.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2011 novemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság témával kapcsolatos attitűdjét. A válaszadók száma összesen 1029 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.