szex
#Vágyak

Óvszer és kommunikáció: Romantikus páros

2024.02.04.
2 perces olvasási idő

„Amikor késznek érzed magad a szexre, mindenképpen beszélned kell a partnereddel az óvszer használatáról”- ez volt az a mondat, amit anyukám szajkózott 14 éves korom óta. Sose hittem, hogy valaha meg fogom fogadni a szexszel kapcsolatban anyukám bármilyen tanácsát, mindenesetre eljött a nap, amikor beszélnem kellet a partneremmel az óvszer használatáról.

Úgy véltem, ez nem valami kellemes beszélgetés lesz, de túl kell esnünk rajta. Vártam a kifogásait, vártam a harcot az óvszer ellen, hogy nem fogja élvezni, és ezzel megöljük a romantikát. Szerencsére kellemesen csalódtam.


A barátom ugyanúgy gondolkozik az óvszerhasználat fontosságáról, ahogy én, és a mai napig az, hogy megvédjük magunkat, nagyon fontos szerepet játszik a kapcsolatunkban. Mindig megosztjuk az óvszervásárlás költségeit, és ha éppen nincsen nálunk óvszer, akkor egyszerűen nem szexelünk. Ezeket a döntéseket együtt hoztuk, és hosszú távon közelebb hozott minket párként. Képesek vagyunk nyíltan beszélgetni egymással, feltenni egymásnak kérdéseket és biztosak lehetünk abban, hogy mindketten azt akarjuk, hogy a másik biztonságban legyen.

Megosztott felelősség

óvszerAz, hogy megbeszéljétek a védekezést, nem kell, hogy nehézkes vagy megfélemlítő legyen. Tekintsd úgy, mint egy élményt, ami összeköt titeket. A megosztott felelősségvállalási döntésetek után az utatok a boltba, drogériába, hogy óvszert, síkosítót vagy egyéb kiegészítőt vegyetek, egyfajta lelki előjáték, és ezután jön a legjobb része a dolognak, mindezek használata.

Lehet, hogy az a helyzet, hogy mind a kettőtöknek hasonló igénye van önmagatok egészségének védelmére. Szóval, hogy ha ez lesz az első alkalom, hogy felvezeted ezt a témát a partnerednek, valószínűleg arra fogsz rádöbbenni, hogy a partnered egyetért veled és örül, hogy felhoztad a dolgot.

Azonban, ha a véleményeitek nem egyeznek, meg kell oldanotok ezt a problémát, mielőtt lefeküdnétek egymással. A partnerednek milliónyi indoka lehet, arra miért nem akar óvszert használni: szégyenérzet, hogy óvszert kell, vásároljon, félelem attól, hogy csökkenti a szexuális aktus fizikai érzéseit, úgy véli, hogy megtervezettnek tűnő, romantikamentes szeretkezés lesz. De én úgy gondolom, hogy az az igazi barát vagy barátnő, aki elfogadja a vágyadat az iránt, hogy megvédd magad - ez az igazi, romantikus gesztus. Ha a partnered megtagadja az óvszer használatát, hogy megvédd magadat és őt is, akkor talán mégsem ő az igazi.

Tesztek: Nem tabu többé

Amikor az óvszer használatról és a védelemről beszéltek, az egy megfelelő alkalom arra, hogy megbeszéljétek azt is, hogy leteszteljétek magatokat szexuális úton terjedő betegségekre, amelybe a HIV is beletartozik. Nagyon sok szexuális úton terjedő betegségnek nincsenek tünetei. Tehát, ha te vagy partnered vett már részt olyan orális, anális, vagy vaginális szexben, amely során nem használtak óvszert vagy több mint egy partneretek volt ezelőtt, akkor jó, ha letesztelitek magatokat. Ismételten, ennek sem muszáj félelmetesnek lennie.

Akár együtt is mehettek a vizsgálatra, hogy a procedúra kevésbé legyen félelmetes. Nem élünk már olyan világban, hogy tabu legyen az, hogy az ember rendszeresen kivizsgáltatja magát, és az, hogy ezt megoszthatod valakivel igazán nagy összekötő kapocs egy kapcsolatban. A legtöbb kórházban és egészségügyi klinikán le tudjátok tesztelni magatokat. Ne felejtsétek el, hogy az összes gyakori szexuális úton terjedő betegségre kérjetek tesztet, ne csak a HIV-re!

Fontos tudni, hogy a partner hányadán áll a szexuális úton terjedő betegségekkel (és ez ugyan úgy fontos a partnered számára, hogy tudjon rólad minden információt). Ijesztő lehet felvezetni egy ilyen fontos témát egy amúgy könnyed kapcsolatba, de azzal, hogy tudjátok a teszt eredményeiteket, az megváltoztathat mindent és megelőzi a későbbi aggodalmakat.

A partnereddel egy hullámhosszon?

Nem mindig könnyű benne lenni egy párkapcsolatban, különösen középiskolában vagy egyetemen. Sok időt, türelmet és munkát emészt fel. Hosszútávon, hogy jól működjenek a dolgok, beszélnetek kell, és egy oldalon kell állnotok, amikor a védelemről és a tesztről van szó. Egy ilyen nyílt beszélgetés nehézkesnek tűnhet, de majd rájössz, hogy ez közelebb hoz titeket, és megerősíti a kapcsolatotokat. Ne felejtsd el, hogy az ajándékok és virágok romantikusak, de az, hogy igazán ismered a partnered, figyelembe veszed az ő testét és megvéded magadat - hát az az, ami igazán gyönyörű.

(KamaszPanasz - K.I.)